Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter Allsvenskan omgång 25: nya guldchanstabellen

Statistikbloggen

Kryss för serieledande AIK i “helgens” allsvenska omgång – den 25:e av 30 stycken. Den åtta poäng stora serieledningen från omgång 24 höll i sig då Norrköping också kryssade (mot Djurgården). Därmed åter läge att titta till guldchanstabellen – vilka lag är fortfarande med i racet samt vilka kan – i teorin – gå om ledande AIK?

Så här ser den purfärska guldchanstabellen ut:

20181008-allsvenskan-guldchanstabellen

Endast lagen på platserna 2–6 kan gå om AIK, där det i praktiken bara handlar om att det är lagen på platserna 2–3 som har en realistisk chans att ge AIK en match. Malmö, Östersund och Häcken är för långt ifrån.

Övrigt av intresse är att AIK har forfarande chansen kvar att sätta nytt poängrekord för Allsvenskan med 16 lag som spelades första gången år 2008 (då Kalmar vann SM-guld). 68 poäng eller mer krävs för att sätta nytt rekord.

Det krävs 3 segrar för AIK att tangera MFF:s rekord på 67 poäng vilket innebär att det “räcker” för AIK med 3 segrar, 1 kryss och 1 förlust på de 5 avslutande matcherna att skriva ny historia med 68 poäng. Som mest kan AIK nå 73 poäng.

ANNONS

Så här ser det ut grafiskt för omgångarna 1–25 för de för tillfället fyra bästa lagen i serien:

20181008-allsvenskan-2018-topp4-lagen

Guldet för AIK har varit så nära statistiskt säkerställt som det bara går sedan många omgångar bakåt. Som alla vet ger SM-guldet en plats i CL-kvalet kommande sommar.

När det handlar om EL-kvalplatserna som förtjänas via Allsvenskan gäller positionerna 2 och 3 där dessa två lag kommer att kliva in i första kvalomgången kommande sommar. Det lag som vinner Svenska Cupen tar en plats i den andra kvalomgången i EL.

***

Nu har ett ett nästan 2 veckor långt uppehåll i Allsvenskan inletts för att det skall spelas landskamper. Nästa allsvenska omgång – den 26:e av 30 – startar lördag den 20:e oktober. I den spelar AIK ett tvillingderby mot Djurgården på Telekomvallen och tvåan Hammarby möter fyran Malmö borta medan trean Norrköping tar sig an Kalmar på den så kallade “Kycklingarenan” som den ibland kallas lite skämtsamt.

ANNONS
Publicerad 2018-10-09 00:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto