Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag fällde en tår

Viktor Elm

Halmstad är värda att prata om. I min bok borde inte HBK ligga tvåa efter sex spelade omgångar. Deras prestationer har varierat men i huvudsak varit sämre än motståndarnas i de matcher de spelat. Efter de inledande omgångarna är det tydligt att Halmstad inte vill diktera villkoren i matcherna genom bollinnehav. De är väldigt bekväma i att ligga lågt, kompakt och samlat och invänta ett läge att attackera i kontring eller via en fast situation. Cyniskt? Ja! Vägvinnande? Ja! Hållbart över tid? Kanske. Hur som helst använder de sina resurser på det sätt som de borde användas. Tre mittbackar och två innermittfältare som håller ihop det centralt och sen duktiga Vinicius och Ofosu-Ayeh på flankerna som bidrar både defensiven och offensiven. Det är ett enkelt spelsätt som fungerar bra mot alla possessioninriktade men uddlösa lag. Smart av Haglund som säkert kan bygga vidare på detta nu när självförtroendet är på topp.

Synd om Värnamo

Halmstad gjorde processen kort med Värnamo och gick in till halvtidsvilan med 3-0. Värnamos taffliga eller rent ut sagt horribla försvarsspel i egen box förgyllde istället HBK:s eftermiddag i VARBERG! Även om matchens destination inte bör spelar någon roll för hur väl man försvarar eget straffområde så måste man ändå tycka väldigt synd om fotbollslaget IFK Värnamo just nu. Sex matcher av allsvenskan 2024 har spelats och Värnamo har spelat alla på bortaplan. Bedrövligt och oacceptabelt! GAIS hade närmre till Värnamos hemmamatch än vad Värnamo själva hade! Halmstad hade betydligt närmre till Värnamos hemmamatch i Varberg än vad Värnamo hade. Hur kan det gå så fel? Nu får de se till att göra en bra bortaprestation mot Hammarby och sen förhoppningsvis får de slippa att spela hemma borta när BP kommer till Småland. Kämpa Värnamo!

Annons

Wängberg är underskattad

Löpvillig, stark, positionssäker och teknisk. GAIS ytterback är betydligt mer fotbollsspelare än många etablerade allsvenska högerbackar. Inte bara senast mot Djurgården utan även i tidigare matcher har GAIS lagkapten visat sina fina kvaliteter. Guld värd för sitt lag och han kan med stor sannolikhet gå till ett på pappret större allsvenskt lag framöver om han har viljan och lusten. GAIS som lag gjorde en vuxen och stabil insats igen och kunde så när få med sig en poäng från Tele2 hem till Göteborg. Inför allsvenskan var jag säker på att de skulle behöva kippa efter andan i matcherna mot nästintill alla lag, men nu verkar det som att de har gjort en klättring på sin progressionsstege. Helheten är väldigt bra och inget ges bort lättvindigt. Man ser struktur i försvaret och ett visst mod i anfallsspelet som gör att de kan skapa chanser. Fortsätter de så här finns det väldigt goda möjligheter att klara kontraktet.

Annons

Djurgården tog ändå hem segern i matchen mot GAIS till slut. Hümmet gjorde det han skulle och man måste erkänna att han har ett jäkligt bra skott! Får han ett läge träffar han ofta mål och det med bra hastighet på bollen. Annars var Djurgården lite tröttare än tidigare. Även om de var bra så märks det en viss skillnad i hastighet när det äldre gardet kommer in. Inte mycket, men den finns där. Ytor som är öppna mellan motståndarnas lagdelar hinner täppas igen. När det finns hål att spela i eller att springa i måste man ibland ta de direkt. Det går inte att vänta en halv sekund för länge för då hinner ytorna stängas. Framför allt var det löphastigheten man såg en viss skillnad på i Djurgårdens offensiv. För att spela så varierat och med den finessen som de har gjort inledningsvis måste Bergvall spela. Han är den dynamiska motorn som gör arbetet för motståndarna jobbigare. Men en viktig 1-0 seger i den så kallade serielunken ska absolut inte förminskas utan snarare tvärtom.

Annons

5-0 i serielunken

Rydström var nöjd med sitt Malmö efter fem mål framåt och noll bakåt. AIK började piggt och man såg att de hade en tanke och en idé som var genomtänkt. Trots det tog MFF udden ur Gnagets presspel och anfallsspel ganska snart därefter. AIK:arna pratade om att det var pinsamt och förnedrande. Självklart är det tungt att förlora med 5-0 men var det verkligen så illa? Nä inte riktigt. Men Malmö dominerade stort och det gick inte att se att det var seriens etta mot seriens tvåa som möttes. Skillnaden i spelet på planen var större än så. Malmö är ruskigt bra! Framför allt i sin återerövring. Fördelen med det korta passningsspelet och de relativt korta avstånden mellan varandra i Malmös lag är att de alltid har flera spelare nära bollen om eller när de blir av med den. De tre-fyra sekunderna efter bolltappet är MFF riktigt bra och tar väldigt ofta tillbaka bollen igen. Mentalt jobbigt för motståndarna och barnleksenkelt för MFF. Sen att de har spelare som IKT, Botheim och Nanasi som ligger i toppen av skytteligan gör ju livet som MFF:are ganska mycket enklare. I år kommer inget lag att komma ifatt Malmö.

Annons

En skada på Saletros vore riktigt surt för AIK just nu. Han är en stor del av AIK genom att bara vara den han är. Både som människa och som fotbollsspelare. Identiteten sitter i hans DNA och han är pådrivaren i laget. För lagets skull hoppas jag att det bara är lite småkänningar som försvinner lika snabbt som de kom. Annars är det bara för AIK att sitta upp på hästen igen och fortsätta på den väg som de slagit in på. Ett olycksfall i arbetet borta mot seriesuveränen får inte lyckas slå ner dem nämnvärt. AIK har något på gång.

Känslomässigt när Christiansen hyllades under och efter matchen

Comebacken är avklarad och vilken återkomst det blev. Hyllningarna från publiken när AC stod där på sidlinjen gav mig gåshud. Man kan ju inte annat än att älska en historia med ett lyckligt slut. Fotboll i stort ger oss ofta sådana känslor och upplevelser. Gemenskapen som fotbollen kan bidra med visade sig från sin bästa sida i Malmö i söndags. Kraften som finns i ett positivt publikklimat kan uppbåda känslostormar och kärleksbomber utan dess like. När AC efter matchen klev ut i publikhavet kom det en liten tår hos mig. Allt det fina med fotbollen var där och då! Att om en person faller står tusentals där och lyfter upp den. Ger den kraft att fortsätta. Kraft att vinna fajter som inte ens ska behöva tas. Tack alla inblandade för den upplevelsen!

Annons

Göteborg och Norrköping vinner igen

Göteborg tog en blytung 3-0 på Grimsta och Norrköping en ännu tyngre 2-1 på Hisingen. Jag blir inte riktigt klok på vissa lag i allsvenskan och de här båda lagen är två av dem. Ena stunden tänker man att de är ganska mediokra för att i nästa imponeras en aning av dem. Jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på. Båda har toppar som är riktigt höga och då kan de hota alla lag i serien. Spetsen i spelarmaterialet finns där och ibland undrar man varför de inte bara kan få kontinuitet i att vinna matcher. Nu har Norrköping tio poäng på de fyra senaste och vänder underläge och försvarar överläge. Kan det kanske ändå bli ett kul år för östgötarna? Göteborg gör bra prestationer men lyckas inte ta så mycket poäng. Nu fick de islossning och Skjellerup fick stöta in en retur, vilket gör att poängskörden både för honom och för laget nu kanske kan peka uppåt. Intressant att följa, minst sagt.

Annons

Elfsborgs minikris är redan över? Kalmars fortsätter!

Jag vet hur svårt det är att vända en trend. Att tänka i nya banor och bryta dåliga vanor och mönster. Skitsvårt! Det behövs hårt jobb och en hel del tur. Den turen har absolut inte KFF för tillfället. Återigen gör ett misstag längst ner i planen att Kalmar tappar sin ledning och i matchens absolut sista minut slår Mjällby in bollen i mål genom en solklar hands. Svårt att se för domaren så klart men samtidigt oerhört tufft för Kalmar som behöver den där lilla turen just nu. Fem förluster på de sex inledande matcherna är nog ändå mer än en minikris.

Elfsborg tog sig kanske ur sin minikris. Jag vet att man inte ska ropa hej för tidigt, men visst är en hållen nolla och två fina mål framåt ändå ett tecken på någon form av utveckling och att man har stannat upp och tänkt till. Visst fanns det något bra läge för Sirius att göra mål men Elfsborg blödning är ändå stoppad. Zeneli fick kliva fram och vara viktig och ständigt jobbige och underskattade Per Frick visade vägen framåt.

Annons

Läste en ny studie om vad som skapade stress på arbetsplatser. Otydlighet var överst på listan. Är det något man skulle kunna säga om Elfsborg nu så är det att det möjligen kan vara lite otydlighet i karusellen kring tränare. Visst borde det vara så att allt är solklart för det är det ju på pappret, men i praktiken är det en övergångsperiod redan nu där den nye tränaren är på plats i någon form. Jag tror inte det är lätt att förhålla sig till den situationen alltid. Man vet att en förändring kommer att ske inom kort och då kan det vara svårt att se nuet istället för framtiden. Jag vet att den här utläggningen är ytterst lite grundad i någonting alls egentligen mer än den känslan jag har utifrån min egen erfarenhet. Ambivalens är svårt, alltid!

Omgångens mål – Zenelis frispark från ytterzon utnyttjades på bästa sätt och skottet överraskade nog många. Suveränt!

Annons

Omgångens assist – Botheims lilla läckra lobbpassning till IKT var grandios.

Omgångens spelare – Nahir Besara var överallt och visade ånyo vilken underbar spelare han är. En personlig favorit som sällan gör en besviken. Wow!

Omgångens stjärnsmäll – Diawara sänkte först Tychosen med en tackling och fick genast därefter känna på en riktigt stjärnsmäll själv. Nanasis skott gav Diawara en tråkig återkomst till Skåne.

Omgångstipset omgång 7 och cupfinalen

Cupfinal i veckan och Malmö kommer att krossa Djurgården. 3-0 skrivs siffrorna till i malmösolen.

Kalmar – Halmstad 1-2

Mjällby – BP 2-2

Sirius – Häcken 1-3

Elfsborg – Malmö 2-1

Västerås – Djurgården 2-0

Annons

AIK – Norrköping 1-1

Hammarby – Värnamo 3-0

GAIS – IFK Göteborg 2-3

Ha en fin vecka

// Viktor

Publicerad 2024-04-30 16:03

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto