Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sverige & Danmark blir raketer på nästa FIFA-ranking!

Om exakt 6 dagar presenterar FIFA nästa rankingtabell, men redan nu kan Statistikbloggen redogöra för hur den till 99% sannolikhet kommer att se ut. Det står klart att både Sverige och Danmark – som bägge vann sina playoff-möten – kommer att avancera rejält på rankingen.

Som alla säkert minns så spelade Sverige 1–0 och 0–0 mot Italien. Danmark kanske inte lika många har stenkoll på. Danmark presterade 0–0 och sedan 5–1 mot Irland. Det enda som underlaget till FIFA-rankingen bryr sig om är ifall det blev vinst, kryss eller förlust. Med andra ord nästan full pott för bägge länderna. Bägge länder klättrar 7 placeringar var.

Nu över till den preliminära rankingtabellen för November 2017:

20171117-prel-fifa-rank-herrar-nov2017

Rödmarkerade PO-länder (UEFA-Playoff) är såklart länder som förlorat sina dubbelmöten. Övriga fyra PO-länder vann sina dubbelmöten.

För svensk del kan den nya rankingpositionen (18) jämföras med alla tidigare sedan början av 2010 på detta grafiska sätt:

20171117-prel-fifa-rank-herrar-nov2017-sverige

Det blir en tangering av bästa positionen senaste månaderna och man får gå tillbaks till sommaren/hösten 2012 för att hitta en bättre position.

Länder som missat VM och deras troliga november-ranking, endast från topp 20:

10 Chile
14 Italien
16 Mexiko
19 Wales
20 Holland

Dessutom missar följande länder VM: Grekland, Nordirland, USA, Turkiet, Ukraina, med flera.

***

När det gäller seedningsgrupperna som kommer finnas då gruppspelet i VM ska lottas fredag 1:a december så används dock inte novemberlistan utan istället oktoberlistan. Ryssland som har ranking 65 på oktoberlistan kommer att vara förstaseedat i egenskap av värdland – därefter används oktoberlistan.

Samtliga tre nordiska länder (Sverige, Danmark och Island) hamnar i skål 3 av 4. Åtta länder per skål gäller. Totalt är det 32 nationer i VM 2018.

En repris nu för utvecklingen av antalet deltagande länder i VM genom alla år:

20171115-antal-nationer-i-vm

(VM 1930 var en inbjudningstävling. Därmed fanns inget kvalspel.)

Notera att Sverige aldrig har missat tre raka VM. Längsta uppehållen har varit två raka VM. Som bäst har Sverige deltagit i tre raka VM, men aldrig mer än så. Tänk om detta VM 2018 kan bli starten för 4 raka VM?

Publicerad 2017-11-17 kl 12:10
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons