POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Efter omgång 1 av Allsvenskan 2020 – guldchanstabellen

Efter många många veckor med “Corona-uppehåll” för nästan all elitfotboll har fotbollsvärlden börjat starta igång igen. Nu har även den folkkära Allsvenskan med Djurgården som regerande mästare startat – dock utan publik på läktarna. Efter första omgången av Allsvenskan 2020 är det läge att ta en titt på den allsvenska guldchanstabellen.


Förord: Statistikbloggen har legat och puttrat senaste veckorna under “Corona-uppehållet”. Men nu har den väckts till liv tack vare att fotbollsvärlden håller på att vakna – liga efter liga, cup efter cup – och så vidare. Förhoppningsvis fortsätter detta så det blir som normalt igen och att det inte förvärras med Corona-läget i världen. Vi alla i samhället bör hjälpas åt genom att leva enligt de rekommendationer som finns. Blogginlägget avslutas med lite statistik kring läget i Sverige.


Allsvenskan 2020 är äntligen igång! En omgång spelad. 29 omgångar återstår och därmed även 87 poäng kvar att spela om. Mycket kan hända. Men med stöd av historiken går det ändå att med stor sannolikhet avgöra vilka lag som har den mest rimliga chansen att vinna SM-guldet 2020. Så här ser guldchanstabellen ut:

20200616-allsvenskan-guldchanstabellen

(Notering kring kval eller nedflyttning: totalt handlar det om tre lag – men eftersom de fyra lagen på plats 12–15 har identisk målskillnad går det inte att utse två av dessa lag som bör placeras på nedflyttning respektive kval.)

Vi vet att varje mästarlag i modern tid har tagit poäng i den första allsvenska matchen för säsongen. Dessutom vet vi att ingen nykomling i modern tid har vunnit SM-guld. Men även att regerande mästarlag sällan försvarar sitt guld. Den statistik som finns kring tidigare mästarlag många år bakåt i tiden ger gott stöd för att utse ett fåtal lag som har absolut bäst chans att vinna SM-guld.

En slutsats från tabellen ovan är att det står mellan de tre stockholmslagen AIK, Djurgården (regerande mästare) och Hammarby samt Malmö FF och IFK Norrköping när det gäller kampen om SM-guldet. Något av dessa fem lag bör därmed vinna SM-guldet 2020.

***

Vilket lag tror ni läsare kommer att vinna Allsvenskan 2020?

(Med tanke på att arenorna inte tar in publik – tills vidare – är det av intresse att veta hur man kollar på matcherna på TV eller via streaming. Sajten tvmatchen håller god koll på vilka matcher som sänds i vilka kanaler samt streamingtjänster.)

***

För er som är nyfikna kring Corona-statistiken i Sverige, med all fakta från Folkhälsomyndigheten

Så här har det sett ut med antal tester och positiva svar i Sverige hittills, veckovis till och med senaste veckan med komplett information (därför enbart till och med vecka 23 som var 1–7:e juni):

20200616-corona-tester-Sverige 

Så här har det sett ut till och med vecka 24 för enbart positiva svar – där det ännu inte står helt klart hur många positiva svar det är från vecka 24 – men stapeln för vecka 24 kommer inte att vara mindre än den i tabellen nedan:

20200616-corona-tester-Sverige-positiva-svar 

Testerna är de tester för att se om det finns en Corona-sjukdom som kallas Covid-19. Tester för att se om personer har antikroppar är inte inräknade. Den stora ökningen vecka 23 och förmodligen även för vecka 24 beror huvudsakligen på det enorma uppsvinget i antalet testade personer som syns i det första diagrammet. Ovanpå staplarna för positiva svar finns ett mörkertal. 

Tanken bakom att slänga in Corona-statistik som endast skrapar på ytan av denna pandemi i detta blogginlägg är helt enkelt för att visa att det inte är på något sätt över. Det finns mycket mer statistik kring Corona-läget i Sverige men här i denna blogg kan vi nöja oss med staplarna för smittspridningen i landet. Undertecknad har högst troligen inte smittats då symtomen ej visat sig.

Publicerad 2020-06-16 kl 14:38
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto