POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

CL-mästaren 2018–19 troligen den inför säsongen sämst rankade sedan Milan 2002–03

Inför CL-säsongen 2002–03 var den säsongens mästarlag AC Milan placerad 23 på den europeiska klubblagsrankingen som baserar sig på senaste årens resultat i de olika europacuperna. Sedan turneringen brandades om till “CL” tidigt 90-tal har Milan fortfarande rekordet som mästarlag med sämsta ingående ranking. Nu är det rekordet i fara då den inför säsongen 31-rankade Ajax har åtminstone lilltånageln i finalen.

Tre lag finns kvar i pågående CL-säsongen. Ett av lagen är som bekant redan i final: Liverpool, efter att svarat för en imponerande vändning mot Barcelona. 0–3 borta och sedan 4–0 hemma. De två övriga lagen – Tottenham och Ajax – gör upp om den andra finalplatsen ikväll där Ajax, med en 1–0-ledning i portföljen, har hemmaplan. Intressant nog är att inget av lagen i finalen kommer från topp 10 på europarankingen.

Så här såg rankingpositionerna ut inför den pågående europasäsongen för de tre lagen som är kvar i CL:

19 Tottenham
22 Liverpool (finalklart)
31 Ajax

Ligarankingarna inför säsongen:

2 Premier League
14 Holländska ligan

Dessa rankingsiffror ska jämföras med hur det sett ut historiskt för samtliga CL-mästare sedan tidigt 90-talet då gamla turneringen brandades om till CL:

20190508-cl-champions-och-ranking

Sedan CL-finalen våren 2000 har det bara hänt en enda gång att ett mästarlag kommit från en liga sämre rankad än topp 3. Det var Porto våren 2004 från den sjunderankade portugisiska ligan. Med tanke på att den nära förestående CL-finalen kommer att ha åtminstone ett lag från en 2-rankad liga (Liverpool/PL) är det statistiskt sett rimligt att Liverpool eller PL-laget Tottenham kommer vinna finalen. För Tottenhams del gäller det först att ta sig dit. Men om Ajax tar sig dit får Liverpool ses som favorit.

Skulle Liverpool eller Tottenham vinna CL-finalen, vilket är det mer troliga baserat på statistiken/historiken, så har vi den sämst rankade mästaren sedan Milan våren 2003. Men skulle istället “skräll”-laget Ajax vinna CL-finalen så har vi ett nytt rekord för sämst ingående ranking för ett klubblag men även för en sämst ingående ranking för den liga som mästaren tillhör.

Gällande rekordet för sämst ingående ranking för en liga som ett mästarlag tillhör är den 9-rankade holländska ligan då 20-rankade Ajax (!) vann finalen 1995. Den här gången har holländska ligan ingående rankingen 14 och Ajax var rankad 31 inför säsongen. Kan Ajax “förbättra” sitt “rekord”?

***

Någon som gillar att finallagen i pågående CL inte är topp 5-rankade lag utan istället rankade kring 20 eller sämre?

***

För den som undrar vem som sänder kvällens semiretur: tvmatchen har stenkoll på läget.

Publicerad 2019-05-08 kl 16:53
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå