Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter Allsvenskan omgång 3: nya guldchanstabellen (Häcken starkast)

Statistikbloggen

Djurgården må vara serieledare och Häcken precis bakom med snäppet sämre målfacit efter den tredje omgången av årets Allsvenskan. Men efter en studie kring tabellen som sminkats om till “guldchanstabellen” ser vi att det är Häcken som är en starkare guldkandidat än Djurgården. Låt oss ta en titt!

Guldchanstabellens ordning för lag med samma poängskörd skiljer sig ibland mot den officiella tabellen där målskillnad är första metoden att skilja på lag med samma poäng. Istället finns en strävan att lägga tyngd på faktorer som gör lagen till si eller så starka (eller svaga) guldkandidater.

Nytt sedan förra upplagan av guldchanstabellen är att lagen som slutat topp 5 samt plats 6–7 förra året är understrukna för att ännu tydligare kunna se vilka lag som uppfyller alla kriterier, eller flest/bäst kriterier, för att vara starkaste kandidaterna.

20190416-allsvenskan-guldchanstabellen

Vi vet också hur få och många poäng mästarlagen har haft som sämst och bäst efter varje omgång 1993–2018. Det gäller därför för en guldkandidat att inte ligga utanför denna så kallade “poängkorridor”. Grafik på vad som avses kommer här för att visa hur det ligger till för denna säsong:

Annons

20190416-allsvenskan-toppkandidater-utveckling

Poängkorridoren för 16-lagsallsvenskan 2008–2018 ser lite annorlunda ut och ifall den används istället har exempelvis AIK och Malmö FF legat utanför korridoren inför omgång 3. Men ska man ligga utanför korridoren är det bäst att göra det så kort tid som möjligt samt så tidigt på säsongen som möjligt. Därför var AIK:s och Malmö FF:s segrar i helgens omgång väldigt viktiga för deras guldchanser. Det gäller att inte halka efter för mycket i början av säsongen.

***

Det är också ganska sällan som ett lag försvarar sitt guld. Vi såg det nyligen med Malmö FF efter många år med ständigt nya mästarlag efter Djurgårdens två raka guld 2002 & 2003 (“Kim Källström-gulden”). Innan “Kim-gulden” var det ständigt nya mästarlag 1997–2001 efter IFK Göteborgs fyra raka 1993–1996.

Också tänkvärt är att endast Elfsborg och Norrköping av plastgräslagen har vunnit Allsvenskan i modern tid. Alla andra guld har vunnits av lag som har naturgräs i sin “hemmaborg”.  Men i takt med att fler lag mer eller mindre tvingats över till plastgräs bör vi se en tredje “plastgräs-mästare” inom närmsta åren – kanske redan i år.

Annons

***

Om man ska försöka sig på en ranking av guldkandidaterna efter statistisk grund:

1 – Häcken (cupfinal väntar 30:e maj)
2 – Djurgården (inget europaspel)
3 – Malmö FF (EL-kval)
4 – AIK (RM, CL-kval)

Det är i alla fall så som undertecknad väljer att rangordna lagen. Malmö FF före AIK då det i regel har visat sig vara väldigt svårt att försvara ett guld.

***

Lag som är helt borta från SM-guldet?

Ja, det är bara att konstatera att vi kan redan här och nu låna Sverkers soptunna och kasta ner IFK Norrköping i den. Dock kan laget ändå göra en fin säsong och kanske knipa en andra- eller tredjeplats som ger en biljett till kvalet i Europa League. Eller en fjärdeplats som – KAN – ge en plats till kvalet för Europa League om mästarlaget 2019 sedan går och vinner cupfinalen våren 2020. Det är guldet som laget inte kommer att kunna vinna.

Annons

Vi vet också att nykomlingar inte vunnit SM-guld och därför kan vi iskallt räkna bort Helsingborg trots en fin start och Granen samt ditten & datten och i laget. Som bäst har vi sett en andraplats för en nykomling. Övriga nykomlingar är E-tuna och Falkenberg.

***

Starkaste kandidaten efter varje omgång enligt denna blogg…

1 – inget lag utsett
2 – Häcken
3 – Häcken

***

Det kommer läggas ut ett flertal uppdaterade guldchanstabeller under säsongen. När säsongen 2019 är färdigspelad kommer det bli mycket intressant att titta tillbaks på guldchanstabellerna från tidigt 2019.

Publicerad 2019-04-16 08:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto