Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ikväll/inatt börjar Zlatans matematiska 2019–20: diagram för antal ligamål/säsong

Statistikbloggen

Det blev ett cirka 20 dagar långt uppehåll för Zlatan himself och LA Galaxy i ligaspelet i USA. Därför får kvällens/nattens ligamatch mot MLS-nykomlingen Cincinnati klassas som Zlatans första för den “matematiska säsongen” 2019–20 för att kunna jämföra honom med exempelvis Messi och Ronaldo.

Förvisso spelade LA Galaxy två stycken cupmatcher (U.S. Open Cup) under det cirka 20 dagar långa uppehållet för ligaspelet, men Zlatan var inte med i någon av matchtrupperna. Första mötet mot “korplaget” Orange County FC vann man med 3–0 men därefter ökade svårighetsgraden när det blev MLS-motstånd i form av “Masthuggarn”:s gamla klubb Portland Timbers. LA Galaxy slaktades med hela 4–0.

Hur mycket (eller lite?) Galaxy bryr sig om den där cuptävlingen är naturligtvis en bra fråga. Hade Galaxy vunnit mot Portland hade det blivit en plats i kvartsfinalen som har ett preliminärt speldatum den 10:e juli.

Annons

Nu är det som det är. LA Galaxy är utslaget. Nu närmast väntar “omstarten” av MLS för Galaxys del. Klockan 01:30 inatt, eller “klockan 25:30” ikväll, svensk tid, är det tänkt att avspark skall ske för mötet Cincinnati–Galaxy. Detta blir Galaxys 17:e ligamatch för den pågående säsongen som spelas vår–höst precis som Allsvenskan. Totalt är det 34 omgångar för den pågående säsongen.

LA Galaxy spelade 16 ligamatcher till och med 2:a juni. Nu från och med 22:a juni till början av oktober spelas de resterande 18 ligamatcherna. Dessa 18 ligamatcher får helt enkelt bokföras som höstdelen av Zlatan Ibrahimovics matematiska säsong 2019–20.

Så här har det gått hittills för Zlatan i MLS:

Våren 2018: 7 mål på 12/15 omgångar (se notering nedan)
Hösten 2018: 15 mål på 19 omgångar
Våren 2019: 11 mål på 16 omgångar

Annons

Notering: Zlatan blev klar för LA Galaxy mellan omgång 3 och 4 våren 2018. Därav uttrycket 12/15 omgångar.

Det blev alltså 26 ligamål på 35 omgångar för Zlatans del i den matematiska säsongen 2018–19. Observera att statistiken ovan avser omgångar och inte faktiska spelade matcher. Zlatan missade X antal matcher (7 stycken) på grund av avstängningar och någon småskavank här och där.

***

Hur de 26 ligamålen under den matematiska 2018–19-säsongen för Zlatans del står sig framgår av diagrammet nedan:

20190603-zlatan-league-goals-season-by-season-and-totals

Det var den fjärde bästa säsongen i karriären – i alla fall målmässigt och i ligaspelet.

Det går alltid att försöka jämföra de 26 målen med ett säsongsfacit tidigare i karriären och påpeka att “han gjorde si och så många mål i en bättre liga”, men å andra sidan hade Zlatan världsspelare omkring sig i Juventus, Inter och Barcelona till skillnad från hur det är i LA Galaxy på senare dagar. Dessutom bör Zlatans knäskada den 20:e april 2017 finnas i åtanke.

Annons

***

Värt att notera är att LA Galaxy spelar endast en match mot FC Cincinnati denna säsong. Spelschemat i MLS är som det är. För att få ihop det med 34 matcher för samtliga lag blir det en och annan kompromiss för respektive lag av de totalt 24 stycken denna säsong. Som tidigare nämnt handlar mötet om bortamatch för Galaxys del.

Med andra ord spelas matchen inte på västkusten utan i delstaten Ohio som är ungefär 1/4-del av Sveriges area och har löst räknat 10% fler invånare. Ohio ligger “ett stenkast” från östkusten och gränsar till Kanadas sydspets. Breddgradmässigt är Ohio i princip jämförbart med Portugal.

***

Sändande TV-kanal har ni som vanligt information om hos tjänsten tvmatchen.

Publicerad 2019-06-22 11:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto