Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rädd för att misslyckas eller modig nog att lyckas

Viktor Elm
IFK Norrköping - Halmstads BK
IFK Norrköping
Halmstads BK
STREAMA IDAG 13:45
IFK Göteborg - Västerås SK
IFK Göteborg
Västerås SK
STREAMA IDAG 16:00
IF Elfsborg - Mjällby AIF
IF Elfsborg
Mjällby AIF
STREAMA IDAG 16:15
GAIS - AIK
GAIS
AIK
STREAMA IMORGON

Allsvensk debut

Jag minns min allsvenska debut som den var igår. I ett soligt Gävle fick jag hoppa in och spela några minuter i en otroligt välspelad oavgjord tillställning. Nervositeten gjorde sig påmind när man stod där med en minut kvar att spela och gjorde i ordning benskydden. En minut var det alltså kvar! Det gick knappt att misslyckas. Den minuten var skön att få. Debuten var avdramatiserad och avklarad. I hemmamatchen mot GAIS i omgången som följde fick jag spela 20 minuter och kunde sakta men säkert växa in i den allsvenska kostymen. I tredje omgången mot Djurgården fick jag äntligen spela från start. Dock på min lillebrors bekostnad, det sved! Är det någons plats man inte vill ta så är det ju ens egen brors så klart. Men han lyckades lite bättre än mig längs karriärsvägen senare ändå så med andra ord var det kanske jag som fick honom att sätta lite extra fart och bli den fantastiska spelare han var.

Annons

I början av karriären är man väldigt spänd och nervös inför matcherna. Pressen, stressen och den egna viljan att prestera bra gör att känslorna kan gå åt alla håll samtidigt under en matchdag. Med all säkerhet vet jag att jag inte är den som har mest problem med sådana tankar utan jag har snarare varit ganska bra på att hantera dem. Men likväl kan det vara svårt att prestera när man kommer upp som ung spelare och har förväntningar på sig från såväl omgivningen som från sig själv. Rädslan för att misslyckas får inte bli större än modet att våga lyckas. Man får alltså inte glömma sin egen identitet när man väl står där och ska prestera i det största svenska rampljuset.

Elis och kamratmöte

Kopplat till det jag nyss skrev är jag mäkta imponerad av Elis Bishesaris intåg i allsvenskan. Stressen som kommer med att vara målvakt vill jag inte ens tänka på. Jag själv var mittfältare och kunde någonstans gömma mig i ett kollektiv och jobba hårt om nervositeten skulle ställa till det med tekniken av någon anledning. Elis ser inte ut att lida av någon existensiell ångest kopplat till fotbollsspelandet alls. Självklarheten han visar upp såväl med fötterna som i luftrummet förtjänar en eller två egna rader här. Sättet han skapar lugn kring sig med sitt agerande är en ovärderlig egenskap som målvakt och kommer att ge Blåvitt glädje framöver. Relaterat till mina egna stapplande minuter i allsvenskan är Elis inledning på säsongen värd att imponeras en aning över.

Annons

Kamratmötet blev inte riktigt en glimrande historia men hade så klart sina stunder. Framför allt fick vi alla väderlekar på en och samma gång men även vissa bra prestationer så klart. Enskilda spelare som man kan imponeras av är Traustason som har vuxit fram till Norrköpings allra viktigaste spelare med sina kvaliteter i såväl offensiven som defensiven. Hans erfarenhet gör sig tydligt påmind i många situationer och han kanske bör rankas som en av seriens toppspelare. Även det jag har sett av Tim Prica gillar jag skarpt. Stark i det felvända spelet men kan ta löpningar både med och utan boll. I honom har Norrköping en riktigt fin spelartyp. Annars pratas det en hel del om Yalcouye nu! Skicklig, kvick och outtröttlig. Just i den här matchen kanske han inte lämnade något större avtryck men potentialen som finns där är så klart något IFK Göteborg bör värna om och utveckla så snabbt som möjligt.

Annons

Tvillingderbyt var välspelat

Tvillingderbyt var välspelat men inte sprakande. Matchen i sig var ganska jämn men AIK verkar veta ganska väl hur man ska neutralisera Djurgårdens styrkor. De tog viss kontroll över händelserna och såg över 90 minuter aningen starkare ut än DIF. Det är inte första gången AIK visar upp sin förmåga att prestera i derbyn. Bergstrand och Lagerlöf lyckas inte riktigt uppbringa det där sista i de här matcherna för att få laget att vinna. Fråga mig inte varför det blir så men någonstans ligger det en hund begraven. Kanske är det så enkelt att AIK har ett litet litet mentalt övertag som gör att de lyckas få in bollen i mål och vinna de här tajta matcherna.

Från omgång ett mot VSK fram till omgång fyra mot Djurgården har AIK gjort en stor förbättring av sitt spel och ser väldigt stabila ut. Framför allt är det presspelet högre upp i banan som har gjort att de kan få ut mer av sina individuellt duktiga spelare. Istället för att de har bollen långt ner på egen planhalva lyckas de att vinna den högre upp och därmed få möjlighet att både kontra (vilket de är duktiga på) och att etablera possession på motståndarens planhalva. Kan de bibehålla den här nivån över tid kommer det att rulla in poäng till solnalaget.

Annons

Djurgården har verkligen ingen anledning till oro. De är bra och trots förlusten hade de nog fler chanser än AIK att faktiskt göra mål. Tillfälligheter avgör viktiga och snåla matcher. Den här gången var de på AIK:s sida. Albin Ekdal visade i derbyt att han är redo fysiskt för att spela allsvensk fotboll på riktigt igen och han kommer så klart att behövas nu i det komprimerade matchschemat. Bergvall såg frustrerad ut och måste lära sig hantera de tuffare tagen som han kommer att utsättas för. Ta det som en komplimang att bli hårt tagen och klaga inte för snabbt till domarna. Det kommer inte bli snällare spel när han kommer utomlands!

GAIS har snart en passande kostym

GAIS håller på att växa in i den allsvenska kostymen och gjorde mot Mjällby sin kanske starkaste prestation hittills. Mjällby var steget efter i många situationer vilket betyder att det blir svårt att vinna matcher. GAIS var aggressiva och hade högre fart i både presspel som i offensiva löpningar. Det betalade sig i slutändan också i form av tre poäng. GAIS måste också var nöjda med sin utvecklingskurva sett från omgång ett tills nu. Försvaret är mer kompakt och spelet i de båda straffområden är några nivåer upp i jämförelse med matchen mot BP. Borta mot Kalmar behöver de vara både kompakta och aggressiva för att slippa springa efter bollen alltför mycket. En annan sak som var av betydelse var Jack Cooper Loves inhopp och målskörd. Med Cooper Love i målform kan deras kontringsspel förbättras, vilket bör passa väl i matchen mot Kalmar och möjligen ge dem poäng.

Annons

Häckens offensiv imponerar

Häcken har höga toppar och kan prestera väldigt bra fotboll när saker stämmer. Mot Hammarby gick det i perioder. De spelar vågat i defensiven vilket kunde och kanske borde renderat i fler baklängesmål. Lägen fanns för Bajen helt klart. Om Häcken ska knipa de översta platserna i serien behöver de med all säkerhet täppa igen bakåt. Som jag sa förra veckan, de ska inte behöva göra tre-fyra mål varje match för att vinna. Men har man spelare som Inoussa, Layouni, Chilufya, Romeo, Lindahl, Gustafsson och Rygaard på planen samtidigt kanske man kan förvänta sig en frejdig offensiv och en mindre bra defensiv. Det finns val för en tränare att göra och man måste förstå innebörden och ta konsekvensen av dem. Jag kan ju gilla att Paco spelar med massor av offensiva spelare samtidigt. Framför gillade jag det jag såg av Inoussa denna gång. Tekniskt skicklig och med förmågan att glida fram och förbi sina motståndare. Spännande spelare minst sagt.

Annons

BP fortsätter att spela väl och var numret större än HBK. Imponerande framsteg av Mellbergs gäng. Västerås presterade återigen bra men inkasserade sin fjärde raka 0-1-förlust. Vem ska göra målen? MFF var inte lika bra som tidigare men tog ändå tre nya poäng tack vare Nanasi. Brattberg och VSK höll emot länge och bör ändå på något sätt vara nöjda. Kalmar vände trenden med en bra prestation och Värnamo tog en stark trepoängare i Uppsala. Vart ska serien ta vägen? Allsvenskan är vad den alltid har varit, oviss och superintressant!

Omgångens…

Omgångens frisparksmål – Zeljkovic kanon var snygg men Traustasons var ännu snyggare. Totalt otagbar och av högsta internationella klass.

Omgångens mest tragiska – Abdihakin Ali hann spela i SEX sekunder i derbyt! Det såg ut som att han fick ett pistolskott ner mot hälsenan/vaden och föll ihop. Oerhört tråkigt för honom efter att ha kämpat sig in i elvan och presterat bra. Krya på dig.

Annons

Omgångens spelare – Zeidan Inoussa charmade mig och fastnade på min näthinna. Elis Bishesari var omutlig! Båda två blir omgångens spelare i den fjärde omgången.

Omgångstipset för omgång 4 & 5

Jag kan enkelt konstatera att jag suger på att tippa, men jag fortsätter ändå! Här kommer nästa omgångstips. Denna gång för både omgång 4 och 5.

Omgång 4

AIK – Värnamo 2-0

Göteborg – Häcken 2-2

BP – Sirius 3-2

Djurgården – Malmö 1-1

Norrköping – Elfsborg 2-2

Halmstad – Hammarby 0-1

Kalmar – GAIS 1-0

Västerås – Mjällby 0-1

Omgång 5

Annons

Malmö – AIK 3-1

Värnamo – Halmstad 0-1

Djurgården – GAIS 4-1

Häcken – Norrköping 3-1

Elfsborg – Sirius 1-1

Mjällby – Kalmar 2-0

BP – Göteborg 2-1

Hammarby – Västerås 2-2

// Viktor

Publicerad 2024-04-23 11:37

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto