Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter Östersunds succé i EL: så har alla svenska EL-klubbar presterat i gruppspelet

Statistikbloggen

Säsongen 2004–05 stuvades UEFA-cupen om från att vara en klassisk renodlad cuptävling till ett CL-liknande upplägg. Från och med säsongen 2009–10 heter tävlingen Europa League efter att ha “brandats om” och blivit ännu mer lik Champions League till upplägget.

Och denna höstsäsong så är det verkligen “Alla snackar ÖFK” efter att tränaren Harry Potters magi har tagit norrlandsklubben till Europa Leagues gruppspel efter 2 st bragdartade dubbelmöten i kvalspelet (och ett dubbelmöte mot klenare motstånd), plus att magin lever vidare även i gruppspelet.

Östersunds framgångar gör skäl för att jämföra deras facit hittills med de svenska klubbar som sedan 2004–05 har deltagit i gruppspelen. Så här ser det ut – svart på vitt:

20171102-el-gruppspelen-svenskt-facit

Med tre matcher kvar att spela har laget redan tangerat poängrekordet för ett svenskt lag och det handlar om Helsingborg 2007–08. Slående är också hur få matcher som de svenska lagen vinner. Om man lägger till en rad som summerar svenska lagens facit blir det så här:

Annons

20171102-el-gruppspelen-svenskt-facit-v2

På 39 försök har det blivit endast blivit 7 segrar. Östersund och Helsingborg står för 5 av dessa 7 segrar. 2007–08 när HIF gick vidare vann man hälften av matcherna. Östersund är inte riktigt där ännu, men med Harry Potters magiska taktiktavla är det väl inte en omöjlighet att åtminstone slå Zorya i returmötet?

Det normala är också att de svenska lagen släpper in ganska många mål. Östersunds defensiv med 2 insläppta (1 insläppt var ju en målvaktstavla alternativt maximalt oflyt) på 3 matcher är riktigt bra.

***

Så när ska man bänka sig för att se Östersund ikväll?

21:05 svensk tid är det kick-off och förmodligen kör den sändande svenska TV-kanalen lite försnack också. Som ni läsare har blivit vana vid så är det sajten/tjänsten tvmatchen som får ansvara för den så kallade “kanalpropagandan”. Östersund möter Athletic Bilbao i Bilbao som ligger i nordligaste Spanien strax väster om gränsen mot Frankrike.

Annons

***

Athletic Bilbaos meritlista är värd att kasta ett öga på:

Antal ligaguld: 8 st (senast 1983–84)
Antal cupguld: drygt 20 st (senast 1983–84)
Spanska supercupen: 2 vinster (senast 2015)
EL/UEFA-cupen: 2 finalförluster (senast 2011–12)

Det finns bara tre lag i La Liga som aldrig åkt ur och hamnat i “Spaniens Superettan”: det är Real Madrid, Barcelona och Athletic Bilbao (!). Denna trio gör sina 87:e säsonger var i La Liga denna säsong. Athletic Bilbao är poängmässigt nummer 5 i La Liga i maratontabellen. I den pågående La Liga-säsongen ligger laget på plats 15 (av de 20 lagen) efter 10 av 38 omgångar.

Publicerad 2017-11-02 12:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto