Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Champions League startar snart – men vilka lag är starkaste guldkandidaterna?

Statistikbloggen

En och en halv kvalrunda återstår – därefter vet vi exakt vilka lag som kommer att spela i Champions Leagues gruppspel. Men vilket av dessa 32 lag från gruppspelet kommer att gå hela vägen och vinna finalen? Det går redan nu att kora de starkaste kandidaterna baserat på 26 senaste säsongerna.

Dessa 26 CL-säsonger har sett ut så här:

20180810-cl-champions-och-ranking

Mästarlaget 2018 var Real Madrid och hade rankingplaceringen 1 inför säsongen. Så skall diagrammet tolkas.

Sedan år CL-finalen våren 2006 är det väldigt tydligt: under dessa 13 säsonger har vi 11 stycken där mästarlaget hade rankingposition 1–4 inför säsongen. De två undantagen var 2008 när 7:e-placerade United vann och 2010 när 11:e-placerade Inter vann. England (PL) var rankat nummer 2 inför säsongen då United vann och Italien (Serie A) var rankat nummer 3 inför säsongen då Inter vann.

Sedan CL-finalen våren 2000 har vi varit med om hela 19 finaler och i 18 av dessa kommer det segrande laget från en för tillfället topp 3-liga sett till rankingen inför säsongen. När Porto vann våren 2004 hade den portugisiska ligan en 7:e-placering på ligarankingen.

Annons

Diagrammen ovan kan användas som stöd när man går igenom startuppställningen för höstens CL-gruppspel. Här är listan över de 25 bäst rankade klubblagen inför denna europacupsäsong…

20180810-cl-champions-och-ranking-tabell

Tabellen ovan kan sorteras om en hel del där ligarankingen går först och att lag som inte kommer vara med flyttas ner i tabellen. Samt färgmarkering för lagen från de tre bäst rankade ligorna. Vips så ser det ut så här:

20180810-cl-champions-och-ranking-tabell-omstorterad

Från gruppen med de fyra bästa lagen faller Bayern München bort som en statistiskt sett stark guldkandidat då tyska ligan är rankad nummer fyra. Kanske bör det femterankade Juventus från den tredje bäst rankade ligan kunna vikariera för Bayern München.

Manchester City med Filosofen och hans omtalade byxor i den tekniska zonen har ofta nämnts som en stark guldkandidat. Det laget får klassas som den starkaste engelska kandidaten (se tabellen ovan).

Annons

Därmed har vi kvar följande lag som statiskt sett starkaste kandidaterna: “Det ena” & “Det andra” Madrid samt Juventus (CR7) och Barcelona (Messi).

Senast dessa lag vann en CL-final (inkl föregångaren Europacupen) och finalår var…

Real Madrid: 2018
Barcelona: 2015
Juventus: 1996
A Madrid: –

A Madrid har varit i final tre gånger: 1974, 2014 och 2016.

***

Sedan kan såklart lag som exempelvis Man City och PSG vinna Champions League denna säsong, men statistiken talar inte lika starkt för dessa lag.

***

Vilka lag ser ni läsare som starkaste guldkandidaterna baserat på statistiken?

Publicerad 2018-08-11 11:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto