Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Djurgårdens supportrar blir nog aldrig hela igen utan en derbyseger

Dags för ett nytt Stockholmsderby i kväll, och precis som alltid finns det något som gör just det här derbyt speciellt. Slänger man in Djurgårdens tunga derbysvit (inte vunnit ett derby på fem år), att det är nye tränaren Mark Dempseys första derby, lagets uppåtstigande formkurva och AIK:s chans att haka på i guldstriden i derbygrytan så kan man räkna med att det kommer koka.

Det går ju inte att komma ifrån att mycket fokus landar på just Djurgården, med tanke på deras otroliga längtan efter en derbyseger. Vid en förlust mot AIK kommer den positiva energin och känslan runt klubben vara som bortblåst, trots den fina skalpen mot Malmö FF senast. För det går liksom inte att mäta hur stort sår den här sviten har skapat i blårandiga hjärtan. Min känsla är att Djurgårdens supportrar aldrig kommer att kunna bli riktigt hela igen så länge laget inte bärgar en derbyseger, oavsett om man är ett topplag och får med sig resultat i resten av matcherna.

ANNONS

Visst har Mark Dempsey en stark status i det blårandiga lägret just nu och den lär väl kanske inte förändras nämnvärt även om det bara blir ett kryss eller en förlust i kväll, så länge Djurgården visar upp rätt attityd och kämparanda mot AIK, men det är solklart att mycket står på spel även för honom. Han sitter ju på ett utgående kontrakt. Nu vill fansen se något annat än det Pelle Olssons Djurgården bjöd på i derbymatcherna och även om Dempsey i supportrarnas ögon sagt rätt saker och visat upp rätt inställning inför derbyt är det en helt annan sak att leverera när det väl är dags.

Glöm allt snack om superveckan, alla skratten kring Bosse Anderssons eventuella Magnus Eriksson-frisyr och lättnaden över att bottenstriden glidit allt längre ifrån. När Djurgårdens spelare i kväll kliver in på Tele2 Arena betyder det (klyschigt men sant) absolut ingenting. Det är inte värt ett skit.

ANNONS

Efter matchen mot Malmö FF resonerade Djurgårdens pånyttfödde anfallare Mathias Ranégie runt derbyt och det var intressanta tankar han bjöd på.

– Det hade varit så jävla fint att få vinna det derbyt nu. Det var längesen. Vi var inte med alls i förra matchen, men vi går in med ett helt annat go och en helt annan känsla nu. De (AIK) kommer få det jävligt tufft på Tele2. Jag tror vi kommer in med bra energi, sa Ranégie och fortsatte sedan med att blicka tillbaka till vårens förlust mot AIK:

– Det var en match som kom efter några sämre prestationer från vår sida. Jag tror vi kommer få en helt annan stöttning mot AIK nu, oavsett om vi ligger under. Jag tror de (supportrarna) har mer tålamod med oss. Jag tror att de vet att även om vi ligger under så kan vi vända på det. Jag tror de kommer vara grymma, de kommer stötta oss. De ser ett annat go i oss, en annan krigarinställning. Det spelar också roll vad det varit för matcher innan också, det hade varit rätt många svaga resultat innan AIK senast, och så kom vi ut och var väldigt bleka. Det kommer inte bli som i den matchen nu, det finns en annan energi nu. Supportrarna vill ju främst att vi ska kriga. De kan ju fotboll så väl, så om AIK skjuter upp två bollar i krysset… Alltså, det beror ju på, ser de att vi ger allt så kommer vi få stöd.

ANNONS

***

Skrev om Dickson Etuhus framtid tidigare i veckan, att AIK ser ut att välja att inte förlänga mittfältarens utgående avtal. Nu har jag fått höra att Etuhu redan fått besked av klubben att han inte finns i planerna för 2017. Någon fortsättning i AIK blir det alltså inte för den skadedrabbade 34-åringen.

***

Finns för övrigt en hel del derbymaterial ute på sajten. Jag rekommenderar bland annat den här intervjun med Mark Dempsey och Sundbergs blogginlägg om hur lagen gör sina mål.

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2016-09-21 kl 14:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto