Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

41v

50 026 sålda plåtar till Friends - så står sig den siffran mot alla landskamper hittills

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har idag kommunicerat att 50 026 plåtar har sålts till morgondagens viktiga kvalmatch mot Luxemburg

Var förköpssiffran kommer att landa återstår att se. Officiellt har Kompisvallen en kapacitet på “upp till 50 000 åskådare” och nu är förköpssiffran högre än så. Vi får väl anta att nu gäller principen “finns det hjärterum…” som anledning till att det går att pressa in några ytterligare blågula supportrar.

Om nu ingen känner sig hängig på lördag eftermiddag strax innan matchen startar eller inser att det finns en tvättstugetid som bara måste utnyttjas så kan vi jämföra förköpssiffran med alla landskamper sedan premiärlandskampen för snart 5 år sedan:

20171006-publiksiffror-friends.png

Sveriges sportsliga facit för matcherna ovan…
23 spelade matcher: 15 segrar, 3 kryss och 5 förluster. 48–27 i målskillnad och 10 målvaktsnollor. Förlustfria sviten just nu är uppe i 8 matcher (18–4 i målskillnad) med 6 segrar och 2 kryss.

***

Eftersom det är FIFA som håller i trådarna för VM-kval så är det total målskillnad som gör före inbördes möten OM två landslag hamnar på samma poängskörd. När det är UEFA-tävlingar är det tvärtom: inbördes möten går före total målskillnad.

Därför kommer varje extra mål mot Luxemburg bli väldigt viktigt. Sverige har 11 plusmål och Holland har 5. Det skiljer just nu 6 plusmål, vilket Holland kan käka upp vid en 3–0-seger på tisdag. Ju bättre/större seger mot Luxemburg desto större blir chansen att Sverige har råd att förlora ännu tyngre borta mot Holland och ändå knipa playoff-platsen. Eller troligen knipa playoff-matchen.

Bortaseger mot Holland vore såklart det bästa, men det skadar inte att komma till Holland med så mycket säkerhetsmarginal som möjligt.

8 av 9 grupptvåor går till playoff. Den sämsta grupptvåan missar därmed playoff. Samtliga nio grupptvåor måste räkna bort resultaten mot sämst placerade laget i kvalgruppen. Om Sverige blir tvåa i gruppen kommer antingen resultaten mot Luxemburg eller Vitryssland att räknas bort.

Så här har Sverige presterat mot dessa två länder:

Vitryssland => 4–0 hemma, 4–0 borta => 6p & 8–0 totalt
Luxemburg => 1–0 borta, hemmamöte lör 7 okt 18:00 (3p & 1–0 totalt just nu)

För att tydliggöra detta, så ingen tror fel – först skall kvalgruppen spelas färdigt. Därefter noteras vilket lag som kom tvåa. Tvåan flyttas över till “Playoff-tabellen”. Det är först nu som resultaten mot sämsta laget i kvalgruppen stryks.

Oavsett om Luxemburg kommer att sluta sist eller inte i Sveriges grupp är hur viktigt som helst för Sverige att vinna maximalt på lördag kväll. 7–0 mot Luxemburg skulle innebära identiskt resultat för Sverige mot både Vitryssland och Luxemburg (6p och 8–0 i målskillnad) och då kvittar det vilket resultat som behöver strykas.

***

Finns det några särskilda önskemål från er läsare om statistikgenomgång inför lördagens match mot Luxemburg och tisdagens bortamatch mot Holland? Bara att lämna en kråka där man kan kommentera.

Publicerad 2017-10-06 kl 13:49
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER