Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Sverige–Sydkorea kl 14:00: bägges världsrankingar grafiskt sedan 1993

Statistikbloggen

Klockan 14:00 svensk tid idag är det avspark för Sverige–Sydkorea och det är SVT1 som sänder, men den går även att se på SVT Play och C More Stream. Några av er läsare kanske redan har tagit del av vilken världsranking respektive lag har och kunnat se att Sverige ligger bättre till och Sydkorea ligger en bra bit efter. För er och alla ni andra – här kommer en grafisk genomgång sedan rankingen infördes 1993…

Vi börjar med utvecklingen under de absolut senaste åren och då får det bli 2010–talet som gäller:

20180618-sverige-sydkorea-fifa-rank-sedan-2010

Vi ser här ovan att länderna touchade varandra tidigt 2011 och sent 2012 – samt att Sydkorea faktiskt var snäppet bättre rankat i början av perioden för Sveriges VM-kval vilket var slutet av 2016 och början av 2017. Men annars är det som alla kan se: Sverige har nästan alltid varit det bättre rankade laget.

Eftersom ”nu är nu” och ”då är då” – över till diagrammet med utvecklingen sedan rankingens införande 1993:

20180618-sverige-sydkorea-fifa-rank-sedan-1993

Samma visa även här. Enstaka gånger har Sydkorea gått om Sverige men alltid glidit tillbaks och därmed tappat en del på rankingen. Som exempelvis efter Sydkoreas avancemang till bronsmatchen i VM 2002.

Annons

Vi ser även i diagrammet att Sydkorea är i princip historiskt dåligt rankat. Det är inte ofta som landet har varit rankat kring eller sämre än 60 som nu. I april och maj i år var laget rankat nummer 61 för att sedan avancera till plats 57 i juni. Sverige är på plats 24 i juni-rankingen.

Mer intressant blir det om man gör om diagrammet ovan till skillnaden varje månad mellan länderna:

20180618-sverige-sydkorea-fifa-rankingdiff-199308-201806

Här ser vi att differensen mellan Sverige och Sydkorea är i princip historiskt stor. Det skiljde cirka/drygt 40 positioner på rankingen nyligen, men nu är det ”bara” 33 platser som skiljer lagen åt.

***

Av allt detta att döma med rankingkollen bör Sverige hållas som favoriten i den match som skall spelas.

***

Dock så är det värt att tänka på att Sydkorea spelar nu sitt nionde (!) raka VM. Landet har varit med i alla VM sedan ”Mexiko-åttisex” som de flesta säkert säger. Hur mycket dessa åtta raka VM-deltaganden kommer att kunna gynna landet denna gång återstår att se. En snabbkoll på landets facit för alla VM ser ut så här:

Annons

20180618-sydkorea-vm-facit

Sydkorea gör alltså sitt tionde – varav nionde raka – VM. Även om Sydkorea möjligen har lättare att kvala till VM jämfört med Sverige då länderna tillhör olika konfederationer så har landet väldigt mycket erfarenhet att luta sig tillbaka mot.

 

***

Glöm inte avsparkstiden: fjorton – noll – pip!

Publicerad 2018-06-18 11:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto