Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

2:26
Nästa

Avbryt
Försök igen

Träningsmatchens betydelse

Viktor Elm

I Nederländerna spelade vi de första träningsmatcherna efter fem dagars försäsongsträning. Inget stämde! Ofta mötte vi ett ihopsatt lag med duktiga spelare från regionens lägre divisioner. Deras teknik var ofta imponerande bra och från och till hade vi i AZ problem att ens få tag i bollen. Benen var tunga efter att ha rivstartat träningen med både tung styrka och många löpningar. När man då får jaga boll är det riktigt tråkigt att vara fotbollsspelare och när det är så att man vet att man borde slå motståndaren relativt enkelt men samtidigt inte får tag i bollen kan man känna sig ganska värdelös.

Vad vill jag säga med detta då? Jo att syftet med matcher kan vara olika under försäsongens olika delar. I början ligger fokus kanske snarare på den fysiska formen, att utsätta kroppen för tung belastning i matchspel för att bryta ner den innan man lättar på träningen och bygger upp den igen. Med andra ord kan resultaten i de första träningsmatcherna vara underordnade andra saker så som fysisk träning, relationsskapande eller taktiska moment. Därför drar jag som gammal spelare inga nämnvärda slutsatser efter de första träningsmatcherna.

Ju närmre man kommer en tävlingsmatch desto mer vill man som tränare och spelare känna att man är på rätt väg och att man kan vinna matcher med hjälp av de saker man under försäsongen har tränat på. Resultaten betyder då mer och mer. Samtidigt som man vill försäkra sig om att vissa bitar av spelet faktiskt sitter så blir det viktigt att skapa målchanser, göra mål framåt och att hålla tätt bakåt. Fotbollens grundprinciper!

Annons

Den mentala aspekten

Däremot finns det alltid en mental aspekt i att vinna matcher även tidigt på säsongen. Vinster stärker känslan av att man är bra och att man är på rätt väg. Trots att man ibland kanske inte gör sina bästa prestationer kanske man vinner ändå och kan gå ifrån matchen med känslan av att man faktiskt kan vinna trots att man inte är på topp. Just den känslan ska inte underskattas. Så nu när de allsvenska lagen börjar dra igång med sina matcher kommer många säkert att hävda att man först och främst inte fokuserar på resultatet utan snarare på prestationerna, vilket säkert är sant, men att man så klart innerst inne alltid vill vinna varenda match ur just den aspekten att det är mentalt viktigt. Särskilt kanske för lag som IFK Göteborg och AIK som hade en lite tyngre fjolårssäsong.

Annons

Silly och truppbyggen

Elfsborg har tappat både Gudjonsen och Bernhardsson på kort tid samtidigt som de inte gör någon hemlighet av att de vill värva hem Arber Zeneli. Först och främst är tappen tunga. Båda spelarna har stora kvaliteter i det offensiva spelet som har gett Elfsborgs stab bra alternativ framåt. Bernhardsson är en favoritspelare hos mig då han har ett flyt i steget samtidigt som han har både blick på omgivningen och kan gå solo mot motståndarnas mål. Enligt mig är det trots hans skadedrabbade 2023 ett riktigt tungt tapp. Men får man in Zeneli är det nästan ändå en plusaffär rent kvalitetsmässigt! Jag mötte honom när han kom upp i Elfsborg och redan då insåg man hur hal och svårstoppad han var. Med min bakgrund i Heerenveen vet jag att även där var han toppklass och kan göra poäng som ger laget poäng i tabellen. Med andra ord vore det en riktig klassvärvning om Andreasson lyckas få Zeneli att signa ett kontrakt. Då ser Elfsborg starka ut i år igen!

Annons

Hammarby fick Oscar Johansson och därmed en spelare som kan spela både mittfältare och anfallare. Jag tycker han borde fungera utmärkt som lekkamrat till Besara på mitten med en defensivt stark spelare bakom sig. Hammarbys offensiv ser giftig ut just nu och kan man spetsa Djukanovic defensiv en aning och samtidigt hitta rätt spelare på högerwingen är det en stark offensiv femma Bajen ställer upp med i en elva. Problemet de har är att de möjligen tappar både Kurtulus och Adjei. En av dem vore bra att behålla. Fenger finns i positionen (riktigt bra spelare) och får man bara behålla en av de två bortryktade ser Hammarbys elva riktigt intressant ut. Lägg till Hellberg vid sidan och man får helt plötsligt lite förväntningar.

Nykomlingarna

När man följt allsvenskan under många år är det alltid svårt att sätta betyg på nykomlingarnas styrka rent truppmässigt. Flera spelare har man knappt sett spela och man liksom förutsätter att lagen som går upp kommer att ligga i botten och harva. Denna gång känns det mer så än någonsin. Västerås och GAIS har enligt mig just nu inte de trupper som behövs för att klara ett nytt kontrakt i allsvenskan. Lägg till BP till den duon så tror jag att vi har de tre lagen som kommer att fightas i botten av tabellen. För ärligt talat är många av de förmodade och så kallade mittenlagen ganska bra. Värnamo, Mjällby, Kalmar, Halmstad, Norrköping, AIK, Sirius och IFK Göteborg har så starka trupper att de bör kunna undvika de tre bottenplaceringarna och vissa av dem till och med utmana högre upp. Nykomlingarna har ett berg att bestiga och de utsätts för en rejäl utmaning 2024.

Annons

Malmö visar sin styrka

Genom att ta in Stryger Larsen på den position de hade minst täckning på visar Malmö att de statusmässigt ligger en bit före de flesta andra allsvenska klubbarna. Jag ser inte att dansken hade velat välja någon annan allsvensk klubb. MFF rustar med erfarenhet inför en lång allsvenska och för spel i Europa. På många vis önskar jag att de svenska lagen lyckas i Europa på riktigt och att vi på så vis skulle kunna få in mer pengar i allsvenskan och därmed öka borde kvaliteten och statusen. Förutsättningarna finns även om det är svårt så klart. Men Malmö har med sin ekonomi, sin duktiga ledarstab och med spelare med internationell erfarenhet alla möjligheter att lyckas göra en bra säsong såväl nationellt som internationellt.

Matcher och träningsläger avlöser nu varandra och som betraktare är det alltid kul att följa. För vem vill inte se Kalmar möta Kristianstad i en vinterstorm någonstans i Sverige.

Annons

Ha en fin vecka

// Viktor

Publicerad 2024-01-23 18:36

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto