Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Marklunds allsvenska tips - IFK Kalmar: "Problematik med utländska spelare"

Damallsvenskan

Hanna Marklund går igenom lag för lag inför den damallsvenska premiären.
I dag: IFK Kalmar. 

Foto: Bildbyrån.

Undviker att upprepa sin senaste sejour
2018 gick IFK Kalmar upp i damallsvenskan och tog totalt tre poäng. Då blev det en direktbiljett tillbaka till elitettan. Men när man gick upp då satsade man på samma trupp som tillsammans tagit klivet upp, det var en relativt ung och oerfaren trupp. Nu har man tagit en helt ny väg då man inte vill återuppleva det man gjorde då. Nu satsar man mycket på utländska spelare men samtidigt kan jag tycka att man också behöver kunna bygga underifrån för att skapa något för framtiden och tänka långsiktigt.

Här är allting nytt
Det är mycket som ska göras och som ska klaffa på kort tid. Och det kan vara extra svårt när allting är nytt, dels för att man är en damallsvensknykomling och behöver anpassa sig till ligan, dels för att man har en ny tränar och en ny trupp där alla behöver lära känna varandra för att kunna samspela på bästa möjliga sätt.

ANNONS

Det tror jag kan påverka deras prestationer och är anledningen till att de kommer att hålla till i bottenskiktet. För att det är en stor utmaning att verkligen lyckas med värvningar och få ihop ett lag på kort tid.

Problematiken med utländska spelare
Sen kommer vi till den stora problematiken och kanske det som blir IFK Kalmars stora utmaning den här säsongen. Majoriteten av spelarna i klubben är utländska, och enligt svenska regler får man endast ha nio utländska spelare i truppen, det innebär att flera stycken kommer att få sitta på läktare. Man undrar nästan hur man har tänkt där, det är klart att någon kan vara skadad men det är helt klart en utmaning.

Det positiva för Kalmar är dock att man värvat en hel del amerikanskor där det finns en grundläggande bra fysik, och spelare som kämpar otroligt hårt. Kalmar kommer att vara väldigt jobbiga att möta då amerikanskorna speciellt är väldigt hårt jobbande.

ANNONS

Målvakten blir viktig
Förra säsongen hade man en bra målvakt i form av Aubrei Corder. Förra säsongen stod hon för en viktig roll i elitettan, och kommer fortsättningsvis att vara viktig för Kalmar. Det som dock kan ställa till det är opererade sig i vintras efter säsongen och kommer att behöva komma i gång på riktigt – hon är i gång i matchform men det är många som kommer in sent, Corder är en av de.

Målsprutan som behöver leverera
Amerikanska Alyssa Walker har tidigare spelat fotboll på collegenivå. Men första proffskontraktet blev ett ettårskontrakt för IFK Kalmar i damallsvenskan. Under försäsongen har hon var ett stort utropstecken. Walker har gjort mycket mål och det visar att om man har ett hårt arbetande lag som kan få ihop ramarna och en vass målskytt, då kan man ha att göra i damallsvenskan, och slå underifrån på ett sätt som ingen kanske förväntar sig av Kalmar.

ANNONS

Fakta

Så tippar Marklund årets serie:

 1. FC Rosengård
 2. BK Häcken
 3. Kristianstads DFF
 4. Hammarby
 5. Linköping FC
 6. Vittsjö
 7. Eskilstuna United
 8. Kif Örebro
 9. Djurgården
 10. Piteå
 11. Umeå
 12. AIK
 13. IFK Kalmar
 14. BP

Marklunds kommentar till tabellen:

- Rosengård sticker ut i positiv bemärkelse, jag ser att de är ohotade på toppen. Det som skulle kunna ställa till det är om man skulle åka på skador men annars tycker jag att Rosengård ska vara ledande. Sen kan jag nästan inte alls komma på när ett mellanskikt har varit så svårtippat tidigare och det kan verkligen bli hur som helst. Jag tror också att nykomlingarna får svårt att hålla sig kvar.

Publicerad 2022-03-22 kl 11:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto