Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter Allsvenskan omgång 17: MFF statistisk guldfavorit för 13:e omgången i rad

Statistikbloggen

Ikväll rundades den 17:e omgången av för Allsvenskan 2019. Bland annat åkte Kalmar på sin 5:e raka förlust, vilket innebär 9 matcher i rad utan seger, och frågan är hur säkert “MP” sitter i “båten”. I tabelltoppen däremot är det tack och lov väldigt spännande, för den som gillar spänning istället för en i praktiken avgjord serie i detta läge.

Så som tabelltoppen ser ut får Malmö FF ändå klassas som den största favoriten till guldet och det är tack vare bättre målskillnad och färre förluster än AIK som har lika många poäng efter lika många spelade matcher. AIK är med i allra högsta grad om att kunna vinna SM-guldet och laget lan inte avskrivas då alla parametrar ger stöd för att laget ska kunna vara med länge och slåss om guldet.

Så här ser guldchanstabellen ut nu:

20190729-allsvenskan-guldchanstabellen

Regerande mästarlag brukar ha svårt att försvara sitt SM-guld. Men på senare år har vi sett att Malmö FF lyckats. AIK har högst rimlig chans att försvara guldet i år. När man studerar inkomsterna för de allsvenska klubbarna från senaste åren och var lagen befinner sig i tabellen just nu ser vi att de flesta av “100-miljonersklubbarna” är en klunga som syns högst upp och därefter kommer “lågbudget-klubbarna” längre ner. Grovt räknat.

Annons

Vilka är då 100-miljonersklubbarna? Ni som följer denna blogg noga vet vilka det är då den listan har redovisats. Men det är dags för en repris för er som redan sett den och för er som inte sett den blir det en nyttig första titt:

20190720-allsvenskan-ekonomi-guldlag-4

Listan ovan är en skärmdump från SvFF:s summering.

De flesta av de blåmarkerade klubbarna ligger högst upp i tabellen. Det är bara Östersund av dessa markerade som sladdar i tabellen i år, men är ändå högt upp i den undre tabellhalvan.

Antagligen kommer SM-gulden kommande 10–20 åren hoppa mellan de blåmarkerade klubbarna och Helsingborg kan kliva in i det gänget. Kalmar, Elfsborg och Halmstad – trion som vunnit minst 1 SM-guld var på 2000-talet, kommer nog aldrig vinna SM-guld kommande 10 åren eller mer än så.

Därmed reduceras antalet guldkandidater på rent ekonomiska grunder. Det medför i sin tur att chanserna för de “rikaste” klubbarna att försvara ett SM-guld ökar. Detta är bakgrunden till att regerande mästarlag förmodligen kommer ha större och större chans kommande åren att vinna nytt SM-guld. Med större intäkter får klubbarna råd att bredda sina trupper med kvalitetsspelare så att respektive mästarlag klarar av att rotera spelare kring CL-kvalet för att inte tappa för mycket av de viktiga poängen som står på spel i Allsvenskan.

Annons

Notera att AIK har just nu fyra (!) raka segrar i rad i Allsvenskan och är kvar i CL-kvalet. För de senaste 12 allsvenska matcherna har AIK 9 segrar, 2 kryss och 1 förlust.

***

Malmö FF är med knapp marginal största guldfavoriten just nu. Men AIK och Djurgården är tätt bakom.

Publicerad 2019-07-29 22:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto