Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Grafisk version - Malmö FF:s pengaregn från Europa League inför slutspelet

Statistikbloggen 2019-12-18 09:57

Efter Malmö FF:s seger borta mot FCK i sista omgången av EL-gruppspelet summerade Fotbollskanalen totala pengaregnet strax efter matchen (läs här). Där och då handlade det om ren läsning och en faktaruta – samt att det stod oklart hur mycket MFF bör få från “kryssmatchpotten”. Nu har Statistikbloggen räknat fram hur mycket pengar potten innehåller och har ett resultat som bör vara korrekt.

Det enda som är oklart just nu är posten som kallas “Market Pool”. I dagsläget kan det bara spekuleras baserat på vad deltagande lag har erhållit senaste säsongerna. Med väldigt stor sannolikhet handlar det om minst 365 tusen euro vilket motsvarar cirka 3,8 miljoner svenska kronor. Men det kan bli betydligt mer än så – vi får helt enkelt vänta och se.

365 tusen euro är det lägsta utbetalade beloppet till ett Europa League-lag från säsongen 2017–18. Det lagets resa stannade vid gruppspelet. Lägsta beloppet den säsongen till en klubb som stupade i 16-delen fick 514 tusen euro. Östersund som också nådde 16-delsfinal och slogs ut av Arsenal fick nästan 1,8 miljoner euro från marknadspoolen.

ANNONS

***

Med tanke på den stora osäkerheten kring vad marknadspoolen kommer innebära intäktsmässigt för Malmö FF finns det två varianter för prispengarna: exklusive och inklusive “Market Pool”. Så här ser intäktsfördelningen ut grafiskt via ett stapeldiagram:

20191218-el-mff-inspelade-euro-grafiskt

Så här mycket pengar i euro handlar det om per fas i Europa League för MFF…

Kvalspelet: 0,78 miljoner euro totalt
Gruppspel – grundplåt: 2,92 miljoner euro
Rankingandelar (12 st): 857 160 euro totalt
Gruppspel – segrar & kryss: 2,09 miljoner euro totalt
Gruppspel – kryssmatchpotten: 211 714 euro
Gruppspel – premie gruppseger: 1,0 miljoner euro
Slutspel – deltagande i 16-delen: 0,5 miljoner euro

Totalt ger detta cirka 8,36 miljoner euro. Med rådande växelkurs innebär det drygt 87 miljoner svenska kronor.

Till “drömnivån” 10,0 miljoner euro prick saknas det cirka 1,64 miljoner euro vilket Malmö FF eventuellt kan nå via “Market Pool”-posten. Östersund fick nästan 1,8 miljoner euro från Market Pool:en den säsongen när laget till slut slogs ut av Arsenal i 16-delsfinalen.

ANNONS

Därmed är det realistiskt att tro att Malmö FF kan nå drömnivån på 10 miljoner euro för den pågående europasäsongen. Men det kan mycket väl landa någonstans mellan 9 och 10 miljoner euro.

Malmö FF möter Wolfsburg i 16-delsfinalen som avgörs i slutet av februari 2020. Om Malmö FF tar sig vidare till åttondelsfinal kommer laget att få ytterligare 1,1 miljoner euro i prispengar.

***

Så här har Malmö FF:s intäkter från “kryssmatchpoolen” räknats ut…

Europa League bestod av 12 grupper med 4 lag i respektive. Varje vunnen poäng i tabellerna för grupperna ger lagen i fråga 190 000 euro. Detta gör att varje seger ger 570 000 euro medan varje kryss ger “bara” 190 000 euro. Bägge lag i en kryssmatch får 190 tusen euro vilket ger 380 tusen euro totalt. De 190 tusen euro från “matchpotten” på 570 tusen euro som “hålls inne” sparas till en så kallad “kryssmatchpott”.

ANNONS

I de 12 grupperna under höstens gruppspel blev det 39 kryss. 39 x 190 tusen euro ger 7,41 miljoner euro. Så mycket pengar ligger och skvalpar i denna “kryssmatchpott” för denna säsong av Europa League. Dessa 7,41 miljoner euro delas sedan ut till alla lag som lyckats vinna matcher i gruppspelet.

Totalt bokfördes 105 segermatcher för gruppspelet vilket innebär att när potten fördelas jämnt över segermatcherna blir det nästan 70 600 euro per 3-poängare. Malmö FF lyckades vinna totalt tre matcher i gruppspelet vilket innebär att dessa knappt 70 600 euro multipliceras med 3. Det ger Malmö FF cirka 211 714 euro från “kryssmatchpotten”.

***

Avslutningsvis bör det flikas in att samtliga prispengar blir inte ren vinst. Det tillkommer kostnader för Malmö FF när det gäller genomförande av matcherna, exempelvis resorna till bortamatcher.

ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto