Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Så nära är BP & Dalkurd direktuppflyttning till Allsvenskan 2018

Senaste omgången av Superettan bjöd på kryss från BP (mot GAIS) och vinst för Dalkurd (mot Syrianska). Nu leder Dalkurd serien med 2 poängs marginal före tvåan BP. BP har i sin tur ett poängförsprång motsvarande 2 segrar med 4 omgångar kvar.

Är inte Dalkurd och BP klara redan för Allsvenskan 2017? Well.. helt klappat och klart är det ännu inte. Men det är nära. Låt oss ta en titt på lite grafisk hjälp:

20171003-superettan-bp-dalkurd

Och en titt på tabelltoppen just nu efter 26 omgångar (alla lag står på 26 matcher), med 12 poäng kvar för varje lag att kriga för…

ANNONS

1 Dalkurd 54p (+2p)
2 BP 52p = referensvärde
–––––––––––––––––––––––––––––
3 Trelleborg 46p (–6p)
–––––––––––––––––––––––––––––
4 HIF 41p (–11p)

Om vi nu betar av lag efter lag för Dalkurd och BP…

>> DALKURD (8p bättre än kvallaget TFF) >>

Dalkurd kan alltså inte komma sämre än trea i år. Fjärdeplacerade Helsingborg är 13 poäng bakom med 12 poäng kvar att kämpa för. Åtta poäng är trygghetsavståndet ner till Trelleborg på kvalplatsen och skulle Dalkurd förlora sina 4 sista matcher kommer Trelleborg gå om Dalkurd via 3 stycken segrar.

Men om vi jämför Dalkurds nuvarande poängsumma med de 17 historiska Superettan-treorna så ser vi att Dalkurd redan nu har slagit 6 stycken, tangerat 4 lag och har 7 kvar att försöka slå. Med andra ord är Dalkurd poängmässigt i stil med eller bättre än 10 av 17 föregående tredjeplacerade lag.

Chansen får anses någorlunda god att Dalkurds för närvarande 54 poäng kan komma att räcka för att gå upp till Allsvenskan utan att behöva kvala – även om laget skulle förlora samtliga fyra matcher på slutet. Men fyra raka förluster på slutet ska väl bara inte kunna ske?

ANNONS

>> BP (6p bättre än kvallaget TFF) >>

Här är det betydligt mer spännande än för Dalkurd. I somras redogjorde jag för att BP kommer att vinna Superettan med statistiken som grund. Chansen finns fortfarande att det kan bli så, speciellt med tanke på att BP ska möta Dalkurd hemma på Grimsta tisdag 24:e oktober. Den matchen kan komma att bli avgörande för hur BP och Dalkurd kommer att placera sig efter slutomgången lördag 4:e november.

BP har i dagsläget spöat tre gamla tabelltreor och tangerat en. Med andra ord tangering av eller bättre än fyra av 17 gamla treor. Efter omgång 30 bör BP ha spöat betydligt fler före detta tredjeplacerade lag i Superettan.

Trygghetsavståndet för BP ner till trean TFF just nu är 6 poäng. Detta motsvarar 2 matcher med full pott.

>> SUPERETTAN 2002 >>

Denna upplaga av Superettan bör belysas då det är den med lägsta poängsumman för mästarlaget. Faktum är att Dalkurd och BP som är etta och tvåa just nu i Superettan 2017 har tangerat 2002 års etta och tvåa. Därmed har både BP och Dalkurd gått in i följande fas: kriga hem så många poäng som möjligt och se hur många gamla ettor och tvåor från Superettan 2000–2016 som lagen kan slå.

ANNONS

***

Trelleborg & HIF?

Om vi betar av Helsingborg först, så måste Helsingborg i praktiken vinna sina 4 sista matcher och slänga hela sin sponsor från finansbranschen OCH kommunkassan i önskebrunnen samt be till gudarna för att både BP och Trelleborg ska få punka på alla fyra hjul. Så nej, det ska bara inte finnas på kartan att HIF kan nå direktuppflyttning.

BP:s enda hot är Trelleborg. Trelleborg är i en speciell sits där det är 6 poäng upp till BP och 5 poäng ner till Helsingborg.

Bäst är att jämföra de två lagen på plats 3 och 4 så här:

Trelleborg: liten chans till direktuppflyttning & stor chans till kvalplats.
Helsingborg: mikroskopisk chans till direktuppflyttning & liten chans till kvalplats.

***

Vad tror ni läsare? Är både BP och Dalkurd klara för Allsvenskan 2018 eller är bara Dalkurd klart?

Publicerad 2017-10-03 kl 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto