Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter EL-segern mot Besiktas: så mycket har Malmö FF dragit in på europaspelet

Statistikbloggen

Det blev en seger (2–0) hemma mot Besiktas igår i Europa League-gruppspelet för regerande allsvenska mästarna Malmö FF vilket gör att det klirrar till i kassan. Därmed dags för en genomkörare för hur mycket MFF har dragit in i pengar från UEFA denna europacupsäsong.

Det började med CL-kval som övergick i EL-kval och tack vare segern i dubbelmötet med danska Midtjylland spelar Malmö FF gruppspel i Europa League denna höst. Segern igår för Malmö FF var faktiskt deras första på åtta försök i EL-gruppspelet. De sex första försöken var matcherna i gruppspelet 2011.

Malmö FF:s tabellrad är nu 2m 1–0–1 2–2 (±0) 3p vilket kan jämföras med Östersund som förra hösten lyckades ordna 6m 3–2–1 8–4 (+4) 11p och tog sig vidare till slutspelsträdet och mötte Arsenal. Om Malmö FF kan lyckas med något liknande återstår att se. Östersund drog in en hel del deg från UEFA på sitt äventyr och så här mycket har Malmö FF gjort sig förtjänt av hittills…

Annons

Malmö FF:s prispengar i europacuperna 2018–19

CL-kvalet: 1,14 miljoner euro
EL-kvalet: inget
EL-grupp: 3,49 miljoner euro
Summa: 4,63 miljoner euro

Till detta tillkommer koefficient-bonusen som alla 48 lag får. Se det som en trappa med 48 steg. Varje steg är drygt 71 tusen euro. Sämst rankade laget över en 10-årsperiod får 71 430 euro medan det bäst rankade får drygt 3,4 miljoner euro. Exakt vad Malmö FF kommer får är något som bloggen får återkomma till.

Ytterligare tillkommande, som återstår att se hur mycket det blir, är “kryssbonusen”. Bakgrunden är att för varje seger delas 570 tusen euro ut. Vid kryssmatcher delas 1/3 av 570 tusen ut till respektive lag vilket gör att 2/3 delas ut och 1/3 (190 tusen euro) går till en “krysspott” som senare kommer att användas för att dela ut mer pengar till de lag som vunnit matcher i gruppspelet. I slutändan innebär detta att vinstmatcherna blir värda mer än 570 tusen euro styck.

Annons

Utöver prispengar tillkommer också en andel från marknadspoolen. Även här återstår det att se vad Malmö FF kommer att få.

***

Malmö FF har hittills säkrat 4,63 miljoner euro på europacupspelet och det kommer att bli mer än så. Dessa 4,63 miljoner är inte långt ifrån vad Östersund säkrade under förra säsongen. Med gällande eurokurs 10,45 kronor innebär det att Malmö FF kommer att casha in minst 48 miljoner kronor. Hur mycket det i slutändan blir beror helt på kommande prestationer.

Publicerad 2018-10-05 11:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto