POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sporttidningarna: ”Frankrikes 11 september”

terror franceL’Equipe (Frankrike) har bara ett enda ord på förstasidan för att beskriva torsdagskvällens terrordåd i Paris: ”Fasan”. Liksom flera andra franska dagstidningar är den helt i svart. Rubriken på det första uppslaget är ”En skrämmande natt”, och redogör för händelserna kring Stade de France och runt om i Paris. Där finns också en faktaruta med fyra andra tillfällen där attentatsmän utnyttjat idrottsevenemang; OS i Västtyskland 1972, EM i England (Manchester) 1996, Afrikanska mästerskapen i Angola 2010 och Boston Marathon i USA 2013. Självfallet ifrågasätts om vänskapsmatchen Frankrike-England på tisdag kväll kan spelas. Undantagstillståndet i landet kan också innebära att helgens idrottsevenemang ställs in (senare bekräftat) . Det finns sedan det större perspektivet, som behandlas under rubriken ”EM 2016 under hot”. I ingressen står att läsa ”Säkerheten var redan EM:s stora frågetecken. Efter attentaten i går och i januari är farhågorna på max”. Själva fotbollsmatchen Frankrike-Tyskland behandlas ganska kort under rubriken ”Segern och sorgen”. Man noterar att presskonferensen efter matchen ställdes in och avslutar med ”Och vad finns att säga om fotboll en natt som denna? I kväll var vi mycket långt ifrån EM”.

terror italiaLa Gazzetta dello Sport (Italien) har stora bokstäver mot svart bakgrund på förstasidan. ”Massaker i Paris” står det. Vidare skriver man på förstasidan om dödssiffran, om självmordsbombare mot Stade de France och om att ISIS firar dåden. Man noterar också att det förekommit hot även mot Rom och London på Twitter. Första uppslaget i tidningen behandlar händelserna i Paris, som i huvudrubriken kallas ”Frankrikes 11 september”. Man utgår i en annan rubrik från vilka som ligger bakom och vad som kan hända härnäst. ”Isis slog till mot Paris hjärta. Kan det hända oss nu?”. Man ger också Obamas tal, Charlie Hebdo-attacken och Jihadi John mindre artiklar. Dessutom lägger man i en notis till att en jude blev knivskuren i Milano sent i går kväll. Om det finns en koppling till terrordåd eller hatbrott är oklart. Ett andra uppslag i tidningen sätter ”Terrorn på stadion” i fokus.

marca terrorMarca (Spanien) har ett tydligt sportfokus. ”Avskyvärd attack i EM:s värdland” leder fram till förstasidan stora, stora rubrik ”Europanik”. Bilden man använder på förstasidan är hämtad från gräsmattan på Stade De France, där publik släpptes ner efter matchens slut. Sport, den stora katalanska sporttidningen, har ”Terror i Paris” som dominerande tema på förstasidan. Även här tar man upp attentaten i allmänhet och händelseran kring Stade de France i synnerhet.

Läs även Olof Lundhs blogg ”I en tid när idrotten är en viktig kraft blev den en måltavla”.

Publicerad 2015-11-14 kl 09:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto