Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Marklunds allsvenska tips - Hammarby: Kommer klättra och få häng på toppen

Damallsvenskan

Hanna Marklund går igenom lag för lag inför den damallsvenska premiären.
I dag: Hammarby. 

Foto: Bildbyrån.

Stark nykomlingssäsong
Nykomlingarnas mål är ofta att hålla sig kvar. Det klarade Hammarby med råge, faktum är att man gjorde en extremt bra vår där man verkligen var pigg som nykomlingen. Bajen vågade spela sitt eget spel med högt presspel - men under hösten blev det desto tuffare. Man orkade inte riktigt haka på i toppen som man hade häng på. Hammarby var ett lag som gjorde mål som ett topplag men släppte in mål som ett bottenlag - där behöver man eliminera de enkla målen för att kunna klättra, vilket jag tror att de kommer att göra.

"En sådan ledare som behövs"
Pablo Piñones-Arce är ett stort utropstecken för Hammarby. Han vill fortsätta utveckla truppen och är en stor del av stommen som är kvar från i fjol. Han har lyckats bra med att skola in unga spelare men även med de äldre spelarnas roll. Han har också varit med och utvecklat spelare i Hammarby så att man vågar tro på sitt spel, för att han visar att han tror på spelarna. Efter att man förlorade mot Häcken i cupsemin hade han bara lovord, och det är en sådan ledare man behöver.

Annons

Dessutom har man ett jämnt och bra lag, man är tydlig med sin målsättning. Det ser man i värvningarna, att man så småningom vill ta sig ut i Europa. Hammarby har tagit alla steg i utvecklingen, organisatoriskt, spelare men också med ökad träningsmängd.

Förstärkningen från Australien
Hammarby har inte heller värvat klart. Förstärkning kommer från Australien och det är inte vilken förstärkning som helst. Australienska landslagsspelarna Kyra Cooney-Cross och Courney Nevin ansluter så fort säsongen i Australien är avslutad. Cooney-Cross är en offensivt lagd mittfältare och är en av de större talangerna ute i världen som ändå varit med ett tag. Sen har vi Nevin som varit såväl ytter- som mittback. Det är en snabb spelare med bra tillslag och bra karaktär. Australiensiska spelarna har med tiden blivit mer tekniska och det är något som Hammarby eftersöker, och det kommer man få. Man får också atletiska spelare som är flexibla och mångsidiga. Rörliga och aktiva – dessa två ska vara spetsspelare som gör att man ska kunna närma sig topplagen.

Annons

"Ser intressant ut"
Vinberg är en spelare som sticker ut. Det finns mycket potential i 19-åringen som kom till Damallsvenskan förra året. Hon har vuxit en hel del som spelare och man kan se att hon tar för sig mer och mer. Hon har sådant flow i sina steg, hon har otroligt härligt löpsteg och en fin vänsterfot. Trots hennes unga ålder kan man se att hon har bra spelförståelse och att hon kan hitta samarbetet med Madelen Janogy väldigt fint. Hon ser intressant ut och jag är övertygad om att hon kommer att fortsätta ta kliv.

Större konkurrens i truppen
Hammarby kommer att stöta på en konkurrens som man inte gjort förut. Förutom tidigare nämda nyförvärven från Australien så ser Adelina Engman och Vilde Hasund intressanta ut. Det innebär att det kommer att finnas fler etablerade spelare i truppen som inte kommer att få speltid på samma sätt som tidigare. Det är en ny utmaning som spelarna kommer att behöva hantera när man stärker truppen på det sättet som man gör. Det ska bli intressant att se hur man hanterar konkurrensen och om det ger den positiva effekten som det kan ge när alla jobbar hårdare och tävlar om en plats.

Annons

Fakta

Så tippar Marklund årets serie:

 1. FC Rosengård
 2. BK Häcken
 3. Kristianstads DFF
 4. Hammarby
 5. Linköping FC
 6. Vittsjö
 7. Eskilstuna United
 8. Kif Örebro
 9. Djurgården
 10. Piteå
 11. Umeå
 12. AIK
 13. IFK Kalmar
 14. BP

Marklunds kommentar till tabellen:

- Rosengård sticker ut i positiv bemärkelse, jag ser att de är ohotade på toppen. Det som skulle kunna ställa till det är om man skulle åka på skador men annars tycker jag att Rosengård ska vara ledande. Sen kan jag nästan inte alls komma på när ett mellanskikt har varit så svårtippat tidigare och det kan verkligen bli hur som helst. Jag tror också att nykomlingarna får svårt att hålla sig kvar.

Publicerad 2022-03-22 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto