Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Isak mot nytt kontrakt, Salétros framtid och HIFK

Längesen jag bloggade. För dåligt, men tiden har inte räckt till.

Såg AIK-Inter Åbo på Skytteholm i går. Ingen höjdarmatch på något sätt och finns inte mycket att säga om den mer än att det var som skrivet på förhand att 16-årige Alexander Isak skulle göra mål. Han gjorde ju matchens enda mål.

Nu vill AIK skriva A-lagskontrakt med honom och Isak själv vill stanna.

– Vi har inte kommit fram till något beslut än, men vi är på väg. Det är riktigt kul, säger Isak.

I svenska cupen mot Tenhult gjorde han mål och blev klubbens yngste målskytt genom tiderna, och nu levererade han alltså igen.

– Det är ju min uppgift att göra mål, så jag har gjort mitt jobb, säger han själv.

ANNONS

Här är min långa intervju med Isak från i höstas.

***

Annat på sillyfronten kring AIK? 19-årige mittfältaren Anton Salétros har ett kontrakt som går ut i sommar och här har ni snack med sportchefen Björn Wesström om läget.

Fick även tag i Salétros agent Martin Klette under gårdagen.

– Dialogen pågår. Vi har haft regelbunden kontakt med AIK. Senast var nu i veckan, säger Klette.

Tror du att det kommer bli en förlängning?
– Frågan lever!

Vad är det som återstår att lösa?
– Det kommenterar jag aldrig i media. Det är mellan AIK och Anton.

Hur intresset från andra klubbar ser ut vill inte Klette kommentera.

Fortsättning följer i den frågan helt enkelt. Tror ändå det löser sig till slut. Vore ett rejält bakslag för AIK om man tappar Salétros och jag tror det ska mycket till för att Salétros själv ska ge upp AIK för något annat.

ANNONS

***

Annars är ju vänsterbacken/vänstermittfältaren Patrick Kpozo och offensive mittfältaren Rickson Mansiamina på väg att lånas ut till finska Helsingfors IFK. Duon var på besök i Finland i veckan.

Snackat med AIK:s sportchef Björn Wesström om den frågan. Han säger så här:

– De har känt på varandra nu och vi ska ta ett samtal med alla under kommande vecka, både spelare och klubb. Sen får vi se vad vi kommer fram till.

I somras, efter att AIK lånat ut mittbacken Sauli Väisänen till HIFK, öppnade båda klubbarna för att samarbeta vidare framöver och då pratade jag med Wesström om HIFK. Han berättade då att AIK skulle utvärdera HIFK:s miljö under hösten. Nu säger han:

– Jag kan konstatera att miljön där har varit tillräckligt bra för att Sauli ska komma närmare en startplats i AIK, det är ett gott betyg i sig. Sen är han från Finland från början och anpassningen till HIFK är inte så stor för honom. Men att sätta en spelare (Kpozo) som kommer från Accra och flyttat till Stockholm precis i en ny stad, det är en annan resa. Eller Rickson från Enskededalen, det är också en annan resa än vad det är för Sauli. När det är elva mot elva och matchen blåser igång, då är det en bra miljö. Sen behöver man ha bättre grepp om helheten om man ska bestämma sig för om det är rätt väg att gå eller inte.

ANNONS

Något rent samarbetsavtal mellan klubbarna verkar inte vara aktuellt, men HIFK är en klubb som AIK verkar ha en bra dialog med överlag.

– Samarbeten gör man om enskilda spelare, inte på något annat sätt. Om det är bra för HIFK och bra för AIK på lång sikt, då är vi intresserade.

Men ni har fått en bra uppfattning av klubben?
– Ja, vi har fått en bra uppfattning utifrån att Sauli är en bättre spelare i dag än vad han var när han åkte dit. Då är det bra.

Ser ni några likheter med HIFK:s miljö och den miljö som ni har?
– Nej, det kan jag inte påstå. Uppsidan är helt och hållet speltid.

Hur är den finska ligans nivå, känner du?
– Jag är för dåligt insatt i totalen vad gäller finsk fotboll, men jag kan konstatera att de bästa spelarna i finska ligan gör bra ifrån sig i en allsvensk miljö. På enskild spelarnivå kan man absolut få en bra spelare från Finland, men klubblagsmässigt är det svårt att veta var de står.

ANNONS

Att HIFK har tre stämningsfulla derbyn mot HJK varje år, så klart i mindre skala än i Stockholm, ser ni det som något positivt för spelarna att vara med om?
– Det är klart att det är ett mervärde. Men det är inte avgörande, säger Wesström.

Enligt vad jag har hört från mina finska kontakter vill båda klubbarna att lånen går igenom och spelarna ska kunna tänka sig att gå till HIFK. Just nu jobbar HIFK på att lösa finansieringen av lånen.

Så vad är det för klubb Kpozo och Mansiamina kommer till om affären går igenom? Eftersom jag är svag för finsk fotboll följer en liten beskrivning här:

HIFK är en semiprofessionell klubb. Men det är en klassisk klubb med en fin historia. Så sent som 2005 spelade man i den finska femtedivisionen och sedan dess har man gjort en stark klättring som 2014 resulterade i avancemang till högstaligan igen. Klubben har vunnit sju ligatitlar, men hade inför förra årets säsong inte spelat i högstaligan sedan 1970-talet.

ANNONS

HIFK var till en början främst kopplad till den finlandssvenska delen av Helsingfors, men det har suddats ut lite med tiden. Klubben har en stark supporterskara och är en av få klubbar i Finland vars supporterkultur håller en hög nivå, trots att de harvat runt lägre ner i ligasystemet. När de gick upp till högstaligan inför 2015 köpte också supportrar aktier i klubben, när man var i behov av pengar. Över 700 personer gick in och investerade.

HIFK har en väldigt stark rivalitet till den andra stora Helsingfors-klubben, HJK. Trots att lagen inte hade mötts på 43 år inför derbyna förra säsongen råder det ingen tvekan om rivaliteten sitter i och de tre derbyna var alla utsålda, och bjöd på en fin inramning. De matcherna har varit otroligt viktiga för finsk fotboll och höjt den flera snäpp, och även om det är i mindre skala jämfört med derbyn i Stockholm kan ett Stadin Derby, som det kallas, bli en bra erfarenhet för Kpozo och Mansiamina.

ANNONS

Jag hade inte möjlighet att se något derby på plats förra året, men hoppas kunna göra det i år. Och här har ni en minidokumentär om derbyt och rivaliteten mellan HIFK och HJK. Mycket bra.

Publicerad 2016-03-27 kl 10:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto