Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så står sig allsvenska skytteligaledaren Nyman:s facit mot vinnarna 2000–2019

Statistikbloggen

Christoffer Nyman i IFK Norrköping leder den allsvenska skytteligan med sina 13 mål efter att laget har spelat 24 omgångar så här långt denna säsong. Det innebär ett målsnitt på 0,542. Hur står sig detta facit efter 24 omgångar mot alla tidigare skyttekungar på 2000-talet?

En genomgång och sortering visar följande:

För samtliga säsonger grundar sig målsnittet på totalt antal omgångar med följande undantag: 2007 (Marcus Berg) avser omgång 1–17 då denne Berg representerade IFK Göteborg och 2020 avser omgång 1–24 eftersom Nymans IFK Norrköping ännu inte spelat omgångarna 25–30. Säsongerna 2000–2007 var 26 omgångar långa och sedan 2008 har säsongerna varit 30 omgångar långa.

Viktigt också att notera för tabellen ovan är att målsnitten grundar sig på maximalt antal möjliga matcher som spelarna kunnat spela. Alla spelare har i teorin samma möjlighet att spela samtliga matcher under säsongerna. Det gäller därför att inte bestraffas med avstängningar, undvika skador/sjukdomar samt att hela tiden bli uttagen till matchtruppen av tränaren samt att få speltid.

ANNONS

Naturligtvis kan tabellens målsnitt ändras från att grunda sig på totalt antal omgångar till att grunda sig på antalet spelade matcher. Det går att argumentera för rättvisa och orättvisa för bägge varianter av målsnitt – självklart.

Men här grundar sig målsnitten på totalt antal omgångar och inte efter antalet spelade matcher. Vi ser att Nymans målsnitt är bland de sämre för 2000-talet.

Noterbart är även att målsnitten för 2016 (helår), 2017 (helår), 2019 (helår) och 2020 (24 omgångar) är i bottenregionen i tabellen. Med andra ord 4 av de 5 senaste allsvenska säsongerna har haft skyttekungar/skytteligaledare med väldigt klent facit för 2000-talet.

Men det återstår som sagt 6 omgångar för IFK Norrköping. Redan nu ikväll spelar Norrköping sin 25:e match för året och det är hemma mot AIK. Därefter Elfsborg borta den 1:a november (match 26) och Mjällby borta den 7:e november (match 27). Sedan är det tre återstående matcher. Vi får se om Nyman kan öka på sin målskörd, men även om någon annan spelare kan överta ledningen i skytteligan.

ANNONS
Publicerad 2020-10-26 13:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto