Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
1:51

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Östersund efter Besvärsnämndens beslut: "Resultatet är super-ointressant"

Besvärsnämndens beslut i dag blev att skandalmatchen Jönköpings Södra-Östersund ska sluta 1-1 i stället för 3-0 till ÖFK.
Östersund kommer inte att överklaga beslutet, och vill i stället att det ska bli större fokus på säkerhetsarbetet kring händelsen.
- Resultatet är ju super-ointressant i den här frågan, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg till Fotbollskanalen.

Det var den 15 augusti som en åskådare sprang in på planen i slutskedet av matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund och attackerade ÖFK:s målvakt Aly Keita.

Matchen bröts vid ställningen 1-1 och spelades inte vidare. Tio dagar senare kom Disciplinnämnden med beslutet att resultatet skulle bli 3-0 till Östersund. J-Södra och Riksombudsmannen överklagade beslutet till Besvärsnämnden, som i dag kom med beslutet att matchen i stället skulle sluta 1-1.

Ett beslut som gör att Östersund tappar två poäng och en placering i den allsvenska tabellen, men klubben kommer inte att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden, enligt ordförande Daniel Kindberg.

ANNONS

- Nej, det kommer vi inte att göra. Vi är inte intresserade av att överklaga resultatet, det har vi aldrig varit och från första stund har vi tyckt att det inte handlar om det över huvud taget, säger Kindberg till Fotbollskanalen.

I stället vill Kindberg lägga större fokus på ansvarsfrågan kring säkerhetsarbetet kring incidenten.

- Vi har från första minut högljutt både hävdat och sagt att vi struntar i diskussionen kring resultatet. Det har vi visat i våra yttranden också. Det handlar inte alls om det för oss. Om det blir 3-0 eller 1-1 har inte varit en fråga för oss. Vi har hela tiden lyft frågan om det undermåligt utförda säkerhetsarbetet och hur vi ska kunna arbeta med och lära oss av det.

I Besvärsnämndens beslut skrivs bland annat att Riksombudsmannen inte har valt att göra en anmälan kring brister i säkerhetsarbetet, något som gör Kindberg upprörd.

ANNONS

- RO och matchdelegaten gör ju inte någonting. Kontentan av det som hände när en kille får springa in på planen och misshandla och slå två av våra spelare är att två av våra spelare bestraffas, och det kan ju ske på grund av att de har ett helt undermåligt säkerhetsarbete och utförande. Fouad Bachirou och Alhaji Gero blir bestraffade med reprimand för att de vill skydda sin lagkamrat. I övrigt är ingen ansvarig, och det har inte varit någon kommentar över huvud taget kring det uteblivna säkerhetsarbetet och utförandet. Man har i stället försökt börja med att titta på resultatet. Resultatet är ju super-ointressant i den här frågan, säger Kindberg.

- Riksombudsmannen har konsekvent undanlåtit att ta upp det uteblivna säkerhetsarbetet, såväl i anmälan till Disciplinnämnden som i överklagan till Besvärsnämnden. Vi har redan varit i samtal med Fotbollförbundet och kommer i morgon att skriva ett brev till dem om det här, vilket måste anses vara ett så undermåligt arbete att det allvarligt skadar fotbollen. Jag förutsätter att de redan har slutat eller har blivit entledigad, för det är fullständigt omöjligt att upprätthålla ett förtroende med ett så undermåligt arbete som de har utfört. Nu är ju ingen ansvarig. Den enda som blir bestraffad för att folk springer in på en fotbollsarena och misshandlar våra spelare är Östersunds Fotbollsklubb.

ANNONS

Vad hade hänt om du fick bestämma?
- Det logiska är först och främst att man så klart hade tagit upp det och dömt i enlighet med SvFF:s tävlingsbestämmelser, säger Kindberg och hänvisar till kapitel 3 paragraf 22 i tävlingsbestämmelserna (Bestraffningsansvar för ordningsstörningar m.m. vid match).

Kindberg fortsätter:

- Jag tycker att 1-1 är ett rimligt resultat, men man skulle också ha uppmärksammat det uteblivna säkerhetsarbetet. Vi får ju 15-20 000 kronor i böter om vi har för lite folk som visiterar åskådarna som ska in på arenan. Det görs ett stort inspektionsarbete i varje omgång i fotbollen där det döms ut böter för alla möjliga saker om du har tillkortakommanden. Här görs det ingenting. Här tar man inte ens upp det. Man pratar inte ens om det fastän vi tar upp det i våra yttranden. Riksombudsmannen negligerar totalt att det inte utförs något säkerhetsarbete. 

ANNONS

Se situationen där åskådaren springer in på planen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-09-27 kl 17:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto