POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Efter FIFA-rankinglistan för augusti 2018: Sveriges ranking grafiskt sedan 1993

Idag presenterade FIFA augusti månads världsrankinglista för herrfotbollen och detta är inte vilken rankinglista som helst då räknesystemet har gjorts om totalt. Bort med det gamla och in med en – variant – av den alternativa världsrankingen ELO.

För er som undrar över ELO-rankingen så finns den här att beskåda. Sverige befinner sig på 18:e plats på augustilistan för ELO-rankingen. Men på varianten av ELO-rankingen som FIFA har konstruerat ligger Sverige på 13:e plats på augustilistan. Med bakgrund av denna differens (plats 13 och 18 för Sveriges del) kommer bli intressant att jämföra ELO-rankingen och den ELO-baserade FIFA-rankingen framöver.

Hur man än vrider och vänder på det så är det FIFA-rankingen och inte ELO-rankingen som gäller när fotbollsnationerna ska lottas mot varandra. Därför är det FIFA-rankingen som är mest relevant. Återstår att se om 5–20 år om matematiken bakom FIFA-rankingen behöver göras om ytterligare en gång.

Så här har Sverige placerat sig över samtliga rankinglistor från FIFA sedan lanseringen av världsrankingen 1993:

20180816-fifa-ranking-aug-2018-sverige

Senast Sverige hade en bättre rankingposition än nuvarande 13 var septemberlistan 2005 med rankingen 10. 155 månader eller nästan 13 år har det gått sedan den där 10:e-platsen. Alternativt uttryckt: Sverige har just nu den bästa rankingen på nästan 13 år.

***

Stora frågan: någon av er läsare som tror att Sverige kan nå plats 10 eller bättre innan EM 2020?

***

PS. Ikväll med avsparkstid 19:00 avgörs det om Malmö FF ska få möta Midtjylland eller The New Saints (“TNS”) i sista kvalomgången till Europa League. Midtjylland spelar hemma och har med sig en 2–0-ledning från bortamötet i Wales förra veckan.

Publicerad 2018-08-16 kl 17:16
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto