Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Gudjohnsen vill slå igenom i Peking - efter åren i Real Madrid: "Det var ett stort beslut"

Allsvenskan

SAN PEDRO DEL PINATAR. Raul som coach, och ett positivt covid-test från en försäsong med Real Madrids A-lag.  
Andri Lucas Gudjohnsen har tagit en annorlunda väg till allsvenskan - och vill nu slå igenom. 
- Det var ett stort beslut att lämna en så stor klubb, men jag tycker att det var rätt beslut, säger Peking-forwarden till Fotbollskanalen.

1:00
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Silkeborg-IFK Norrköping i spelaren ovan.

Andri Lucas Gudjohnsen, 21, kan vara nästa talang som får ett genombrott hos IFK Norrköping.

21-åringen, som är son till förre Barcelona- och Chelsea-forwarden Eidur Gudjohnsen, anslöt från Real Madrids B-lag förra sommaren, och blev sedan noterad för ett mål på 13 framträdanden, varav två från start, när Peking slutade på tolfte plats i allsvenskan.

I år siktar Gudjohnsen på fler starter och fler mål, och fick i lördags en fin start på försäsongen. Islänningen slog till med två mål när Peking föll mot Silkeborg (2-3) i ett träningsmöte i Spanien.

- Jag tycker överlag att det var en bra match. Jag gjorde två mål, så det var en skön känsla. Jag behövde det och nu ska vi fortsätta jobba här (under lägret), säger han till Fotbollskanalen. 

Annons

Gudjohnsen har i år stora förväntningar på sig själv, men har också tålamod.

- Jag tycker om att ha höga förväntningar på mig själv. Jag vill inte sätta press på mig själv, men jag vill göra det så bra som möjligt och jag tror att jag kan hjälpa laget mycket. Jag förväntar mig mycket av mig själv, men jag kommer ha tålamod, då jag är en ung spelare och har mycket att lära av ligan och alla bra spelare runt omkring mig. Jag hoppas på att göra det väldigt bra den här säsongen. 

Gudjohnsen är inte helt nöjd med andra halvan av förra säsongen, då han inte fick starta så många matcher, men har förståelse för att det tar tid med anpassning till en ny klubb och en ny liga.

- Det var många tankar som kom upp snabbt. Som spelare vill man alltid starta varje match, och det var ett av mina mål när jag kom till Norrköping, men vi var i mitten av säsongen och det tar tid för en ny spelare att anpassa sig och lära känna sina lagkamrater, säger han och fortsätter:

Annons

- Jag tycker att jag gjorde det, samtidigt som mina lagkamrater hjälpte mig - de isländska killarna, de äldre, Ari (Skulason) och ”Totte” (Christoffer Nyman), som jag även tycker är en jättebra kapten och lite av en förebild, då han också är nia. Jag siktade kanske lite för högt lite för snabbt, men efter bra samtal med spelare, som jag är nära, och ledarstaben har jag tålamod och hoppas att vi kan ta steg framåt den här säsongen. 

Hur ser du på konkurrensen med Nyman, och tror du ni kan spela ihop trots att ni båda är nior?
- ”Totte” är såklart en jättebra spelare och jag kan lära mig mycket av honom. Jag tycker att det är bra att han har en yngre spelare bakom sig som pushar honom. Jag är en forward och har varit en ”nummer nio” hela mitt liv, men om jag behövs på en annan position är jag mer än villig att anpassa mig till den positionen. Just nu tar jag det match för match och träning för träning. Jag jobbar hårt och förhoppningsvis är jag med i startelvan.

Annons

Inför flytten till Peking pratade Gudjohnsen med flera landsmän, som spelar i och har spelat i Norrköping. Han blev på så vis lockad av att fortsätta sin utveckling i den allsvenska klubben.

- Det var speciellt historian med isländska spelare och jag har flera vänner som spelat i och är i Norrköping, som Isak Bergmann (Johannesson), Gudmundur Thorarinsson, Arnor Traustason och Arnor Sigurdsson, som även spelat i klubben tidigare. De hade inget negativt att säga, då det varit en bra plats för dem som unga spelare. Filosofin i klubben är bra, och jag är glad över att vara här.  

Gudjohnsen hade möjlighet att stanna i Real Madrids B-lag, men kände att det var rätt tidpunkt för honom att ta ett nytt steg och spela seniorfotboll - efter drygt fyra år i storklubbens verksamhet.

- Annars hade jag fortsatt spela med B-laget och utvecklats där, men jag tog beslutet ihop med min familj och min agent. Det var ett stort beslut att lämna en så stor klubb, men jag tycker att det var rätt beslut. Jag fick göra debut för landslaget (hösten 2021), och jag känner att det är viktigt för mig att behålla den platsen, och då är det ett viktigt steg att spela i en professionell liga.

Annons

Gudjohnsen är samtidigt tacksam över sin tid i Madrid, där han alltså gick från klubbens akademilag upp till B-laget, och tränades av klubblegendaren Raul.

- Raul var en bra tränare. Jag tror att han lärde sig mycket av att spela i Tyskland, då han ansträngde sig mycket för att vi skulle bli bättre fysiskt och komma igång med träning på gym. Spanska klubbar och akademier har kanske inte fokuserat så mycket på det, då de främst riktat in sig på taktiska, tekniska och individuella delar, men han var en bra tränare och krävde mycket av oss. Han ville hela tiden få ut det bästa av oss, oavsett om det var träning eller match. Han vet hur det är att slå sig in som ung i en så stor klubb, och ville sprida det i laget. 

Islänningen fick inte chansen att göra debut för Real Madrids A-lag i en tävlingsmatch, men var inte allt för sällan med och tränade med laget. Då möttes han av en fin miljö, där Marcelo stack ut.

Annons

- Marcelo är känd för att vara en trevlig kille, och jag tycker också det syns i hans spel. Han är en fri själ, och var väldigt accepterande oavsett vem som kom och tränade så länge man lade ner ett hårt jobb. De var generellt sett väldigt professionella och förstod att de unga spelarna som kom upp tränade för första gången med stora stjärnor. De var alla väldigt förstående, men också krävande.

Efter EM 2021 var det även nära på riktigt med en chans för forwarden i A-laget, då han blev kallad av tränaren Carlo Ancelotti till att vara med på Reals försäsong med anledning av att flera stjärnor inte hade kommit tillbaka efter mästerskapet. Olyckan var däremot framme och samma dag som försäsongen drog igång drabbades han av covid. Talangen fick sedermera försäsongsträna med B-laget, och berättar att det där och då var tufft, även om det senare kom en belöning. 

Annons

- Det var hårt, det är inte varje dag man får en sådan chans, men å andra sidan hade jag en fin försäsong med B-laget och blev kallad till landslaget för första gången, så i slutändan såg jag ljuset i tunneln, då jag som 19-åring fick göra debut i landslaget. Jag gjorde sedan också mitt första mål för Island, så det finns alltid positiva och negativa saker med allt. 

Gudjohnsen har sedan sin födsel haft ett känt efternamn, som kommit med pappa Eidurs framgångsrika karriär, men har aldrig känt extra press för det, varken i unga år eller i Real Madrid.

Det har hans föräldrar sett till genom åren.

- Jag och mina bröder har aldrig känt press, och speciellt inte från vår pappa eller vår familj. Jag tycker att mina föräldrar gjort ett jättebra jobb med att hålla nere pressen på oss. Oavsett om det är på Island eller i Spanien, så har min pappa ett stort namn, men han har låtit oss gå våra vägar. Han har hjälpt mig mycket som ung spelare, och jag försöker fokusera på mig själv. Oavsett om jag har ett stort namn eller inte på ryggen försöker jag bli den bästa versionen av Andri Gudjohnsen.

Annons

Gudjohnsen var heller inte ensam i Castillas omklädningsrum om att ha ett känt namn på tröjryggen. Han var även lagkamrat med den franske legendaren Zinedine Zidanes son Theo Zidane och den tidigare spanske landslagsmålvakten Santiago Cañizares son Lucas Cañizares. 

- Ja, det fanns andra också, säger han och skrattar.

- Jag tror att det är samma för dem. De vill utvecklas och bli de bästa versionerna av sig själva. Det var två bra spelare, Cañizares och Zidane, och även deras killar, Lucas och Theo, som jag spelade med. Det var en intressant trio som vi hade i B-laget, och det var en rolig upplevelse.

Var Zinedine Zidane ofta på plats och tittade på era matcher?
- Jag vet att han kände till mig, då jag och Theo är goda vänner. Vi var två av få utländska spelare, då majoriteten av spelarna i B-laget var från Spanien. Vi är goda vänner och jag frågade ofta hur hans familj och hans pappa mådde. Vad jag förstår försökte han (Zinedine Zidane) se alla matcher, som vi spelade med B-laget, och även tidigare när vi spelade med U17 och U19. Det var intressant att vara med hans son varje dag, samtidigt som man visste vilken stor spelare som hans pappa var.

Annons

Gudjohnsen är samtidigt inte ensam om att ha sitt kända efternamn i Sverige, då han har sin storebror Sveinn Aron, 24, i Elfsborg och sin lillebror Daníel Tristan, 16, i Malmö FF:s akademi.

Andri Lucas och Sveinn Aron har spelat ihop i Islands A-landslag - och i år kan de för första gången ställas mot varandra i en tävlingsmatch på elitnivå. Andri Lucas Norrköping ställs den 22 maj mot Sveinn Arons Elfsborg i allsvenskan - en match som Andri Lucas ser fram emot.

- Jag har aldrig riktigt tänkt på att spela mot min storebror i en professionell match. Vi har spelat ihop i landslaget, men det blir också kul att spela mot honom. Vi lekte mycket när vi var yngre, och att vi nu möts i en proffsliga visar på allt hårt arbete vi lagt ner.

Andri Lucas har, som bekant, stora förväntningar på  den kommande säsongen, och på frågan vem som gör flest mål av honom och hans äldre bror i år är svaret självklart.

Annons

- Jag måste säga mig själv, just för Norrköpings och min egen skull, säger han och skrattar.

- Men han är min bror och jag önskar honom det bästa, även om jag tror att jag har övertaget.

Publicerad 2023-02-06 kl 21:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto