TV: Svensk rekordseger i kvalet - se Bergs fyra mål här

Sverige (herr)

SOLNA. Aldrig tidigare har Sverige vunnit med så stora siffror som 8-0 i kvalsammanhang.
Men under lördagen gjorde man det, och satte press på Frankrike och Holland i VM-kvalet.
- Ett fantastiskt resultat. Nu har vi nog satt lite negativa tankar i holländarnas huvud, säger Andreas Granqvist.

Se höjdpunkter från Sveriges match i sportsändningen ovan.

Förstaplatsen ger en direktplats till VM, medan andraplatsen innebär play off-spel i VM-kvalet. Under lördagen levererade Sverige ett resultat hemma mot Luxemburg som gör att mer och mer talar för att de blågula lyckas knipa någon av de två placeringarna i grupp A. Sverige vann nämligen med 8-0 - och slog nytt publikrekord på Friends Arena då hela 50 022 åskådare såg matchen på plats.

- Jag vill tacka för hela VM-kvalet och rekordet i kväll. Stort tack från alla spelare och ledare, säger förbundskapten Janne Andersson.

Målen trillade in redan från start. I den nionde minuten ordnade Ola Toivonen fram en straff för Sverige, efter att ha tagit emot en boll, skyddat den och därefter blivit nersparkad. Lagkaptenen Andreas Granqvist klev fram och dundrade in straffen i ena hörnet, till 1-0 för Sverige.

2-0 kom i den 18:e minuten, efter att Ola Toivonen assisterat Marcus Berg. Samme Berg nickade in sin egen retur från nära håll, till 3-0, i den 37:e minuten. Även då stod Toivonen för assisten. Det resultatet gick Sverige in med till pausvilan och fortsatte sedan att pumpa på i jakten på plusmål på trean Holland.

I den 54:e minuten dunkade Marcus Berg in 4-0 i bortre hörnet från en position runt straffområdeslinjen. Hans tredje mål för kvällen. Efter en timme nickade sedan högerbacken Mikael Lustig in 6-0 på en frispark. Därefter sprang han direkt ut och byttes av mot Emil Krafth, för att vilas inför tisdagens avslutande gruppspelsbatalj mot Holland.

Några minuter senare slog Emil Forsberg en passning på handen på en bortaspelare och ordnade ännu en svensk straff. Den placerade Andreas Granqvist säkert högt upp i ena hörnet. I den 71:a minuten nickade sedan Marcus Berg in sitt fjärde mål för kvällen, efter inlägg av Ludwig Augustinsson.

8-0 kom i den 77:e minuten, när Ola Toivonen pangade in bollen i bortre hörnet efter ett inlägg av Emil Krafth. Det här är Sveriges största seger någonsin i kvalsammanhang. Tidigare har man slagit Malta med 7-0, i september 2004 (borta) och i oktober 1972 (hemma). I VM 1938 slog Sverige Kuba med 8-0.

- Vi visste ju förutsättningarna. Vi har inte pratat något om att göra många mål, men vi visste ju samtidigt att det kan bli en målskillnadsaffär.

De många målen mot Luxemburg kom lägligt i och med att det blir en målskillnadsaffär som avgör mot Holland om Sverige förlorar mot Holland i den avslutande gruppspelsmatchen på tisdag.

- Vi kommer åka till Amsterdam med ett gott självförtroende, säger Andreas Granqvist.

Se Sveriges tre första mål i matchen mot Luxemburg i sportsändningen i spelaren ovan.

Sveriges lag: Robin Olsen - Mikael Lustig (Emil Krafth 61), Andreas Granqvist (Filip Helander 81), Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson - Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Jakob Johansson, Emil Forsberg - Ola Toivonen, Marcus Berg (Isaac Kiese Thelin 74).

Luxemburgs lag: Jonathan Joubert - Dwayn Holter, Chris Philipps, Kevin Malget, Mathias Jänisch - Christopher Martins, Mario Mutsch, Vincent Thill - Olivier Thill, Aurelien Joachim, Daniel Da Mota.