Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
50v

Efter Östersunds succé i EL: så har alla svenska EL-klubbar presterat i gruppspelet

Säsongen 2004–05 stuvades UEFA-cupen om från att vara en klassisk renodlad cuptävling till ett CL-liknande upplägg. Från och med säsongen 2009–10 heter tävlingen Europa League efter att ha “brandats om” och blivit ännu mer lik Champions League till upplägget.

Och denna höstsäsong så är det verkligen “Alla snackar ÖFK” efter att tränaren Harry Potters magi har tagit norrlandsklubben till Europa Leagues gruppspel efter 2 st bragdartade dubbelmöten i kvalspelet (och ett dubbelmöte mot klenare motstånd), plus att magin lever vidare även i gruppspelet.

Östersunds framgångar gör skäl för att jämföra deras facit hittills med de svenska klubbar som sedan 2004–05 har deltagit i gruppspelen. Så här ser det ut – svart på vitt:

20171102-el-gruppspelen-svenskt-facit

Med tre matcher kvar att spela har laget redan tangerat poängrekordet för ett svenskt lag och det handlar om Helsingborg 2007–08. Slående är också hur få matcher som de svenska lagen vinner. Om man lägger till en rad som summerar svenska lagens facit blir det så här:

20171102-el-gruppspelen-svenskt-facit-v2

På 39 försök har det blivit endast blivit 7 segrar. Östersund och Helsingborg står för 5 av dessa 7 segrar. 2007–08 när HIF gick vidare vann man hälften av matcherna. Östersund är inte riktigt där ännu, men med Harry Potters magiska taktiktavla är det väl inte en omöjlighet att åtminstone slå Zorya i returmötet?

Det normala är också att de svenska lagen släpper in ganska många mål. Östersunds defensiv med 2 insläppta (1 insläppt var ju en målvaktstavla alternativt maximalt oflyt) på 3 matcher är riktigt bra.

***

Så när ska man bänka sig för att se Östersund ikväll?

21:05 svensk tid är det kick-off och förmodligen kör den sändande svenska TV-kanalen lite försnack också. Som ni läsare har blivit vana vid så är det sajten/tjänsten tvmatchen som får ansvara för den så kallade “kanalpropagandan”. Östersund möter Athletic Bilbao i Bilbao som ligger i nordligaste Spanien strax väster om gränsen mot Frankrike.

***

Athletic Bilbaos meritlista är värd att kasta ett öga på:

Antal ligaguld: 8 st (senast 1983–84)
Antal cupguld: drygt 20 st (senast 1983–84)
Spanska supercupen: 2 vinster (senast 2015)
EL/UEFA-cupen: 2 finalförluster (senast 2011–12)

Det finns bara tre lag i La Liga som aldrig åkt ur och hamnat i “Spaniens Superettan”: det är Real Madrid, Barcelona och Athletic Bilbao (!). Denna trio gör sina 87:e säsonger var i La Liga denna säsong. Athletic Bilbao är poängmässigt nummer 5 i La Liga i maratontabellen. I den pågående La Liga-säsongen ligger laget på plats 15 (av de 20 lagen) efter 10 av 38 omgångar.

Publicerad 2017-11-02 kl 12:01
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons