Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
31v

VM: armnypar-statistiken!

Ja, Sverige Ä-R med i herr-VM i fotboll – åter igen. Detta efter två mästerskap i rad utan att kvalat in. Sverige som aldrig missat 3 eller fler VM i rad. Inför VM 2018 stod Sverige på 2 missade VM i rad och skulle det stanna vid 2 eller växa till 3 och därmed nytt rekord? Traditionens makt med max 2 missade VM i rad fick vad den ville….

Men inte nog med det. Från NOLL nordiska länder i förra VM:et (2014) till hela tre nordiska länder i detta: Sverige, Danmark och Island. Detta trots att både Sverige och Island kör med vår-höst i de inhemska ligorna.

Med tanke på det ganska begränsade antalet platser som fotbollsnationerna inom UEFA får till VM så är det starkt när åtminstone ETT nordiskt land går till VM. Ännu starkare när två nordiska länder går till VM. Men nu när tre stycken går till VM – det är verkligen så att man behöver nypa sig i armen för att inse att det faktiskt är sant.

Om vi bara spontant rabblar upp ett gäng bra europeiska länder som kan anses “prenumerera” på en plats i VM blir det:

1 Tyskland
2 Frankrike
3 Holland
4 Belgien
5 Spanien
6 Portugal
7 Italien
8 England

VM 2006, 2010, 2014 och 2018 var det 13 europeiska länder som släpptes in via kval. För VM 2006 var Tyskland med som arrangör och slapp kvala. Samma visa 2018 med Ryssland som arrangör.

I princip finns det 8 stycken europeiska fotbollsnationer som nästan alltid kvalar in, åtminstone nu under modern tid. Lägg till Turkiet (2 VM – senast 2002 med brons & 4 EM) och Grekland (3 VM – senast 2014 och 2010 & 4 EM) som då och då når VM (eller EM). Det gör att cirka 8–10 europeiska länder är mer eller mindre självskrivna i huvudturneringen. Allt kan hända i kval – men det är så här som det brukar bli och skulle kunna förväntas bli. Kvar finns endast tre–fem platser för europeiska länder och om vi rabblar upp ett gäng…

Ungern, Rumänien, Bulgarien, Ryssland, Ukraina, Polen, Schweiz, Österrike, Tjeckien, Serbien med flera. Dessa 10 uppräknade länder och några till ska alltså konkurrera med Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island med flera om de tre–fem återstående platserna till VM.

Entrédörren till VM är knappast bred för Sveriges del. Den är ganska smal och trång. Men lik förbaskat lyckades Party-Janne och hans män att kvala in. Bragd eller inte – det kan diskuteras, men en stark bedrift är det.

Så här har det sett ut med grafisk presentation för hur många nordiska länder som varit med i VM genom åren:

20180614-vm-antal-nationer

Efter detta VM – Ryssland 2018 – blir det Qatar 2022 vilket blir sista gången med 32 länder. Därefter blir det 48 länder från och med VM 2026 i Nordmellan-amerika (Kanada, USA och Mexiko). Preliminärt sett blir det 16 länder från Europa i VM 2026, att jämföra med 13–14 platser som det varit under senaste världsmästerskapen.

***

Sveriges program i VM…

Måndag 18 juni: möter Sydkorea (SVT)
Lördag 23 juni: möter Tyskland (TV4)
Onsdag 27 juni: möter Mexiko (SVT)

 

***

Uppdaterat kl 09:30 – formulerade om smått om Grekland och Turkiet. Håller med er läsare om att det finns bättre exempel att lyfta fram och dessa  finns nämnda senare i utläggningen, men kontentan är det finns många bra europeiska fotbollsnationer som kvalar till VM.

Publicerad 2018-06-15 kl 00:22
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons