Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

FEM SPANINGAR: ”Bergstrand och Lagerlöf räds inte att bänka profiler”

Allsvenskan

STOCKHOLM. Djurgården besegrade Sirius med 4-0.
Här är Fotbollskanalens Sebastian Pearsons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån.

Se mål från matchen i Sporten.

Två symboliska Sirius-misstag direkt - sedan oväntade byten
Djurgården inledde bäst mot Sirius på Tele2 Arena och hade tidigt två fina möjligheter efter slarv i Sirius försvarsspel. Djurgården bröt vid båda tillfällena bollen på offensiv planhalva, ena gången i straffområdet och andra gången drygt 15 meter utanför straffområdet. Då fredade dock Lukas Jonsson Sirius mål båda gångerna. Sirius blev sedan lite bättre med lite mer boll inom laget, men ändå agerade Henrik Rydström i den 27:e minuten genom att göra två byten. Karl Larson och Jamie Roche ut, Johan Karlsson och Daniel Jarl in. Oavsett det kom Sirius inte närmare ett ledningsmål i den första halvan av matchen, som slutade mållös.

ANNONS

Det är dock tydligt vad som är Sirius problem det här året. Uppsala-gänget har gjort succé och ska ha all kredd för lagets fina offensiv, men det sker för många misstag defensivt. Henrik Rydström har, precis som spelare i laget, påpekat det tidigare och även den här lördagen hade laget kunnat ligga under med 2-0 i halvtid med anledning av individuella misstag. Det måste bara sopas bort.

Vecchias utvisning gav Djurgården seger
Visst, Djurgården var klart bättre än Sirius i första halvan av matchen och hade fler målchanser, men när Stefano Vecchia blev utvisad i den 58:e minuten och Sirius fick klara sig med tio man mot Djurgårdens tryck, så var saken klar för hemmalagets del. Kalle Holmberg och Fredrik Ulvestad gjorde två mål var, och därmed vann Djurgården i slutändan med 4-0.

Djurgården har därmed nu fint hugg på Europa-platserna. Med Holmbergs målform (fyra mål på två senaste matcherna) och två raka segar i bagaget, så kan det mycket väl bli en fin höst för Stockholmslaget. För Sirius del är det förstås inte lika roligt med fortsatt fyra poäng upp till Europa-plats, samtidigt som Stefano Vecchia nu är avstängd i nästa match.

ANNONS

Djurgården räds inte att bänka profiler
Djurgårdens tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har, under sin tid i Stockholmslaget, inte varit rädda för att sätta profiler på bänken. I fjol började Astrit Ajdarevic ofta på bänken, och i år har Emir Kujovic fått inleda en hel del matcher på bänken. På lördagen var det därefter hemvändaren Magnus Erikssons tur att få börja på bänken. Detta för första gången i år. Det behöver självklart inte vara så att profiler alltid ska starta, men det är intressant och starkt att se att Bergstrand och Lagerlöf inte faller för trycket. De kör på och gör det som de tycker är bäst.

Kim och ”Tolle” har svårt att bestämma sig - fem olika ”nior” under säsongen
När Djurgården tog SM-guld i fjol var Mohamed Buya Turay ordinarie i laget som ”nia” och vann dessutom den allsvenska skytteligan med 15 mål på 29 matcher. I år har Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ännu inte hittat rätt med en självklar ersättare till Buya Turay. I allsvenskan ser statistiken ut så här gällande vilka spelare som startat som ”nia”:

ANNONS

- Kalle Holmberg, 9 starter som ”nia”, 16 starter totalt, 24 matcher totalt, 8 mål totalt.
- Emir Kujovic, 8 starter som ”nia”, 8 starter totalt, 22 matcher totalt, 4 mål totalt.
- Edward Chilufya, 4 starter som ”nia”, 8 starter totalt, 13 matcher totalt, 2 mål totalt.
- Magnus Eriksson, 2 starter som ”nia”, 6 starter totalt, 7 matcher totalt, 1 mål totalt.
- Nicklas Bärkroth, 1 start som ”nia”, 4 starter totalt, 9 matcher totalt, 1 mål totalt.

Holmberg och Kujovic har därmed startat i flest matcher som ”nia” i år, samtidigt som Bergstrand och Lagerlöf även använt Holmberg lite längre ner i planen, precis som att yttrarna Chilufya och Bärkroth fått chansen som ”nia”. Även Eriksson, som främst spelat lite längre ner i planen, har också spelat som ”nia”. Möjligen hade Djurgården mått bättre av att spela in en ”nia” under säsongen i stället för att ”hatta” mellan olika spelare, vilket möjligen kan leda till sämre självförtroende för enskilda spelare och osämja i truppen. Det behöver inte vara så, men det kan vara så. Oavsett är det helt klart att man inte lyckats hitta en självklar ersättare till Buya Turay. Det visar statistiken ovan.

ANNONS

Holmberg slog dock på lördagen till med två mål igen och har nu gjort fyra mål på två matcher. Kanske har Kim och ”Tolle” nu hittat rätt till slut? Vi får väl se framöver. 

Hur kommer Sirius lag se ut nästa säsong?
Stefano Vecchia, Yukiya Sugita, Axel Björnström och Elias Andersson är några av flera spelare som i år lyft Sirius till nya höjder i allsvenskan. Alla fyra är samtidigt aktuella för större klubbar i allsvenskan och kanske även för utlandet, vilket får en att undra över hur Henrik Rydströms lag egentligen ska se ut nästa år. Vecchia och Anderson har även utgående avtal, medan Sugita och Björnström sitter på lite längre avtal. Sirius behöver också, precis som alla andra allsvenska lag, få in pengar i coronakrisen och då måste man kanske sälja Björnström och/eller Sugita för att få in värdefulla pengar. Det är alltid tråkigt när mindre lag, som gjort succé, köps sönder, men tyvärr är det en bister verklighet, som Rydström nog kommer att få känna av efter den här säsongen. Då blir det att trolla igen till 2021.

ANNONS
Publicerad 2020-10-24 kl 16:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto