Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

49v

Så ser Sveriges mörka bortafacit mot Holland ut

Tack vare uppvisningen mot Luxemburg i helgen har Sverige råd att förlora ganska stort ikväll mot Holland och ändå ha en garanterad plats i playofftabellen där det gäller att vara bland de 8 bästa av 9 för att ens komma till playoff.

Ni kan det säkert redan hur det funkar. Man räknar bort resultatet mot jumbolaget för de lag som kommer på andra plats i varje grupp, därefter kan “playofftabellen” sammanställas.

6 av 9 grupper har redan spelat klart sitt VM-kval. Därmed finns det 6 st grupptvåor som inte kan ändra på sina resultat. Slovakien från grupp F är i nuläget jumbolaget i playofftabellen med sina 12 poäng. Sverige står på 13 poäng och kommer göra det oavsett om det blir Luxemburg eller Vitryssland som slutar sist, så det spelar ingen roll.

Därmed är det bara målskillnadsaffären mellan Sverige och Holland för kampen om andraplatsen i gruppen som är avgörande. Sverige har 12 plusmål mer än Holland.

Vad händer om Holland vinner med 6–0 ikväll?

2 Sverige 10m 6 1 3 26–13 (+13) 19p
3 Holland 10m 6 1 3 25–12 (+13) 19p

Vad händer om Holland vinner med 7–1 ikväll?

2 Sverige 10m 6 1 3 27–14 (+13) 19p
3 Holland 10m 6 1 3 26–13 (+13) 19p

Eftersom kvalet ligger under FIFA:s hårda nypor gäller följande om 2 länder hamnar på samma poäng: total målskillnad får avgöra, men eftersom bägge kan stå på +13 så går turen över till totalt antal gjorda mål och i händelse av att Holland slår Sverige med 6 måls marginal kommer Sverige ha ett mer mål framåt vilket är en stor fördel.

Så där har ni det, läsare – detta är anledningen till varför Holland måste vinna med 7–0, och hur skulle det se ut?

2 Holland 10m 6 1 3 26–12 (+14) 19p
3 Sverige 10m 6 1 3 26–14 (+12) 19p

Ja, då är det Holland som går till Playoff-tabellen. Så här har Holland presterat mot Vitryssland och Luxemburg…

Vitryssland (näst sist): 4–1 hemma, 3–1 borta => 6p & 7–2 (+5)
Luxemburg (sist nu): 3–1 borta, 5–0 hemma => 6p & 8–1 (+7)

Oavsett om Vitryssland eller Luxemburg blir jumbo – och OM Holland mirakelvinner med minst 7 måls marginal mot Sverige – så kommer Holland att poängmässigt ligga 1p före Slovakien som är sist.

***

Den här Playoff-tabellen, om någon kanske har svårt att greppa det: ni som minns hockey-turneringar och även handboll där man inleder med gruppspel och därefter går de bästa lagen vidare och tar med sig vissa av resultaten till nästa gruppspel. Ja, det är så som Playoff-tabellen för VM-kvalet funkar.

***

7–0 om sagt. Det är vad Holland måste vinna med, minst: 7–0 eller bättre. Så länge det är minst 7 måls marginal mot Sverige. Ett osannolikt och galet målkalas där Holland vinner med 16–8 (+8 måls marginal) tar såklart Holland vidare.

Men hur sannolikt är det att Holland ska kunna mirakelvinna tillräckligt stort? För att försöka komma med svar på den frågan kan vi kolla på alla tidigare möten mellan Sverige och Holland, på engelska populärt kallat “head 2 head (H2H)”.

Först ut en genomkörare av alla 24 tidigare möten mellan länderna:

20171010-holland-sverige-h2h-allt

Tabellraden i Sverige-favör är 24m 8 5 11 (eller 8 6 10 om EM 2004-matchen klassas som ett kryss.)

Största förlusten någonsin för svensk del är 1–5 strax efter VM 1974. Johan Cruyff var med i den holländska startelva som halvt förnedrade Sverige med 5–1 på svensk mark.

Över nu till endast äkta bortamatcher, eftersom det är en sådan som skall spelas ikväll:

20171010-holland-sverige-h2h-endast-borta

Sveriges totala bortafacit är: 9m 2 1 6, med mål framåt i de fyra senaste mötena.

Allas vår “Lord” (Tord) Grip var med i den startelva som för första gången slog Holland i Holland 1964. I nästa bortaseger som fortfarande är den senaste hade vi båda Glennarna (Hysén & Strömberg) i startelvan, och såklart Thomas Ravelli i målet.

Hela laget (hjältarna!) som manglade ner Holland i Holland med 3–0:
Thomas Ravelli – Ingemar Erlandsson, Glenn Hysen, Glenn Stromberg, Dan Corneliusson, Sven Dahlkvist, Ulf Eriksson, Stig Fredriksson, Tommy Holmgren, Robert Prytz, Hakan Sandberg (Sten-Ove Ramberg, 46).
Målen: Dan Corneliusson 2 (’13, ’66), Robert Prytz 1 (’24 straff).

Men därefter två raka bortaförluster: 1–3 och 1–4. Förlusten 2010 som är färskt i minnet hos de flesta – speciellt för “Granen”, Lustig och Toivonen som var med i startelvan samt Berg som hoppade in med knappa kvarten kvar – är den största på bortaplan med 3 måls marginal.

Det är ett annat Holland nu, och ett annat Sverige nu.

Trots allt ett ganska mörkt bortafacit genom alla tider mot Holland.

***

En svensk seger borta mot Holland är drömscenariot, även fast det finns trygghetsmarginal att förlora med maximalt 6 mål. Seger är positivt för Sveriges framtida rankingpositioner på FIFA-rankingen som ligger till grund för seedningar till lottningar/kvalspel samt ditten och datten.

Drygt 34 år sedan senaste bortavinsten. Ska väntan på ny seger få ett skönt slut ikväll?

***

Förmodligen har flera andra tagit upp vad som måste ske för att Sverige ska vinna kvalgruppen och peta ner Frankrike till Playoff. Men det säkra före det osäkra och härmed kommer en kort genomkörare:

Alt 1 => Sverige vinner (mot Holland), Frankrike får som bäst kryssa.
Alt 2 => Sverige kryssar (mot Holland), Frankrike måste förlora.

Ganska enkelt att minnas dessa två alternativ.

Frankrike tar emot Vitryssland på hemmaplan.

***

Kanalpropaganda? Behövs det? Jag tror att ni läsare har ganska bra koll på vilken kanal som sänder matchen. 20:45 är i alla fall avsparkstiden. Tjugo-fyrtiofem.

Stora frågan: Är det någon som på allvar säger Nederländerna i dagligt tal?

Publicerad 2017-10-10 kl 12:29
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER