Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

MLS startar ikväll: grafisk koll på alla skyttekungar 1996–2018 med Zlatan-fokus

Statistikbloggen

19:00 svensk tid drar MLS-säsongen 2019 igång med matchen Philadelphia Union – Toronto FC. Mest intressant ur ett svenskperspektiv är naturligtvis den som startar 02:00 inatt (mot söndag): LA Galaxy mot Chicago Fire. Inför säsongen har vi bland annat snappat upp att Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) har diverse rekordjakter i kikaren. Därför dags för en grafisk koll på alla skyttekungars prestationer i MLS-historien för att se vad som krävs.

Förra året, 2018, skrevs det ny historia i MLS när Atlanta-anfallaren Josef Martinez – som var med i Torino-laget som slog ut BP i Europa League-kvalet sommaren 2014 – blev först någonsin att göra minst 30 mål under en och samma säsong. Det blev 31 mål. Dessutom blev Zlatan Ibrahimovic första svenska spelaren att ta sig in i toppen av skytteligan för en MLS-säsong.

Intressant är också hur bra Zlatans 22 mål under 2018 egentligen var. Det räckte till en andraplats 2018 och är bättre än vad 12 tidigare skyttekungar har mäktat med. Dessutom en tangering av 2 tidigare skyttekungars målfacit. Med andra ord – Zlatan var bättre än, eller lika bra som, 14 av 22 skyttekungar sedan MLS drog igång år 1996.

ANNONS

Så här har det sett ut målmässigt för skyttekungarna 1996–2018:

20190302-mls-top-goal-scorers

Eftersom antalet omgångar har varierat är målsnitt också av intresse:

20190302-mls-top-goal-scorers-snitt

Snittet per omgång i diagrammet ovan tar inte hänsyn till missade matcher. De verkliga målsnitten är i många fall högre om hänsyn tas till det faktiska antalet spelade matcher. I Zlatans fall skulle det höja snittet från 0,647 till 0,815.

Josef Martinez målsnitt utan hänsyn till missade matcher 2018 blev 0,912. Om detta skall slås under 2019 behöver Zlatan näta 32 gånger över de 34 omgångarna vilket i så fall ger ett snitt på 0,941.

Kontentan är att Zlatan Ibrahimovic behöver göra åtminstone 32 mål för LA Galaxy under denna säsong. Zlatan har bara gjort 32 eller fler mål i ligaspelet en enda gång i karriären: de 38 målen för PSG säsongen 2015–16. Näst bästa facit är 30 mål säsongen 2012–13, även det för PSG. Med andra ord behövs en ny supersäsong av Zlatan.

ANNONS

***

Information om vem som sänder MLS-matcherna finns på tjänsten tvmatchen, som får stå för den så kallade “kanalpropagandan”. Det är i alla fall inte Eurosport som kommer att sända LA Galaxys säsongspremiär.

Publicerad 2019-03-02 18:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto