Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allt inför kvällens Göteborgsderby

Derbydags. Häcken mot IFK Göteborg.

Det finns mycket att skriva, mycket att säga.

För att underlätta processen tar vi det punkt för punkt.

***

Förberedelserna:

Häcken: Körde 45 lugna minuter på träningsanläggningen Gothia Park Academy vid 11-tiden under måndagsförmiddagen (det ligger samma konstgräs där som på Bravida Arena). Mest rörlighetsövningar och stretch, plus lite spel i kvadrater.

IFK Göteborg: Körde längre och hårdare än Häcken. Träningen, som pågick mellan 12 och 13 under måndagen på matcharenan Bravida Arena avslutades med en inläggsövning och ett intensivt tvåmålsspel.

***

Skadeläget: 

Häcken: Både spelskicklige Alexander Farnerud och trotjänaren Emil Wahlström (två baksidor som krånglar) fick lämna återbud under måndagen. Tunga tapp. Borta är även knäskadade Jasmin Sudic och Alexander Faltsetas.

ANNONS

IFK Göteborg: Får tillbaka Scott Jamieson som har missat de tre senaste matcherna. Positivt såklart. Även Thomas Rogne är redo för spel efter sina ryggsmärtor. Tungt tapp dock i speldirigenten Mads Albaek (baksida lår). Dessutom finns Patrik Karlsson Lagemyr, Benjamin Zalo och David Boo Wiklander på skadelistan.

***

Troliga startelvor:

Häcken (4-2-3-1): Abrahamsson – Andersson, Lindgren, Ojala, Arkivuo – Abubakari, Friberg – Mohammed, Irandust, Paulinho – Kamara.

Inget tvåmålsspel under måndagsträningen. Därför svårt att se hur Mikael Stahre tänker kring sin elva. Målvakt och backlinje känns dock givna, precis som det inre mittfältet (det var så det såg ut mot Örebro senast). Paulinho är tillbaka från avstängning och lär starta. Mohammed känns också klar till höger, precis som Kamara längst fram. Svårare med vem som ska ersätta Alexander Farnerud i den offensiva mittfältspositionen. Det kan bli Gustav Berggren, men det mesta talar ändå för Daleho Irandust. Talangen fick chansen mot Örebro senast och stod för en insats som var “jävligt bra” enligt Stahre.

ANNONS

IFK Göteborg (4-4-2): Dahlberg – Salomonsson, Bjärsmyr, Rogne, Jamieson – Björdal, Diskerud, Razak, Rieks – Hysén, Boman.

Inga konstigheter egentligen. Den ordinarie backlinjen är åter tillsammans. Viktigt såklart. Razak har fyllt Albaeks lucka i de senaste matcherna och ser ut att göra det även nu. Hysén och Boman lirade ihop under måndagens tvåmålsspel och lär bilda anfallspar. I så fall blir det en 4-4-2-formation där Sören Rieks får ta plats till vänster på mittfältet.

***

Vädret:

Strålande sol, klarblå himmel och över 15 plusgrader. Vad mer kan vi begära?

***

Historiken:

Välkänd vid det här laget. Häcken har inte vunnit ett derbyt mot IFK Göteborg sedan den 10 april 2011. Tolv matcher och över sex år har passerat sedan dess. En tung svit.

2016: Häcken-IFK Göteborg 2-2, IFK Göteborg-Häcken 1-0

ANNONS

2015: IFK Göteborg-Häcken 4-0, Häcken-IFK Göteborg 1-2

2014: IFK Göteborg-Häcken 3-1 (svenska cupen semifinal), IFK Göteborg-Häcken 3-2, Häcken-IFK Göteborg 1-1

2013: IFK Göteborg-Häcken 3-1, Häcken-IFK Göteborg 0-3

2012: IFK Göteborg-Häcken 1-1, Häcken-IFK Göteborg 1-2

2011: IFK Göteborg-Häcken 2-2, Häcken-IFK Göteborg 3-1

***

Formen:

Häcken och IFK Göteborg kommer från snarlika säsongsstarter där för få segrar (blott 1 var), för många kryss (3 respektive 4), och för lite mål framåt (3 och 6) är det som sticker ut negativt.

Positivt? Båda lagen är svårslagna (1 förlust för Häcken, 0 för Blåvitt) och båda lagen har släppt in väldigt få mål (3 och 4).

Häcken kommer senast från 0-0 i Örebro, samtidigt som IFK Göteborg kryssade 1-1 mot Hammarby.

Ska man lita på alla de siffrorna blir det målsnålt och oavgjort i kväll.

ANNONS

***

Huvudpersonerna:

22 spelare på planen. Det finns dock ett gäng av dem som sticker ut lite extra.

Daleho Irandust, Häcken:
18 år ung och med bara 169 allsvenska minuter i bagaget. Nu ser han ut att vara den som ska kliva in och ersätta Alexander Farnerud i derbyt. Ingen lätt uppgift. Irandust verkar dock inte speciellt nervös utan laddar upp på samma lugna sätt som alltid, med lite skola och mammas spaghetti och köttfärssås.

Sören Rieks, IFK Göteborg:
Lite av IFK Göteborgs derbykung de senaste åren. Bland annat matchhjälte i 1-0-segern hemma i fjol och hattrickskytt i 4-0-krossen 2015. Dessutom stod han för två assist i cupsemifinalen 2014 (3-1). Dansken poängkonto under 2017 är dock nästintill helt tomt. En assist är det enda som finns där. Kanske lossnar det i derbyt?

Thomas Rogne, IFK Göteborg:

ANNONS
Självmål och utbytt skadad mot Hammarby senast. En mardrömskväll. Tillbaka nu för att ta revansch på sig själv. Ställs mot en av allsvenskans hetaste anfallare i Alhassan Kamara. Att Rogne (tillsammans med Mattias Bjärsmyr) vinner den duellen är matchavgörande för IFK Göteborg.

Juhani Ojala, Häcken:
Är inne i startelvan efter en skadefylld start i nya klubben. Ställs nu inför sitt första riktiga prov i allsvenskan (Örebro får ursäkta) när en Mikael Boman och en Tobias Hysén kommer dundrandes. Pallar han trycket?

***

Favoriterna:

“50/50”, sa Jörgen Lennartsson. “50/50”, sa även Mikael Stahre, Tobias Hysén och Emil Wahlström.

Det blir väl kryss då?

Det som ändå talar för en Häcken-seger är givetvis konstgräset på Bravida Arena (de tränar på det underlaget varje dag), att Paulinho har kunnat vila och fokusera på den här matchen (avstängningen mot Örebro borde ha gjort honom gått. Hårt belastad sedan han kom tillbaka) och hungern efter en första derbyseger sedan 2011.

ANNONS

Å andra sidan har IFK Göteborg historiken på sin sida (den finns där av en anledning) och trots hemmaplan för Häcken lär det vara flest blåvita på läktarna. Dessutom ser Henrik Björdal bara bättre och bättre ut. Kanske blir han kvällens derbyhjälte?

***

Klockan 18:30 sparkar vi igång. Det kan bli något extra det här.

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Publicerad 2017-05-02 kl 11:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto