Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så skötte sig lagen under Silly Season: MFF, Norrköping, Dalkurd, Gif

Allsvenska Bloggen

Snart är säsongen slut och drömmarna kan börja igen. Drömmar om en vinter där spelare säljs dyrt utan att truppen försämras, där svaga positioner täpps till, och där alla chansningar och dyra nyförvärv lyckas.

Nu när vi ser tillbaka på de senaste tolv månaderna: hur bra skötte sig de allsvenska klubbarna på transfermarknaden? Vilka gjorde sig faktiskt bättre med nyförvärv, och hur många förhoppningar krossades? 

Listan exkluderar vissa (framför allt unga) spelare som knappt har märkts av. Lagen kommer i slumpmässigt vald ordning. Gäller för transferfönstren vintern 17/18 samt sommaren 2018.

MALMÖ FF

Jo Inge Berget blev till Sören Rieks. Anton Tinnerholm blev till Eric Larsson. Mattias Svanberg blev till Romain Gall. Erdal Rakip blev till Arnor TraustasonAlexander Jeremejeff blev till Marcus Antonsson. Anders Christiansen blev till Fouad Bachirou, och till slut kom även Christiansen tillbaka. Sex näst intill raka byten plus en addering, och sedan då att Magnus Pehrsson blev till Uwe Rösler i sommar.

ANNONS

På övriga trupplatser kan det sägas att Magnus Wolff Eikrem, Kingsley Sarfo, Felipe Carvalho, och Dennis Hadzikadunic har blivit till Egzon Binaku och Guillermo Molins.

Det tog tid innan saker satte sig. Rieks hade en medioker vår, Traustason stördes hela våren av en fotskada, Bachirou hade också några småsaker, och Eric Larsson fick det inte att rulla på samma höga nivå som Tinnerholm. Flera saker har ändrat sig under hösten. Rieks och Traustason är ofta bland de bästa på plan, Bachirou en ny nyckel, och Antonsson gör massa poäng. Några spelare kommer att får mer tid på sig (Binaku, Molins, Gall), av olika skäl.

Dessutom har Isak Ssewankambo gjort ett kort lån, Walter Viitala är inne som tillfällig (?) andramålvakt, och ett gäng spelare är iväg på lån.

Totalbetyg: Bra. Just nu är nog rätt många MFF-fans glada över vad det totalt sett har blivit efter alla byten, men allt sänks av den usla våren. MFF hanterade alla utgående kontrakt förra året med att värva bevisad hög allsvensk klass och mycket erfarenhet. Säkerligen många dyra kontrakt, men också en bra bit över 50 miljoner kronor i försäljningspengar.

ANNONS

IFK NORRKÖPING

IFK Norrköping har höjt sig på tre startplatser med värvningar som otvivelaktigt gjorde laget bättre. Isak Pettersson har varit en av seriens bästa målvakter. Simon Thern har vuxit och blivit mer komplett. Alexander Fransson är en av de bästa i allsvenskan. Dessutom har Ian Smith sett ut som ett fint fynd, som ersättare för Linus Wahlqvist.

Jon Gudni Fjoluson har inte blivit ersatt i kvalitet, men Kasper Larsen och Lars ”mini-Ante” Krogh Gerson är åtminstone acceptabla startmittbackar (med utrymme för förbättring). Tappet av Eric Smith har knappt märkts i och med Franssons ankomst. Oavsett om Norrköping fick 30 eller 40 eller 50 miljoner för Arnor Sigurdsson, så var det väldigt bra pengar för en tonåring med totalt 1000 minuters speltid i laget.

Det som inte har fungerat än är Jordan Larsson, men han är fortfarande bara 21 år och används i nästan varje match.

ANNONS

I övrigt: Mohanad Jeahze hamnade i BP, Andreas Hadenius i Halmstad, Marcus Falk Olander slutade och blev kläddesigner, nyttiga Nikola Tkalcic drog till Norge, Hampus Lönn testas som en lokalvärvning, och bland reservmålvakterna byttes Aslak Falch mot Gustav Jansson

Totalbetyg: Starkt. Tre riktigt bra nya spelare, en ung ny startspelare, ett par stabila nya defensiva spelare, och en ung offensiv spelare som de fortfarande har tid att vänta på. Nästan allt har gjort nytta. Det har totalt sett vägt upp för tunga spelartapp.

DALKURD

De har i praktiken har gjort omrenoveringar i två raka fönster. Ska man summera hur det såg ut i slutet av superettan och hur det ser ut nu, så blir det:

Andreas BrännströmJonas Sandahl

Frank Pettersson, Robertino KljajicStefan Van Der Lei, Sixten Mohlin, Leopold Wahlstedt

ANNONS

Kujtim Bala, Heradi RashidiMarkus Thorbjörnsson, Simon Strand, Irfan Jasarevic

Rewin Amin, Richard Yarsuvat, Predrag Randelovic, Yukiya Sugita, Mohamed BanguraSmajl Suljevic, Adam Ståhl, Ferhad Ayaz, Eero Markkanen, Alibek Aliev

Till detta har sex spelare (och en tränare, Azrudin Valentic) bara spenderat ett halvår innan de lämnade: Abdulaziz Demircan, Oliver Berg, Younes Bnou Marzouk, Mohamed Buya Turay, Johan Bertilsson, och Leonard Pllana (utlånad hösten 2017).

Det är mycket att ta hänsyn till. Det riktigt bra har framför allt varit Buya Turay, som gav en stark vidareförsäljning plus massa mål. Spelare som exempelvis Simon Strand har också sett bra ut.

Däremot har det varit lite för många spelare där det inte har stämt av olika anledningar, några spelare där Dalkurd inte fick ut tillräckligt mycket, och det går även att fråga sig om Dalkurd ens har en bättre trupp nu än den som avslutade superettan?

ANNONS

Totalbetyg: Svårbedömt. Dalkurd var kvalitetsmässigt på klart plus, trots svag vår, fram till sommaren. Efter det hände mycket, framför allt det ekonomiska läget ändrades. Underkänt, om det inte hade varit för Buya Turay?

GIF SUNDSVALL

Nära nedflyttning 2017 och efter det försvann både Marcus Danielsson och Eric Larsson, som bägge var topp-3 i laget det året. Till detta lämnade okej startspelare/inhoppare som Smajl Suljevic, Noah Sonko Sundberg, Lars Krogh Gerson, Kristinn Steindorsson, Sebastian Rajalakso, och Kristinn Freyr Sigurdsson.

De sex spelarna var inte en samling spelare som Gif Sundsvall står och faller med, men av de 17 spelarna som fick mest speltid år 2017 så lämnade alltså åtta stycken plus en blev långtidsskadad (Tommy Naurin).

Det som har gått utmärkt: Juanjo ihop med David Batanero på centralt mittfält har gjort laget nivåer bättre. Jonathan Tamimi var inte ens ordinarie i J Södra och är inte Eric Larsson-bra, men en totalt sett stark säsong. Maic Sema har blivit en Hallenius-partner som verkligen saknades förra året (direkt inblandad i tolv mål på 2000 minuter).

ANNONS

Det som har varit ganska bra: David Haro (flera ”den grabben är ju bra”-aktioner per match), Oliver Berg (lite bättre tempo så kommer han göra mycket nytta), och Pol Moreno (kan bli fynd som startmittback). Alla tre behöver mer tid, men många bra saker finns i deras grunder.

Det som inte har stämt: Chidi Omeje var riktigt intressant som startalternativ, men långtidsskadade sig dessvärre direkt. Alireza Haghighi lyckades inte peta William Eskelinen och försvann snabbt. Samu var inte vingbackhöjare och försvann också snabbt. Lånet Christian Rubio Sivodedov har varit med hela tiden där på gränsen, men inte fått många minuter. De hade nog hoppats på mer med Kim Skoglunds allroundhet.

Det som verkligen går att diskutera: Romain Gall. Fem miljoner för en av allsvenskans bästa poängspelare, som dessutom är 23 år? För dåligt, även om det räddade året rent ekonomiskt.

ANNONS

Totalbetyg: Starkt. Borde ha fått mer för Romain Gall och skulle behöva ha satt ytterligare ett par nyförvärv ännu mer rätt för de högsta betyget, men de hanterade två nyckelförluster, tog in flera nya startspelare och några potentiellt långsiktiga spelare som redan gör avtryck.

Del 1: Hammarby, Kalmar FF, Örebro SK, BK Häcken

@jonas_hansson

Publicerad 2018-10-22 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto