Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Antalet länder i alla EM till och med 2020: totalt & från norden

Statistikbloggen

Sverige knep till slut EM 2020-platsen nu under sista landslagssamlingen i kvalspelet. Därmed spelar Sverige sitt 6:e raka EM. Men det är inte bara Sveriges representation i EM som är intressant – det är även intressant med antalet nordiska länder. Läge för en titt på antalet nordiska länder i alla EM!

Så här har det sett ut – antalet deltagande länder varav antalet länder som nått EM via kval samt antalet deltagande länder som är från norden:

20191120-nationer-i-alla-em-tom-2020-herrar

Sveriges EM-debut var i egenskap av värdnation. Om Sverige hade lyckats kvala in till EM 1992 ifall det hade arrangerats i ett annat land kommer vi aldrig få svar på. Av de 7 EM som Sverige varit med i har 6 av dessa varit tack vare lyckade kval.

Eftersom antalet deltagande länder i EM har utökats med åren så har det blivit aningen enklare att kvala in. Samtidigt har antalet fotbollsnationer i Europa ökat. Men de flesta anser nog att svårighetsgraden för att nå EM har minskat något på senare år då dörren är öppen för fler nationer att nå mästerskapet.

Annons

***

I dagsläget har 20 av 24 platser i EM tillsatts via gruppspelen. I slutet av mars 2020 spelas playoff-matcherna och där är både Norge och Island med och fajtas. I bästa fall blir det 5 nordiska länder i EM 2020 vilket i så fall blir nytt rekord. I sämsta fall blir det 3 nordiska nationer vilket är en tangering av rekordet från EM 2000.

Playoff-matcherna till EM 2020 spelas den 26:e och 31:a mars 2020. Island och Norge spelar i olika grupper vilket gör att dessa två nationer inte kan mötas.

Publicerad 2019-11-20 15:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto