POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mercredi: VM-favoritlaget

Vi kör det enkelt: jag samlar huvudanledningarna till att Algeriet är mitt favoritlag i VM.

1. COACH VAHID

Han slänger ut spelare från truppen om de spelar TV-spel eller har en vattenpipa. Han överlevde kriget i Bosnien, och sköt samtidigt sig själv i rumpan. Han är Bielsa/Magath-esque när det kommer till att få ihop disciplin. Han har varit en stabil Ligue 1-tränare. Och han kan dansa.

[youtubeplay id=”kkha6q4ue8A” size=”large”]

2. NY FÖRBUNDSKAPTEN: CHRISTIAN GOURCUFF

Han var Ligue 1:s Arsène Wenger, minus en ekonomiexamen fast är istället en tidigare matematiklärare. Han var huvudtränare i Lorient i 25 år och hade en stark passningsorienterad fotboll.

Det viktigaste: han brinner just nu för att utveckla ungdomsfotboll, han fick inte göra det på sina villkor i Lorient och det var därför han lämnade. Han kan förhoppningsvis sätta stark prägel på den inhemska fotbollen när han tar över efter VM. Gourcuff är en som jobbar i långsiktiga, ambitiösa, och vackra projekt.

3. BRA STORYTELLING

Visste du att Yacine Brahimi var den spelaren med flest dribblingar per match i hela La Liga förra säsongen?

Att förbundskaptenen Vahid inte ens visste vem Mahrez var förrän i februari, och Mahrez startade VM-premiären igår?

Att tredjemålvakten Cédric Si Mohamed är den spelaren i hela VM med färst träffar på Google?

Att Taïder och Feghouli kom fram samtidigt som Giroud i Grenoble, och klubben jobbade för att få Feghouli att skaffa sig en flickvän, men han vägrade eftersom han älskade fotbollen så mycket?

Att flera algerier (Ziani, Yebda, Chaouchi…) gjorde ”en Rumänien” och blonderade sina hår i VM 2010?

Algeriets landslag är överfullt av anekdoter och historier. Det här är inte ens att skrapa på ytan.

4. UNGT LAG, STARK FRANKRIKEKOPPLING

16 av de 23 spelarna är spelare som är någonstans mellan kvalitetsnivån ”Nyckelspelare i topplag i La Liga” till ”Bra startspelare i Ligue 1”. Jag tycker deras kvalitet har underskattats inför VM. Det här algeriska laget är inget Iran/Honduras, utan jag tycker de är tillräckligt bra för att ta sig vidare från gruppen, före Ryssland och Sydkorea.

Det har dessutom alltid funnits en stark kvalitet hos franskalgeriska spelare: Zidane, Benzema, Nasri, Gignac… Det unga franskalgeriska lägret fortsätter producera kvalitet. Bentaleb (1994), Taïder (1992), Ghoulam (1991), och Mahrez (1991) fick starta i premiären.

5. FÖRÄNDRINGSBART SPEL

Mot Belgien (1-2) var det lågt försvar och en stark tro på kontringar. Det ska dock endast ha varit en matchplan specifikt för den matchen. Algeriet har tillräckligt stor spelskicklighet (jisses namn: Feghouli, Brahimi, Mahrez, Bentaleb…) för att spela annorlunda i återstående gruppmatcher, och det är Coach Vahids plan. Räkna med mer kreativa roller i de återstående två gruppspelsmatcherna.

Det är också bra form på Algeriet: nio segrar på de elva landskamperna som spelades innan Belgienmatchen.

6. 1982

Algeriets i sin första VM-match: 2-1 mot Västtyskland i VM 1982. De enda citaten man fick ut från tyskarnas förbundskapten: ”Jag förstår inte”. Algeriet vann två matcher i gruppen, men gick ändå inte vidare. Tyskland slog nämligen Österrike med 1-0, och matchen spelades klart under ”Danmark-Sverige 2-2”-förhållanden, med skillnaden att Tyskland gjorde det ”avgörande” målet efter tio minuter.

Efter det var det 80 minuters sidledsrull i backlinjen hos lagen. Matchen var så usel att Tysklands kommentator vägrade att fortsätta, och den österrikiska motsvarigheten bad tittarna att stänga av TV:n.

[youtubeplay id=”p4tpSjeJ28s” size=”large”]
2.00 in i klippet för att få en känsla av återstående 80 minuter. 

Skälen till att ogilla Algeriet? Man vill ju heja på ett lag med bättre möjligheter att ta sig långt i ett VM. Förutom det är det primärt två saker som gör dem mer komplexa:

1. FÖRBUNDETS ORDFÖRANDE

Förbundets ordförande är korruptanklagad och har antagligen för stor makt, även om han har använt den för att göra Algeriets landslag klart bättre. Hans förflutna är dock för suspekt för att ignorera.

2. ALGERIET “VÄRVAR” SPELARE

Algeriet ”värvar” spelare från Frankrike. Frankrike har visserligen gjort liknande åt det motsatta hållet, men de franskafrikanska spelarna har ofta vuxit upp i Frankrike. I Algeriets nuvarande lag är 16 spelare födda i Frankrike, och av de återstående sju är det bara ett fåtal som har en stark algerisk bakgrund. Något som Gourcuff kan förbättra?

När man ser Zinedine Ferhat, 21 år, så förstår man att den inhemska algeriska fotbollen kan få fram ännu bättre kvalitet. Jag hoppas på honom som Cabella-ersättare i Montpellier. Han har redan den nivån i sig.

[youtubeplay id=”4QJGnClgoqI” size=”large”]

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-18 kl 13:27
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå