Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Signalvärdet Källström-värvningen ger går inte att överskatta

Hemma i Stockholm igen, efter en vecka i Portugal. Vilken resa! Mycket jobb, många sköna stories och en jäkla massa skratt har det blivit.

Eftersom Örebro bokade om sin match mot Århus till onsdag missade vi den och därför åkte vi hem redan under tisdagen. Därmed blev Djurgårdens match mot Ålborg under måndagen vår sista på plats. Återigen visade de blårandiga upp en stabil defensiv. Framåt såg det inte lika bra ut, men jag tycker ändå att Djurgården hade ett etablerat spel på offensiv planhalva under delar av matchen.

Snackade lite med Ålborgs tränare Morten Wieghorst efter matchen och han tyckte att Djurgården var strået vassare. Då ska man ändå komma ihåg att Ålborg snart drar igång sin säsong igen efter ett vinteruppehåll. Redan den 19 februari spelar man sin första ligamatch för året.

***

Djurgårdens spelare verkar gilla nye tränaren Özcan Melkemichels tänk och spelsätt. Samtliga som jag snackat med pratar gott om honom. Självklart vore det konstigt om de inte var positiva utåt sett, men det känns genuint. Spelarna verkar gilla att man gått ifrån “Pelle Olsson-fotbollen” rejält. Min känsla är att de inte var överförtjusta över hur man spelade under Olsson. Nu är det mer offensivt och mer friare för spelarna.

***

Djurgården hade ett sorts “entourage” med sig runt laget i Portugal, bestående av bland annat reseledaren ”Pettsson”, hedersledamoten Pelle Kotschack och förre golfstjärnan Jarmo Sandelin. Antalet stories som “Pettsson” och Kotschack bjöd på är helt enormt. Riktiga lirare.

Kotschack snackar bland annat redan om guldfest i november.

***

Nära att vi åkte på att käka ormar en dag. Ja, i alla fall trodde vi det ett tag. Restaurangen på Örebros hotell var stängd när vi tänkte ta en lunch efter ett FK On Tour-avsnitt och då hänvisade en i personalen oss till baren där de serverade ”snakes”. Eller ja, snacks, insåg vi efter en stund.

***

Kim Källström? Ja, han lär snart bli klar för Djurgården. Har fått höra att finansieringen för affären är säkrad och att samtalen mellan alla parter går framåt. En jäkla supervärvning för Djurgården i det läget som klubben befinner sig i.

Visst, han är 34 år och fyller 35 i augusti, hans kropp lär inte gilla konstgräsplanerna i Sverige och han håller inte samma klass som han gjorde för några år sedan – men jag är övertygad om att han spelmässigt kommer bli väldigt värdefull för Djurgården. Hans blick för spelet, hans vänsterfot och hans erfarenhet kommer ge ett lugn till laget ute på planen och dessutom generera en hel del poäng. Klart att Källström är flera nivåer vassare än de flesta allsvenska innermittfältarna om Djurgården lyckas hitta en roll som passar hans egenskaper bra.

Men även om Källström troligtvis blir en toppallsvensk spelare är det långt ifrån bara sportsligt som värvningen kommer bli viktig. Reaktionerna från Djurgårdens supportrar när han presenteras i en blårandig tröja igen kommer nog slå det mesta som vi sett inom samma kategori tidigare. Det kommer explodera totalt inom supporterleden. Kim är ju så klart en symbol för Djurgårdens glansdagar i början av 2000-talet och de lite äldre blårandiga supportrarna kastas säkert tillbaka till guldåren när de tänker på en Källström-comeback, samtidigt som de yngre supportrarna kanske till och med ser Källström som sin store Djurgårds-hjälte, den som de mest av allt sammankopplar med sin uppväxt på Stockholms Stadion. Att han nu är på väg att återvända är så klart speciellt för alla supportrar och det finns säkert många anhängare till konkurrerande lag som är lite avundsjuka på blåränderna som nu får vara med om känslorna som svallar upp när en hjälte gör comeback.

Djurgården kommer oavsett om de värvar in Källström behöva förstärka laget mer (framför allt i anfallet och personligen tror jag en försvarsspelare av klass behöver komma in också) för att kunna slåss i den allsvenska toppen i år, men signalvärdet som den här värvningen ger går inte att överskatta. Under flera år kämpade Djurgården med ekonomiska problem men sportchefen Bosse Andersson har genom flera tunga försäljningar tagit klubben ur den kritiska situationen och att man nu står så stadigt att man kan värva hem spelare som Kim Källström och Andreas Isaksson säger en hel del. Super-Bo pratar ständigt och jämt om “framtidstro” och ror han hem Källström lär den värvningen ge supportrarnas självkänsla en rejäl skjuts efter många mellanår.

Älskar när allsvenskan brinner, och det gör den verkligen just nu. Tänk bara vad man har att se fram emot när det gäller Källström: hans presentation och välkomnandet från Djurgårdens supportrar, hans comebackmatch och sedan kanske ett Kim-tifo inom kort?

***

Ett av mina favoritklipp på Youtube innehåller förresten Kim Källström. Undrar om Djurgårdens supportrar kommer tillåta honom äta chips den här gången?

***

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2017-02-09 kl 14:07
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons