Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Facit som "30-plussare" för anfallare: Zlatan Ibrahimovic är världsklass

Statistikbloggen

När det gäller karriärfacit för gjorda mål med klubblag ligger Zlatan Ibrahimovic i lä jämfört med Messi och Ronaldo – men när det gäller facit sedan 30-årsdagarna för samma sak är det supersvensken som är den stora kungen, i alla fall just nu och ett bra tag framöver.

Zlatan Ibrahimovic blev verkligen en “late bloomer” när det gäller målskyttet. Orsaken till detta kan såklart diskuteras. Men samtidigt har vi alla tagit del av hur många mål det blivit varje säsong för respektive klubblag. Hur står sig detta superfacit mot övriga offensiva spelare genom alla tider? För att göra det enklare att summera antalet gjorda mål för klubblag har följande princip använts…

– en spelare måste någon gång som “30-plussare” ha spelat för klubbar i de bästa ligorna
– om spelaren fyller 30 år på vårsäsongen räknas målen från kommande säsong.
– om spelaren fyller 30 år på höstsäsongen räknas målen från den pågående säsongen.

Annons

Denna princip, för att göra summeringen möjlig att göra, blir inte helt rättvis. Exempelvis försvinner Cristiano Ronaldos mål (för klubblag) under februari–maj/juni den säsongen han fyllde 30 år. Spelare som fyller 30 år på hösten kommer få några av målen som 29-åring inräknade.

Trots att det kommer bli en viss felmarginal i sammanställningen så är den ändå väldigt talande. Så här ser den ut:

20200327-anfallare-30-plus-samtliga

Zlatan har alltså gjort fler mål som “30-plussare” än både Puskas och di Stefano som är några av världens bästa anfallare genom alla tider.

Naturligtvis kan fler spelare (som exempelvis Karim Benzema) läggas in i diagrammet men Zlatans 277 mål för klubblag från och med säsongen 2011–12 är väldigt svårslaget. Tilläggas bör att naturligtvis är senaste målet för Milan medräknat.

***

När det gäller mål gjorda för som “30-plussare” för forfarande aktiva spelare ser statistiken ut så här:

Annons

20200327-anfallare-30-plus-aktiva

Naturligtvis kan Zlatans facit slås av andra spelare – kanske av Leo Messi som fyller 33 år i sommar. Eller kanske av Ronaldo. Eller någon annan.

***

Avslutningsvis återstår det att se om Corona-virusets spridning i världen kan innebära att vissa spelare har gjort sina sista matcher/mål för klubblag. Vad tror ni läsare?

Publicerad 2020-03-27 10:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto