Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad imponerade under premiäromgången?

Viktor Elm

Då var det igång! Solen sken på de flesta håll i vårt avlånga land och känslan som infann sig under påskhelgens allsvenska premiär var lika fantastisk som man hade anat och hoppats på. Serien är igång och många saker i första omgången blev som förväntat och en del saker blev inte det.

Hjärnsläpp mitt i all intensitet

De inledande 25 minutrarna mellan IFK Göteborg och Djurgården var oerhört underhållande och av hög allsvensk kvalitet. Blåvitt hade med all säkerhet pratat om att gå ut med hög press och mycket energi. De ville inte ge Djurgården en lugn stund och i mångt och mycket lyckades de mer än väl med sin taktik. Närkampsspelet var tufft (men ofta fair) och Blåvitts anfallsspel var både initiativrikt och med precision. De såg ut som ett lag som vill dominera matchbilder och jag tycker faktiskt att de såg ut som ett topplag tills…Thordarsson förstörde deras eftermiddag! Urbota dumt och oförlåtligt mot lagkamrater och supportrar. Ridå ner och en förlorad premiär.

Annons

Jag förstår inte vilka tankar som for igenom hans huvud när han tar det andra gula kortet högt upp på offensiv planhalva. Vad tänker han? Visst har man själv tagit en hel del dumma beslut genom alla år och man har sett många konstiga saker hända, men sällan har jag sett en mer korkad utvisning. Detta vet givetvis Thordarsson om och mår nog riktigt dåligt över situationen som blev. Men faktum kvarstår, kortet blev avgörande för matchutgången.

Båda lagen imponerade annars. Djurgården fortsatte sitt rörliga och finurliga anfallsspel där framför allt Bergvall och de båda ytterbackarna syntes. Både Piotr och Dahl är outtröttliga och far fram i varenda anfall. Dahl har dessutom kryddan i sitt spel att han kan variera både löpningar, passningar och finter efter situationen han befinner sig i. I mina ögon är det Djurgårdens nästa stora försäljning då han besitter egenskaper som är eftertraktade internationellt sett. Kul att se kreativa ytterbackar som dessutom kan försvara.

Annons

Bergvalls huvudspel! Vi har sett det i cupen tidigare men jag trodde nog inte han var så bra i luftrummet som han faktiskt är. Både timingen och spänsten är bra och när vi till det adderar modet att sätta in i huvudet i olika situationer får vi helt plötsligt en spelare som är mer komplett än man tidigare trott. Han bör vara ett namn för JDT inom kort.

Glenn är klockren!

En liten rad om Glenn Nyberg också. I mina ögon är han allsvenskans bästa domare då han inte har någon prestige. Han har spelförståelse och kan både vara mänsklig och stentuff på samma gång. I premiären gjorde han det mesta rätt trots inramningen och tuffa situationer. Bravo Glenn!

Häcken bröt sin svit

I samma stad fick Häcken se sig besegrade av mitt överraskningstips Mjällby. Häcken kunde inte förlänga sin svit av tretton raka segrar på hemmaplan och för första gången på oerhört länge blev de även mållösa på Bravida. Jag tycker absolut inte Häcken var dåliga. De dominerade matchen men kom verkligen inte igenom Mjällbys ramstarka försvarslinjer. Jag har sagt det förr och säger det igen, vill man se hur ett lag ska arbeta tillsammans och täcka upp för varandra ska man kika på Mjällby. Inget lämnas åt slumpen. De ger Häcken de ytor de vill ge bort men inget annat. När de efter 35 minuter också fick lite ordning på sitt anfallsspel kunde de även skapa vissa farligheter mot Linde i Häckens mål. Jagne visade återigen vad han kan bidra med och kommer säkerligen få chansen att visa det under längre tid i matcher framöver.

Annons

Slutsatsen efter matchen på Hisingen är ändå att båda de lagen kommer att ta ganska många poäng. Trots Häckens problem att skapa chanser mot Mjällby så tror jag att de kommer att ge sig själva chansen att vinna många matcher framöver. Däremot kanske inte Djurgården borta i nästa match är en de bör vinna.

Kalmar gav bort premiärpoängen

Hammarby och Kalmar ville båda ha boll och försöka bygga anfallsspel genom possession. Det gick sådär tycker jag. I jämförelse med matchen mellan Blåvitt och Djurgården var matchen på Tele2 rätt tafatt. Brolin/Magashy bjöd på 1-0 och Sjöstedt på 2-0. Pigge Trenschow hade tafatta avslut och Kurtulus kom in och hade tafatta uppspel. Jafarpour var tafatt i sitt försvarsspel och domare Karlsson var tafatt när han blåste bort Kalmars 2-2-kvittering. Jag har helt enkelt sett bättre matcher.

Annons

Vad var bra då? Besara som vanligt! Han är fortfarande den som gör skillnad med sin blick och sitt passningsspel. Nu gjorde han både mål och assist och gav Hellberg den där efterlängtade premiärsegern. För oj vad viktig den segern var! En förlust hade givit ringar på vattnet till känslan efter den halvdana försäsongen. Man såg på Hellbergs målfirande hur viktig matchen var. Ångest försvann för varje mål de gjorde. Så klart! Nu åker de till Malmö med en positiv känsla och ett litet lugn. Ingen tror att de ska ta poäng mot Sveriges bästa lag och kan därför gå ut och spela väldigt avslappnat, detta tack vare tre viktiga pinnar mot ett ganska tafatt KFF som man kan förvänta sig betydligt mer av framöver.

Sirius, BP och Västerås imponerade

Tre lag som man inte tänker är så bra som de kanske är visade sig från sin bästa sida under påsken. Sirius dominerade matchbilden helt mot ett svagt HBK och jag gillar vad Mattiasson har gjort med Sirius. Det är väloljat och synkat i långa perioder och laget är verkligen byggt med omsorg. De spelar en framåtlutad fotboll där individerna ges chansen att spela på sina styrkor. De kommer att bli en obehaglig överraskning för fler lag än Halmstad. Castegren visar fortsatt fin form och Noel Milleskog gjorde inte bara ett snyggt mål utan var ständigt på gång och oroade HBK:s försvar. Halmstad däremot måste skippa längre chansbollar mot ensamma forwards. I Uppsala hände det alltför ofta att en boll kom mot en isolerad spelare och då blev anfallsspelet kortvarigt och lätthanterligt för motståndarens backlinje.

Annons

BP var lite för bra för nykomlingen GAIS. Det som förvånade mig mest var hur GAIS inte var villiga att försvara sin box med allt de hade. Visst spelade de i perioder bra fotboll framåt men vad hjälper det när man bjuder på både ytor och chanser. Hålet som lämnades vid 0-2 målet är obegripligt. Mittfältet måste följa och jag tror det var Cardaklija som inte alls hade koll på att en jätteyta lämnades inne i eget straffområde. Ageranden som sådana är förbjudna om man som nykomling vill plocka poäng i en tuff allsvenska. BP däremot har en dimension till gentemot förra året. Grundtryggheten och helheten ser helt klart mer allsvensk ut och trots att de nu mötte ett svagt motstånd är jag övertygad om att de kommer prestera bra även mot tuffare motstånd.

Västerås gjorde helt klart en toppmatch mot ett nervöst och utspritt AIK. VSK höll ihop laget medan AIK var skärrade och utspridda. Kalle Karlssons man-man-spel gav önskad effekt och Saletros och Celina kom inte alls till sin rätt. Västerås mittfält var helt klart bättre än AIK:s dito och jag imponerades av både Åslund och Linday. Orädda och initiativrika med boll och dessutom aggressiva utan. I backlinjen gjorde Marques och Douglas allt rätt och så länge de klarade sig undan löpdueller med Pittas undkom de problem. Västerås förtjänade att få med sig ett bra resultat från Solna men om man ska säga att något saknas så är det den sista spetsen.

Annons

Den spetsen hade däremot AIK. Modestos mål är ingen tillfällighet och dyker det upp en chans har han gång på gång visat att bollen oftast hamnar i nät. AIK har spelare som individuellt sett besitter en hög allsvensk fotbollsförmåga. Det framkom inte riktigt i premiären. Västerås neutraliserade det AIK är bra på och istället såg AIK idéfattigt och obekvämt ut. Henning Berg var frustrerad med all rätt och hade inget motmedel till det tryck hans lag utsattes för på planen. Istället för att driva spelet blev de ihåliga i sin jakt på att hitta ett bollinnehav. De hade behövt vara mer cyniska och satt Pittas och Modesto i spel i djupled. Den läxan tror jag att de har lärt sig om liknande situation uppkommer igen. AIK-fansen ska för tillfället vara oerhört nöjda med att det blev tre poäng efter en högst medioker premiär.

Annons

MFF kommer att bli svåra att slå

Norrköping var nog inte så dåliga som många vill få det till efter 1-5 hemma mot Malmö. Resultatet är givetvis inte okej men det finns ändå något hos Peking som kan bli vasst. De är inte där ännu och ingen trodde nog på att de skulle ta poäng mot Malmö. Jag tror ändå vi kan räkna med att poängen trillar in för Norrköping ganska snart.

Med andra ord vill jag egentligen säga hur bra Malmö är! Jag har så höga förväntningar på dem att allt annat än segrar i de matcher de spelar är ett stort misslyckande. Trots att de slår Norrköping borta i en premiär med 5-1 hoppas man på någon form av totalfotboll under merparten av de 90 minuterna som spelas och det säger mycket om både mig och Malmö FF kanske? Men har man Taha Ali på bänken så vet man att de andra spelarna är jäkligt bra! Daniel Andersson har gjort ett kanonjobb och Rydström får återigen möjlighet att visa att han är den tränare som utländska klubbar bör rycka i. Min misstanke är att MFF kommer välta kull Hammarby enkelt i sin hemmapremiär nästa helg.

Annons

Omgångens solo – Noel Milleskog hann inte visa mycket i Djurgårdströjan innan han tog klivet över till Sirius. Men i den allsvenska premiären för Uppsala-laget gjorde han tunnel på Baffo, gled förbi näste HBK:are och curlade sedan in bollen i bortre. Ursnyggt!

Omgångens taktiker – Kalle Karlsson hade verkligen gjort sin läxa då VSK gjorde allt rätt i bortamatchen mot AIK. Det enda som saknades var ett mål. Torstensson och Mjällby i all ära men trots förlusten i Solna imponerades jag av Västerås modiga och välspelade premiär.

Omgångens spelare – I hård konkurrens med flera andra visade ändå Marcus Danielson sin storhet. Varenda Blåvitt-inspel tog han undan. Rätt fot på rätt plats i defensiven och kryddade sin premiär med ett mål och en assist. Toppspelare!

Omgångstipset för omgång 2

Annons

Första omgången gav mig endast tre rätta tecken och noll rätta resultat. Bättre lycka den här omgången.

BP – AIK 2-1

Mjällby – Norrköping 2-0

Malmö – Hammarby 4-1

Halmstad – Blåvitt 1-1

Värnamo – GAIS 1-1

Västerås – Elfsborg 1-3

Kalmar – Sirius 2-1

Djurgården – Häcken 2-0

Ha en fin vecka

// Viktor

Publicerad 2024-04-02 12:10

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto