POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
2v

Inför helgens omgång av Allsvenskan: så ser guldchanstabellen ut just nu

Efter denna “europacupvecka” med stormöten i både CL och EL blir det åter igen dags att rikta blickarna mot den kära Allsvenskan på hemmaplan. Buffén denna långhelg (fredag–måndag 12–15 april) är dukad med läckerbitar som stormötet Blårandigt–Blåvitt och HIF–HIF i den tredje omgången för säsongen. Förhoppningsvis bjuds det på en fotbollsgodis.

Men här i denna blogg är fokuset på statistiken och inte godiset. På liknande sätt som att många tippar sluttabellen och blivande mästarlaget inför säsongsstarten är det lika intressant att redan här och nu försöka sätta en skiljelinje som visar vilka lag som redan nu efter två omgångar får anses vara avhakade från guldet och vilka som fortfarande har chansen.

Det må vara 28 omgångar kvar på säsongen, alltså drygt 93 procent. De två omgångarna denna säsong motsvarar nästan 6 1/2 minut i en fotbollsmatch där man skippar att lägga på stopptid. Det är ganska mycket kvar på säsongen och mycket kan hända. Men av någon anledning väger traditionens makt tungt och den bör inte viftas bort.

Vi vet att sedan 1993, vilket är första säsongen efter att Mästerskapsserien skrotades, har alla guldlag inlett med poäng i den allsvenska premiärmatchen. Vi vet också hur många poäng varje guldlag har haft efter varje spelad omgång – med den statistiken vet vi också hur många poäng som krävs av guldkandidater efter varje spelad omgång.

Vi vet också att samtliga mästarlag har under föregående säsong spelat i Allsvenskan. De lag som under förra året spelade i Superettan kan därmed räknas bort från guldchansen med väldigt god säkerhet/sannolikhet.

Nu över till tabellen som ger god hjälp att se vilka lag som har vettig guldchans:

 

20190412-allsvenskan-guldchanstabellen-fixad

Det är inte helt kört för regerande mästaren AIK och av många experter guldtippade Malmö FF, men dessa två lag måste börja visa vinnartakter redan nu i helgens omgång om guldchansen ska finnas kvar. Bägge lagen har hemmamatcher där AIK möter Sirius och Malmö FF möter Östersund.

Guldchanstabellen kan kompletteras med detta diagram:

20190402-sm-guld-analysgrafik

Man ska tolka diagrammet för åren 1992–2017 ovan som att det position 2-markerade laget år 2017 (AIK) tog SM-guld året efter, alltså 2018. Vi ser också att under 16-lagsallsvenskan 2008–2018 har de flesta mästarlag slutat sämst 5:a under föregående säsong – hela 9 av 11 gånger. Därmed blir 2018 års Topp 5 i den allsvenska tabellen högintressant för Allsvenskan 2019.

Allsvenskan 2018 – Topp 5:
1 AIK
2 Norrköping, förlorade premiären 2019
3 Malmö FF
4 Hammarby
5 Häcken

Men baserat på traditionens makt och statistiken vi har att gå efter får BK Häcken – just nu – ses som den absolut starkaste guldkandidaten då laget….

i –– slutade Topp 5 året innan
ii –– tog poäng i premiären 2019
iii –– befinner sig i poängkorridoren för tidigare mästarlag
iv –– befinner sig på “guldsnittet” (2,0–2,1 poäng/match)

Inget annat allsvenskt lag kan matcha detta som Häcken visar upp. Närmast är förra årets sexa Östersund och därefter förra årets sjua Djurgården.

***

Statistikbloggen kommer att återkomma till detta kring guldchanserna relativt snart. Eventuellt redan efter helgens omgång, alltså omgång 3.

Publicerad 2019-04-12 kl 15:31
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå