Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
47v

Attackerade ÖFK-målvakten - idag kommer domen

Försök igen

I dag kommer domen mot den 17-åring som rusade in på planen under en allsvensk fotbollsmatch och misshandlade Östersunds målvakt Aly Keita. Åklagaren har yrkat på 90 timmars ungdomstjänst

Det var i slutet av matchen mellan Jönköping och Östersund den 15 augusti som den maskerade 17-åringen sprang in på planen och gick till attack mot målvakten. Enligt pojkens egna uppgifter hade han spelat på ett visst resultat och blev upprörd och besviken när han insåg att skulle förlora de satsade pengarna.

17-åringen brottade ned målvakten, slog mot hans huvud och tog strypgrepp som enligt åtalet orsakade både smärta och en svullnad i ansiktet på Aly Keita. Han åtalades dessutom för grovt falsklarm sedan han sagt att han placerat ut två väskor med bomber under Stadsparksvallens läktare.

Enligt vice chefsåklagare Pernilla Törsleff hade hon yrkat på fängelsestraff om det handlat om en vuxen gärningsman. Med hänsyn till pojkens ålder föreslog hon istället 90 timmars ungdomstjänst. Det var också med hänvisning till åldern som tingsrätten beslöt att hålla rättegången bakom stängda dörrar.

Matchen avbröts vid ställningen 1-1. Svenska fotbollförbundets besvärsnämnd beslutade också att det ska gälla som slutresultat.

Svenska fotbollförbundets riksombud ansåg att 1-1, som matchen stod när den avbröts, skulle gälla som slutresultat. Förbundets disciplinnämnd tyckte annorlunda och gav Östersund segern med 3-0 eftersom den 17-åring som sprang in på planen skulle ses som en supporter till hemmalaget Jönköping.

Jönköping och riksombudet överklagade det beslutet till besvärsnämnden - som ändrade tillbaka till 1-1. Enligt besvärsnämnden bygger regeltillämpningen för att bryta matcher på supporterbegreppet. Eftersom det inte bevisats att 17-åringen - som i förhör sagt att inte har någon anknytning till något av lagen - var supporter till Jönköping kan man heller inte ge en 3-0 seger till Östersund, ansåg besvärsnämnden.

Publicerad 2016-10-26 kl 07:29
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER