Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
48v

Inför Berlin–ÖFK ikväll: så bra är ÖFK:s prestation i EL hittills med svenska mått

Östersunds sommar och höst i Europa Leagues kval och gruppspel kan summeras med ett enda ord: bragdprestation. Det räckte inte till det fina priset Bragdguldet men det är ändå en av 2017 års största idrottsbragder.

Vilken bragd inom svensk fotboll är störst i år: Sveriges avancemang till VM eller Östersunds äventyr i Europa League? Oavsett vad man anser så är det passande att jämföra Östersunds facit hittills denna höst med tidigare resultat i gruppspelet i Europa League för allsvenska lag:

20171207-el-gruppspelen-svenskt-facit

Det är första gången på 10 år som ett allsvenskt lag går vidare och spelar europaspel även efter nyår. Östersunds prestation bör definitivt jämföras med det som Helsingborg uträttade. Låt oss jämföra Helsingborgs med Östersunds facit fram till gruppspelet…

Helsingborg 2007 (startade i kvalomgång 1 av 2 st)
Kvalomgång 1: 9–0 mot Narva Trans, ej rankad (Estland)
Kvalomgång 2: 4–1 mot Drogheda United, ej rankad (Irland)
Omgång 1: 8–6 (!) mot Heerenveen, rank 70 (Holland)

Östersund 2017 (startade i kvalomgång 2 av 4 st)
Kvalomg. 2: 3–1 totalt mot Galatasaray, rank 31
Kvalomg. 3: 3–1 totalt mot Fola Esch, rank 320 (Luxemburg)
Kvalomg. 4: 3–3 totalt mot PAOK, rank 61 (vann tack vare bortamål)

Bägge lag behövde tre stycken dubbelmöten för att nå gruppspelen. Motståndarnas ranking avser den ingående rankingen för säsongerna 2007-08 respektive 2017-18. Helsingborgs “Hawaii”-möte med Heerenveen är en modern klassiker där Helsingborg fick betraktas som underdogen och Heerenveen var förhandsfavoriten. Men Östersund skickade ut 2 stycken bättre rankade lag än Heerenveen 2007.

Gruppspelen, så här har lagen presterat (motståndarlagens ranking inom hakparentes)…

Helsingborg 2007 (endast 4 matcher)
[128] Panionios (Grekland), hemma: 1–1
[97] Galatasaray (Turkiet), borta: 3–2
[86] Austria Wien (Österr.), hemma: 3–0
[42] Bordeaux (Frankrike), borta: 1–2 (förlust)

Östersund 2017 (6 matcher, 5 spelade)
[136] Zorya, borta: 2–0
[114] Hertha, hemma: 1–0
[30] Bilbao, hemma: 2–2
[30] Bilbao, borta: 0–1
[136] Zorya, hemma: 2–0
[114] Hertha, borta: 7 dec 2017

Helsingborg hade “bara” en match mot riktigt bra motstånd sett till rankingen och det var Bordeaux. Annars var det lag kring 100-strecket. Östersunds prestation borta mot Bilbao är jämförbar med Helsingborgs bortamatch mot Bordeaux. Östersund mötte Bilbao även hemma och lyckades få till ett kryss – som med lite mer flyt hade kunnat bli seger.

Totalt sett – Helsingborg 2007 vs Östersund 2017:

Räknat från den kvalomgång som respektive lag fick starta i och sett till motståndare och deras ranking, samt en snabb jämförelse mellan dåtidens Helsingsborgs och nutida Östersunds förutsättningar (tränare & trupp) så håller undertecknad Östersunds insats högre än Helsingborg imponerande prestation hösten 2007.

Vad hände sen (Helsingborg 2007)?

Helsingborg, som under vinterledigheten hade bytt ut tränaren Stuart Baxter mot Bosse Nilsson, lottades mot det då 15:e-rankade laget PSV Eindhoven i slutspelet som startade i februari. Facit blev 0–2 borta och därefter 1–2 i hemmareturen. 1–4 totalt. Om HIF var underdogs mot Heerenveen, vad var HIF inte då mot PSV? Super-underdogs, typ.

Vad händer nu (Östersund 2017)?

Återstår nu att se vilket motstånd som Östersund kommer att lottas mot på måndag 11:e december. Så här kommer lottningen att gå till:

De 12 EL-gruppvinnarna och de fyra bästa CL-grupptreorna lottas mot de 12 EL-grupptvåorna och de fyra sämsta CL-grupptreorna. Lag från samma land och från samma gruppspel kan inte lottas mot varandra.

4 bästa CL-grupptreorna: CSKA Moskva, A Madrid, Leipzig & Sporting.
4 sämsta CL-grupptreorna: Napoli, Spartak Moskva, Celtic & Dortmund.

De redan nu klara gruppsegrarna i EL är: Milan, Arsenal, Villarreal, Salzburg & Lazio. Resterande gruppsegrare klargörs ikväll.

Östersund är ledarlaget i sin EL-grupp och det kan behövas en seger (borta mot Hertha Berlin) för att behålla positionen då Bilbao, 2p bakom ÖFK, får anses som storfavoriter mot Zorya. Kryss mot Berlin kommer inte garantera en gruppseger då inbördes möten skiljer lag med samma poängskörd åt. ÖFK får hoppas på att Zorya kan ta poäng mot Bilbao.

***

Vad hoppas ni läsare på inför lottningen på måndag? Att Östersund ska lottas mot ett så bra och profilstarkt lag som möjligt eller ett så lågt rankat lag som möjligt som ger ÖFK bästa möjliga chans att gå vidare i slutspelet?

Publicerad 2017-12-07 kl 10:18
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons