Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Grekland–Sverige imorgon 20:45 – alla inbördes möten & världsrankingarna

Statistikbloggen

Sverige har fått näst intill den bästa möjliga starten på VM-kvalet: 3 segrar på de 3 första matcherna (och 6-1 i målskillnad). Imorgon väntar den 4:e kvalmatchen som är mot Grekland på bortaplan. Vad kan man förvänta sig baserat på statistiken? Dags för en koll på alla inbördes möten och hur ländernas världsranking utvecklats sedan 90-talet.

Först ut – alla inbördes möten:

Totalt är det 11–0 och 2 av 2 möjliga segrar mot Grekland för svensk del när det gäller tävlingsmatcher. Senaste målet mot Grekland var backen Petter Hanssons “bonnröta-mål” i EM 2008 som fastställde slutresultatet 2–0, vilket innebar en seger mot regerande mästaren från EM 2004. Därefter har det gått 13 år och nästan 3 månader. Nu är det dags för ett nytt möte med Grekland som inlett med 3 kryss (mot Spanien, Georgien & Kosovo) på de 3 första matcherna.

***

Nu över till hur Sverige och Grekland utvecklats på världsrankingen sedan tidigt 90-tal – bästa, sämsta & avslutande ranking för respektive år förutom 2021 där endast senaste rankingen (augusti) finns med:

Annons

Detta diagram är en ganska stor röra. Men det går ändå att se att kring åren ungefär 2004–2016 följdes nationernas rankingar varandra förhållandevis bra med undantaget då Sveriges ranking var klart sämre 2009–2010 efter att ha missat VM 2010.

För en mindre rörig version av ländernas rankingar sedan 90-talet där endast avslutande rankingarna för respektive år finns med samt senaste rankingen för i år – här kommer den:

Här syns det tydligt hur Sverige över längre tid har varit rankat nummer 15–20 i världen medan Grekland legat kring 30–50. Bägge länder har tillfälligt varit på besök i både bättre och sämre regioner av rankingen.

***

Grekland–Sverige har en planerad avspark 20:45 imorgon onsdag den 8:e september och sänds på TV4 där försnacket startar 20:00.

Publicerad 2021-09-07 18:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto