POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
49v

Dam-VM: Sverige VS de tre möjliga länderna i åttondelen

Inför Sverige–USA på torsdag kväll kommer det stå klart vilka de två möjliga motstånden i åttondelen är för Sveriges del, men redan nu vet vi att seger mot USA innebär Spanien i åttondelen och kryss/förlust mot USA innebär Holland eller Kanada. Läge redan nu för en titt på Sverige jämfört med de tre möjliga motstånden.

På torsdag kväll klockan 18:00 startar matchen Holland–Kanada (i Grupp E) som är avgörande för vilket lag som tvåan i Sveriges grupp för möta i åttondelen. Runt klockan 19:50 är matchen slut och då är “alla korten på bordet” inför Sverige–USA som startar 21:00.

Vilka motstånd det blir för Sverige och USA beror helt på hur matchen Sverige–USA slutar. De olika möjligheterna ser ut så här:

USA vinner => möter Spanien
USA kryssar => möter Spanien
USA förlorar => möter Holland eller Kanada

Sverige vinner => möter Spanien
Sverige kryssar => möter Holland eller Kanada
Sverige förlorar => möter Holland eller Kanada

Med andra ord följande åttondelar…

F1 – B2, där B2 är Spanien (spelort = Reims)
F2 – E2, där E2 blir Holland eller Kanada (spelort = Paris)

***

Stora frågan: vilket motstånd bör Sverige ha bäst chans mot i åttondelen? Spanien? Holland? Kanada? En jämförelse mellan Sverige och dessa tre nationer på den internationella rankingen för landslag ger oss följande fakta…

20190619-dam-vm-sveriges-slutspelsfas-fifa-rank

Hur ska man tolka detta? Sverige är det land som snarare tappar på världsrankingen på senare år medan övriga tre länder avancerar och är så att säga “på uppåtgående”. Det var ganska många år sedan Sveriges hade sin bästa världsranking medan de övriga tre länderna just nu, slarvigt sagt, har sin bästa ranking någonsin.

Men Spanien ser i alla fall ut, baserat på denna tabell, att vara det motstånd med minst risk att förlora mot. För att Sverige ska kunna möta Spanien är förutsättningen glasklar: seger krävs mot USA på torsdag kväll. Annars blir det Holland eller Kanada, som bägge ser ut som värre motstånd än Spanien.

***

Så hur har det gått för Sverige mot dessa tre länder?

Först ut en titt på resultaten mot Spanien som vi redan nu vet att det blir vid seger mot USA. Men en seger mot (världsettan) USA är verkligen lättare sagt än gjort.

20190619-sverige-spanien-h2h-allt-dam

Den här sammanställningens betydelse kan såklart diskuteras då senaste mötet med Spanien är nästan 17 1/2 år sedan vilket också är från epoken innan det ens fanns en världsranking. Vi kan ändå se att Sverige snudd på har utklassat Spanien rent historiskt med 8–0 en gång och 7–0 en annan gång. En del jämnare matchresultat kan vi också notera, men 7 segrar och 3 kryss på 10 möten med total målskillnad 32–6 säger en hel del – om hur det var förr i tiden…

Men det bör ändå vara större chans för Sveriges damer att slå Spanien än för Sveriges herrar att slå Spanien. Vi vet också att en eventuell match för Sveriges del mot Spanien kommer att spelas i Reims som ligger i nordöstra Frankrike. Inte allt för långt ifrån Belgien och Tyskland.

Nu över till Holland (även kallad Nederländerna)…

20190619-sverige-holland-h2h-allt-dam

Nu blev ju tyvärr inte finalmatchen i Algarve Cup 2018 av på grund av regnoväder och bägge lagen fick dela på guldet. Men inför det mötet hade Holland två raka vinster (utan att släppa in ett enda mål) och tre raka utan förlust mot Sverige.

Det finns all anledning att se upp för Holland, om nu Holland råkar placera sig som tvåa i sin grupp som avgörs strax innan matchen Sverige–USA startar. Men det kan lika gärna bli Kanada istället för Holland som grupptvåa, och så här har Sverige presterat mot Kanada:

 

20190619-sverige-kanada-h2h-allt-dam-v2

Även mot Kanada har Sverige haft en hel del sämre resultat mot på sistone även om näst senaste mötet råkar vara en seger och senaste ett kryss (innan straffläggningen) för svensk del. De tio första mötena med Kanada har Sverige så enormt bättre “tabellrad” för jämfört med de tio följande.

Kanada är verkligen ett land för Sverige att ha absolut största respekt för. Kanada ser minst sagt ut som en nitlott.

***

Som i princip samtliga krönikörer säger om Sveriges två inledande gruppspelsmatcher – mötena med Chile och Thailand är verkligen inga bra värdemätare för hur Sveriges slagkraft ser ut just nu.

Sverige slog Chile med 2–0. USA samma med 3–0 men med en B-uppställning.

Sverige slog Thailand med 5–1. USA samma med 13–0 (!).

Med tanke på hur upplagt det är för USA att åtminstone k-u-n-n-a spela på resultatet för att “välja” motstånd i åttondelen ska det bli väldigt intressant att se matchen. Och ja, det blir förmodligen USA och inte Sverige som får “välja”.

Statistiken talar för att Spanien bör kunna vara det motstånd i åttondelen som det är bäst chans att vinna mot – återstår att se hur förbundskapten Peter Gerhardsson och hans 23 utvalda spelare för mästerskapet ser på saken och vad dom kommer att kämpa för.

Det är inte nu på torsdag mot USA som VM börjar på riktigt. Det är nästa måndag – den 24:e juni – som VM börjar på riktigt för svensk del. Antingen 18:00 mot Spanien eller 21:00 mot Holland eller Kanada…

Publicerad 2019-06-19 kl 11:43
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto