Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Malmö FF:s nya profil på truppen – ett lag över 30 år

Allsvenska Bloggen

Den första matchen mot Vidi visade var Malmö FF står sig i dag. För första gången på minst tio-tolv år (Transfermarkt har inte siffror längre bak) så ställde Malmö FF upp med en startelva där snittåldern var över 30 år. Det yngste spelaren var Arnor Traustason, 25 år.

Det kan jämföras med 2014, året då MFF bröt sig in i Champions League. Då var det med ett lag som använde en snittålder på 23 år i vissa matcher. Sju års skillnad per spelare jämfört med i år.

Det är de mest extrema matcherna från både 2014 och 2018, men det visar ändå hur MFF har förändrat sig. 2014 byggde de något ännu mer långsiktigt, det fanns sällan pengar för de bästa allsvenska spelarna, och det fick ta mer tid innan resultaten kom. Det var många unga egna produkter och ett antal spelare som hade värvats för sin talang, inte för sina stabila prestationer. Med några undantag.

Nu är det ett lag med framför allt återvändare runt eller över 30 år, och spelare som har varit riktigt bra på allsvensk nivå (eller motsvarande) och är i spannet 25-30 år. Med några undantag.

Annons

Det finns fördelar med hur det ser ut nu. MFF ska ha erfarenhet i så många spelare att de ska hantera matcher som mot Vidi i dag utan att skaka. Det är ett lag som ska ha färre dipper, ett lag som ska ”garantera” SM-guld oftare. De har också möjlighet att behålla spelare i fler år, om spelarna redan ”har testat sig” i en annan miljö eller större liga. Det kan vara en väg för att få kontinuitet ute på planen istället för att skapa en ny truppcykel var 18:e månad.

Samtidigt finns det nackdelar. En av dem kan vara att MFF inte ofta nog lyfter in unga spelare som går att sälja vidare för höga belopp, men jag tror ändå att de kommer lyckas med den delen. Ett större frågetecken kanske kan sättas på det fysiska?

MFF vill vara ett lag som ska älska hög press och har en tränare som höjde träningsintensiteten. Hinner spelarna alltid återhämta sig? Orkar de med att slita en hel säsong, eller ens en halv? Det har fungerat i en månad, men nu börjar också några skador att komma. Det positiva är att MFF har ett av Skandinaviens förmodligen mest kvalificerade (och dyraste) fotbollsteam när det gäller fys och medicin. De har många resurser och hög kvalitet, men det räcker ju bara en bit.

Annons

Jag gjorde förra veckan en lång sammanställning om Uwe Rösler, där både fys- och medicinskt team pratade om sina delar såhär långt, där de lyfte både för- och nackdelarna med sättet de jobbar på nu.

Jag frågade Uwe Rösler om denna åldersstrukturen tidigare. Hans svar började i att prata om erfarenhet, något han ofta återkommer till även i andra frågor, och att om MFF ska vinna match efter match med den här pressen så krävs det att spelarna har varit i liknande situationer tidigare. Han avslutade dock med en ”det är något vi har koll på”.

Det kan vara tankar som är värda att ha med sig om matchschemat fortsätter vara tätt, eller när nästa transferfönster öppnar. Kan MFF balansera rätt så får de spelare med en bra blandning av fysik, erfarenhet, och kvalitet som de kanske kan ha kvar i några år, och med en grund för stark framgång. Misslyckas det så får de nog se om truppen på några ställen.

Annons

@jonas_hansson

Publicerad 2018-08-14 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto