Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Peking jagar nyförvärv - svarar om Roback och Sigurdsson: "Svårt case"

Allsvenskan

IFK Norrköping är inte klart på transfermarknaden.
Nu svarar sportchefen Tony Martinsson om vad som kan hända framöver.
➤ Jagar nyförvärv: "En offensiv och en defensiv"
➤ Sex spelare kan gå: "För deras skull"
➤ Roback-svaret: "Jättespännande"
➤ Sigurdsson-caset: "Jättesvårt"

Foto: Bildbyrån.

IFK Norrköping hade i fjol en tuff säsong och slutade på tolfte plats i allsvenskan. I år är Pekings mål att göra en bättre säsong, och så här långt har klubben tagit in vänsterbacken Marcus Baggesen, 19, mittfältaren Elvis Lindkvist, 20, mittfältaren Vito Hammershøy-Mistrati, 30, mångsidige Isak Ssewankambo, 26, och forwarden Victor Lind, 19, på lån. Samtidigt har även mittbacken Kojo Peprah Oppeng, 18, och mittfältaren Stephen Bolma, 18, anslutit, men främst för att leverera på sikt.

Peking har vidare tappat backarna Viktor Agardius, Godswill Ekpolo, Egzon Binaku och Linus Wahlqvist Egnell, samt offensive poängspelaren Jonathan Levi inför den kommande säsongen.

Annons

IFK:s sportchef Tony Martinsson, som tillträdde på sin post i fjol, berättar att klubben tittar på nya spelare, men också behöver släppa ett antal spelare i truppen framöver.

- Sedan jag tillträdde i somras har vi tagit in tolv nya spelare, medan nio har försvunnit. Vi har haft en relativt stor omsättning i truppen på ett halvår och vi sitter med en för stor trupp i dag till numerären med många spelare, som varit i vår förening ett par år och som inte fått speltid. Det är superviktigt att de kommer ut och får speltid i andra klubbar, både för oss som förening och för de som individer, så de kan fortsätta sina spelarkarriärer och inte bara tränar utan att få spela. Det är jätteviktigt att vi hittar lösningar för många av dem. Det är en prioritet i min roll nu, att försöka hitta lösningar för dem, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Vi tittar, som alla klubbar, på alla positioner ifall det händer saker och ting - om någon blir skadad och så vidare. Det är alltifrån målvakt till hela vägen bort till vänsterytter.

Martinsson söker främst efter en back och en offensiv spelare.

- Vi kikar på en offensiv och en defensiv spelare, en som kan spela mer framåt och en som kan vara en försvarsspelare. Det är en mittback eller kanske mittback/ytterback beroende på vilket namn vi jagar och så vidare. Det är väl framför allt det, och då är det en förutsättning att vi samtidigt kan sälja eller låna ut spelare, säger sportchefen.

Nyligen uppgav Expressen att Peking jobbar på att ta in förre Hammarby-talangen Emil Roback, 19, på lån från Milan, och därefter kom Sky Sport Italia med nya uppgifter om att det handlar om ett lån med en köpoption. Martinsson säger i sin tur följande om forwarden:

Annons

- Vi har träffat Emil och pratat med Milan. Emil kommer från Norrköping från början, och flyttade i 13-14-årsåldern med sin familj till Stockholm, så det är klart att vi känner till Emil väl sedan tidigare. Det är absolut ett jättespännande namn, och sedan får vi se vart det tar vägen.

Hur går det att förhandla med Milan?
- De är bra, och sedan är det klart att det är lite annorlunda med väldigt stora klubbar.

En snackis kring Peking är förstås även Arnor Sigurdsson, 23, som i fjol återvände till IFK på lån från ryska CSKA Moskva fram till i sommar. Fifa har sedan tidigare, på grund av Rysslands invasion av Ukraina, gjort det möjligt för utländska spelare, kontrakterade av ryska klubbar, att ”pausa” sina avtal och i stället skriva på för andra klubbar till i sommar, och därefter är läget ovisst.

Annons

Martinsson vet ännu inte så mycket om spelarens framtid med tanke på världsläget.

- Nummer ett är att det finns en Fifa-regel gällande utländska spelare som tillhör ryska klubbar, som gjort att de kunnat fortsätta sina spelarkarriärer i andra klubbar, och alla vet att Arnor Sigurdsson är extremt duktig och är kanske bäst i allsvenskan av alla spelare. Han har en stor betydelse, och sedan är det lite speciellt när man lånar en spelare, då man inte vet vilka förutsättningar det är från den 30 juni. Vi vill såklart behålla honom, men han har kontrakt med CSKA Moskva och framtiden får utvisa vart det tar vägen. Det är en extremt viktig spelare och vi kommer att göra allt för att han fortsätter sin karriär i IFK Norrköping, säger Martinsson.

På frågan om det skulle vara aktuellt att köpa loss Sigurdsson är svaret:

Annons

- Vi har inte gett oss in i några sådana förhandlingar. Det är svårt att förutse hur det skulle gå till och så vidare. Det är ett svårt case. Vi får ta en dag i sänder kring honom, så får man se vart det tar vägen den 30 juni och med Fifa. Det är jättesvårt.

Har ni haft någon kontakt med CSKA Moskva under den här perioden?
- Det var bara då när han började spela hos oss, sedan har vi inte haft någon kontakt.

Är du orolig över att Sigurdsson kan lämna efter sig en stor lucka om han lämnar?
- Jag vänder på det och ser det positivt, för varje dag vi har honom här. Det går inte att känna en oro där. Jag ser det som positivt att vi har honom här med allt han gör i vår klubb. Han är ett extremt gott föredöme i hur man är som professionell spelare, så jag ser det positivt i stället för negativt. Vi kan inte lägga energi på något vi inte vet. Vi måste bara se det positiva i att ha honom här till den 30 juni och sedan vill alla att han ska vara kvar. Vi får se vad som händer och sker.

Annons

Ett annat lån är forwarden Victor Lind, 19, från Midtjylland, vilket är över 2023. Martinsson vill i dagsläget inte spekulera i om det blir ett köp efter säsongen.

- Det har varit lite brådis, och då har vi till att börja med bara pratat om ett lån, och sedan får vi se vart det tar vägen med Victor och hur han trivs i Norrköping och allt. Sedan får vi se om vi hittar en möjlighet att köpa honom.

Vidare kan alltså flera spelare lämna Peking. Darrell Kamdem Tibell och Emanuel Chabo har besökt isländska Ákranes, medan Julius Lindgren har bekantat sig med Jönköpings Södra. Tränaren Glen Riddersholm har också uttalat sig om att Edvin Tellgren behöver hitta en ny klubb för att få mer speltid, medan Oliver Stefansson och Theodore Rask var utlånade i fjol.

Martinsson berättar att samtliga sex kan lämna klubben för att de ska få kontinuerligt med speltid.

Annons

- Det är både och (aktuellt med lån och försäljningar). Vi är öppna för alla delar. Det är för deras skull och deras fortsatta karriärer, att de får speltid, då de är i en ålder, där de verkligen behöver det. Om man ser till Maic Sema eller Christopher Telo, som är rutinerade och inte fått så mycket speltid senaste åren, är det annorlunda kontra de yngre grabbarna.

Vad gäller Stephen Bolma och Kojo Peprah Oppeng är det inte säkert att de kommer börja spela med Peking direkt i år i allsvenskan, då de behöver tid på sig att anpassa sig.

- Det kommer vara en acklimatiseringsperiod för dem och det är inte säkert att de spelar i allsvenskan i år, men över tid kommer de att göra det. Kojo, som är mittback, är väl närmare än vad Stephen är just nu, men vi får se i sommar när de varit här ett par månader och kommit in i allt.

Annons

Martinsson menar sammanfattningsvis att det varit ett tydligt mål att värva ungt inför årets säsong.

- Det är en strategi, att vi ska ha yngre spelare som ska utvecklas, och där är Glen (Riddersholm) väldigt duktig. Det var också därför vi fastnade för att ha Glen som tränare, då han är extremt duktig på att utveckla spelare till att de tar nästa steg. Vi måste också ha en balans i det hela, men det tycker vi att vi har med Oscar Jansson, Arnor Traustason, "Totte" Nyman, Ari Skulason och Marco Lund med flera. Vi påbörjade detta med att värva Laorent Shabani, Andri Gudjohnsen och Anton Eriksson i somras för att föryngra, samtidigt som vi har en balans i det hela. Det är absolut en framtida strategi att vi ska ha ett yngre lag.

Hur tycker du er trupp står sig mot övriga topplag för att slåss uppåt i tabellen?

Annons
- Förra året slutade vi tolva, och just nu är vi i ett projekt, där vi gör om väldigt mycket. Vi tittar inte på övriga topplag, då vi tittar på oss själva och gör en egen bedömning. Jag vet att våra killar hade det jättekämpigt och det finns en större möjlighet för dem att göra bättre resultat. Vi kikar på att vi själva ska bli bättre hela tiden, och nu har vi adderat med nya spelare, där vissa är lite yngre och en del vet kanske inte vilka de är. Vår målsättning är att Glen och hela ledarstaben utvecklar de unga spelarna till att vi ska bli ännu bättre. För oss är det att varje träning ska vara bättre än den föregående för att spelarna ska utvecklas, säger sportchefen.
Publicerad 2023-02-04 kl 12:43
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto