Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför frias Örebro och Gais i agenthärvan: Klausul räddade ÖSK

Allsvenskan

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger förklarar varför inga klubbar straffas efter agenthärvan.
- De har inte brutit mot reglementet, säger han till fotbollskanalen.se.

Örebro och Gais går båda fria efter att agentskandalens dom fallit. I båda fallen misstänktes klubbarna för inblandning, men Gais hann avsluta sitt avtal med straffade agenten Oliver Cabrera i tid och Örebro räddades av en klausul i sitt avtal med agenten.

I Örebros fall handlade det om den tilltänkta övergången (som senare gick i stöpet) för Roni Porokara till Maccabi Haifa från Örebro. Där representerade Cabrera både Örebro och Porokara och det var den övergången som han sedan dömdes för. Han förlorade licensen med omedelbar verkan och på obestämd tid – det grövsta straffet mot en agent i svensk historia.

Annons

Örebro går däremot ostraffat från det hela.
- De hade ett avtal med Oliver Cabrera om att han ska medverka i en transfer med Roni Porokara men när de fick klart för sig att Cabrera även företrädde Porokara så hade de med omedelbar verkan avbrutit samarbetet. De har alltså helt agerat i enlighet med reglementet, säger Tallinger till fotbollskanalen.se.

Kan man inte kräva av en klubb att de känner till vilka agenter som representerar deras spelare?
- De har ett avtal med Cabrera och en av klausulerna i det avtalet är en förutsättning att han inte också har ett avtal med spelaren.

Även Gais frias från ansvar, dels när det gäller den första frågan om huruvida Cabrera ska ha representerat flera parter i den kraschade övergången till Feyenoord.
- Där påstås det att Cabrera har företrätt flera parter, men det finns ingenting som visar att så är fallet. Därför har vi lämnat det utan åtgärd. Vi har heller inte kommit fram till att Gais brutit mot regelverket.

Annons

- Det påstods att Cabrera skulle representera såväl Gais som Wanderson och Feyenoord, men där har vi konkreta uppgifter från Feyenoord att det inte fanns något som helst avtal mellan dem. De fick besök av Cabrera och Wanderson men gjorde genast klart att Feyenoord inte var i den ekonomiska positionen att man kunde gå in i en transfer. Och när det gäller Gais så hade de ursprungligen ett avtal med Cabrera men det sades upp i god tid innan detta. Vid tidpunkten för den tilltänkta transfern fanns det alltså inget avtal mellan Gais och Cabrera.

Senare i samma historia erbjöds Wanderson ett avtal som internationella spelarföreningen Fifpros jurist kallade ett slavkontrakt av företaget Westhill Goup AB. Även där agerade Gais korrekt, enligt disciplinnämnden.
- Westhill Group kom med ett avtal, men när Gais fick reda på alla detaljer i det avtalet så bröt man omedelbart alla diskussioner.

Annons

En anledning till att övergången dragit ut på tiden är att flera inblandade personer avböjt att delta i utredningen. Bland annat ville Roni Porokara inte själv delta.
- Problemet har varit att många har påståtts sitta inne med uppgifter men när allt ställs på sin spets har de inte velat stå för uppgifterna. Det har varit väldigt rörigt och väldigt svårt att få fram konkreta uppgifter.

Publicerad 2010-11-26 kl 15:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto