Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Krävs något utöver det vanliga av Norrköping

Allsvenska Bloggen

Onsdagen är här – i kväll ska IFK Norrköping försöka vända ett 3-1-underläge från Trondheim till avancemang i Champions League-kvalet hemma på Östgötaporten. Rosenborg står ju för motståndet och det är ingen lätt nöt att knäcka för Peking, med det utgångsläge som laget har.

Visst, det räcker med en 2-0-seger, men gör Rosenborg ett mål måste Norrköping göra tre för att ens ta mötet till förlängning. Det kommer också krävas en riktig topprestation för att kunna såra norrmännen. Kåre Ingebrigtsen, Rosenborgs tränare, har varit tydlig med att laget kommer att spela offensiv och frejdig “Rosenborg-fotboll” på hemmaplan i Europa, men att man på bortaplan kommer att vara mer cyniska och defensivt inriktade.

Nyligen mötte Rosenborg Östersund på bortaplan i en träningsmatch för att träna på just det där, att vara kompakta och inte släppa till något. Den matchen slutade 1-1 och efteråt var Ingebrigtsen allt annat än nöjd över att RBK släppt in ett mål.

Annons

Räkna med att Rosenborg kommer vilja stänga igen riktigt ordentligt, och med tanke på deras offensiv med farlige Pål André Helland i spetsen lär vi behöva se något utöver det vanliga om IFK Norrköping ska gå vidare.

Men… Det finns alltid ett men, och i det här fallet ser jag faktiskt två sådana.

För det första, bara för att man vinner med 2-0 behöver man inte ha spelat ut sin motståndare. Det räcker med att Norrköping leder med 1-0 i 85:e minuten för att Rosenborg ska bli stressat och därför blir så klart tålamod en väldigt viktig ingrediens i segerreceptet för Jens Gustafssons mannar. Men att hitta rätt balans i offensiven, där man inte blottar sig allt för mycket bakåt, är inte lätt.

För det andra, det här är ett möte som Rosenborg bara räknar med att de ska ta sig vidare ifrån. De är fullt medvetna om att Norrköping är ett väldigt bra lag och den tuffaste lottningen som de kunde ha fått – men det är likväl ett lag som bara är ett steg på vägen mot ett gruppspel. Det här är en omgång som media i Norge och supportrar till Rosenborg förväntar sig att klubben bara ska stöka av, oavsett motstånd. När klubben nu hittat tillbaka sin identitet (läs mitt dokument från förra veckan HÄR) och allt går som på räls för Kåre Ingebrigtsen snackas det inte om att Rosenborg ska slå ut Norrköping – det snackas om ett eventuellt gruppspel. En ny storhetstid. Ett nytt Champions League-äventyr, som så många gånger förr har gett glans till norsk fotboll. Läs bara den här artikeln från VG, vilken publicerades under tisdagen. Där pratar Rosenborg redan om att man kan värva in en ny anfallare om man går till play off eller gruppspel i Champions League.

Annons

Självklart innebär inte det att Rosenborgs spelare underskattar Norrköping, men i det där finns det någonting litet som jag tror att Peking kan göra till en fördel. Pressen är stor på Rosenborg och om laget skulle åka ut i kväll är det inga trevliga rubriker som väntar. Det skulle ses som en flopp, utan tvekan.

Jag tror inte att Norrköping kommer välta Rosenborg, men möjligheterna finns.

Det skulle kunna bli en sprakande och magisk Champions League-kväll på Östgötaporten.

Det skulle kunna bli en överstökad match innan flyget går hem till Trondheim.

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2016-07-20 10:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto