Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter omgång 4 av Allsvenskan 2021: guldchanstabellen

Statistikbloggen

Imorgon lördag den 8:e maj inleds den femte omgången av årets Allsvenskan och på söndag den 9:e maj spelar serieledande Djurgården en bortamatch mot Degerfors som efter många år nu är tillbaks i svensk seriefotbolls finrum. Vad ska man tro om Djurgården och deras guldchans? Samt vilka lag har en realistisk chans att bli mästare i år? Dags för en ny koll på guldchanstabellen!

Så här ser guldchanstabellen ut inför den femte omgången:

Rent spontant efter 4 omgångar, baserat på tabellen ovan, ser det ut som att det allsvenska guldet 2021 står mellan följande tre lag: Djurgården, Malmö FF och IFK Norrköping.

Nu över till de lag som varit ensamma serieledare efter 4 omgångar åren 2008–2020 (16-lagsallsvenskans historia) eftersom nuvarande serieledare – Djurgården – är en ensam serieledare:

Vi ser här ovan att 6 gånger för säsongerna 2008–2020 har vi haft en ensam serieledare – baserat på poäng – och det är 50/50 för guld och sämre placering (3–7). Endast en gång tidigare har en ensam serieledare med full pott efter 4 omgångar vunnit guld.

ANNONS

Normalt sett brukar det vara kring den 15:e omgången då något lag kan börja kallas för “blivande mästarlaget”. Just nu är det för tidigt att säga något om Djurgården men laget är i alla fall med i den klungan (Malmö FF och IFK Norrköping) som kan anses, baserat på statistiken, ha den bästa chansen – som det ser ut just nu.

Övriga lag kan inte inte räknas bort fullständigt men chanserna för dessa lag är allt mellan små och mycket små. En del lag kan räknas bort helt eller nästan helt från guldchanserna. Vi vet att i modern tid har det aldrig inträffat att en nykomling vunnit guld – i år är nykomlingarna Degerfors och Halmstad. Vi vet också hur sällsynt det är att ett guldlag hade en allsvensk placering 8–9 eller sämre föregående år – se detta diagram:

År 2014 slutade Norrköping på 12:e plats (se diagrammet ovan) för att 2015 vinna Allsvenskan. Norrköping är ett av lagen med en större ekonomisk kostym och därmed får man alltid vara öppen för att ett lag med sämre sportslig placering men med större ekonomisk kostym från föregående säsong kan vinna i år – men vilket? IFK Göteborg? AIK? Något annat?

ANNONS

Avslutningsvis när det gäller att försvara ett SM-guld så är det Malmö FF som har varit bäst på detta i modern tid. Malmö FF är som bekant det regerande mästarlaget och i normala fall bör ett regerande mästarlag räknas bort från guldchansen men Malmö FF har av någon eller några anledningar lyckats försvara ett antal SM-guld på senare år. Malmö FF är i högsta grad en av guldfavoriterna i år, trots förlusten mot Djurgården senast.

Publicerad 2021-05-07 23:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto