Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Forsberg hintar om lika lön för herrarna och damerna i Sverige: "Kommer kommuniceras ut"

Sverige (herr) 2020-09-04 kl 14:19

SOLNA. Spelarna i herrlandslaget har förhandlat fram nya ersättningar från SvFF.
Nu hintar Emil Forsberg om att nya avtalet kommer innebära att damlandslaget får samma villkor.
- Det kommer kommuniceras ut, säger Blågult-stjärnan.

3:54
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Emil Forsberg i spelaren ovan.

Tidigare i veckan kunde Fotbollskanalen berätta att spelarna i herrlandslaget skulle förhandla fram ett nytt avtal med Svenska Fotbollförbundet om ersättning för spel i Blågult, och att herrarna vill att skillnaderna mellan deras "landslagslön" och damlandslagets jämnas ut.

- Finns det något vi kan göra för damerna så ska vi göra det, sa Sebastian Larsson till Fotbollskanalen.

Nu har SvFF och herrlandslaget träffats för att diskutera det nya avtalet, berättar Emil Forsberg.

- Vi har diskuterat den frågan länge och vi har alltid strävat efter att det ska vara jämställt. Det är ingen fråga. Vi har haft ett möte nu och det kommer kommuniceras ut från SvFF (vad som gäller), säger Forsberg.

ANNONS

Forsberg vill inte säga vad förhandlingarna landat i.

- Det kommer nog kommuniceras ut.

Men han hintar om att spelarna i damlandslaget ska få lika stor ersättning som herrspelarna.

- Det hoppas jag.

Frågan om ersättning från Svenska Fotbollförbundet till spelarna i herr- och damlandslaget har varit het de senaste åren. Turerna runt spelarnas avtal har varit många. Senast herrlandslaget skrev en överenskommelse med SvFF valde de att gå ner i ersättning, med syftet att damerna skulle kunna få mer pengar.

- Vi har gjort vårt när vi skrev ett nytt avtal och då sänkt oss rejält för att damerna ska få ett bättre avtal. Det har inte kommit fram, det är förbundets fel, sa lagkaptenen Andreas Granqvist hösten 2018.

Därefter gick förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ut och sa att herrlandslagets sänkta ersättning inte hade någon koppling till damlandslagets avtal. Ett uttalande som spelarna på herrsidan slog tillbaka mot.

ANNONS

- Informationen vi har fått är att vi kan höja damerna om vi går ner. Det var därför vi gick med på det, har forwarden Marcus Berg sagt.

Sommaren 2019 anmäldes Svensk Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för lönediskriminering utifrån kön. I över ett år utreddes ärendet av DO och i förra veckan kom domen. SvFF:s avtal strider inte mot diskrimineringslagen. Men DO riktade ändå kritik mot förbundets upplägg. Av utredningen framgår att ”vid en jämförelse mellan herr- och damlandslagen och en tänkt avancering till kvartsfinal för lagen i VM 2018 respektive VM 2019 utgjorde damlandslagsspelarnas mästerskapsersättning omkring 10 % av herrlandslagsspelarnas mästerskapsersättning.”

Vidare gick det att läsa:

”SvFF har även under utredningen angett belopp som baseras på det verkliga antalet spelade matcher för en tänkt landslagsspelare som deltagit i samtliga matcher under åren 2018 och 2019. Enligt dessa uppgifter fick spelarna i damlandslaget ersättning som motsvarade omkring 24 % av den ersättning som spelarna i herrlandslaget fick. DO bedömer därmed att utredningen i ärendet ger stöd för att, såvitt avser förhållandena för VM 2018 och VM 2019, fotbollsspelarna i damlandslaget har missgynnats i jämförelse med fotbollsspelarna i herrlandslaget. Det handlar om betydande skillnader som i enlighet med vad som har framkommit i utredningen i huvudsak kan hänföras till belopp som varit kopplade till publikintäkter respektive ersättning från FIFA".

ANNONS

Diskrimineringsombudsmannen förklarar att SvFF inte har någon skyldighet att förändra sin ersättningsmodell.

"DO finner dock skäl att framhålla att den valda lösningen i praktiken innebär att principen om lika lön för lika arbete oberoende av kön inte upprätthålls inom landslagsfotbollen. Från jämställdhetssynpunkt är detta klart otillfredsställande. Mot den bakgrunden vill DO särskilt understryka att myndighetens ställningstagande i diskrimineringsfrågan inte hindrar SvFF och spelarföreningarna från att tillsammans välja en annan ersättningsmodell som skulle garantera lika lön för manliga och kvinnliga landslagsspelare".

Fotbollskanalen söker SvFF:s generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, för en kommentar.

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto