Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Portugisiskt jubel, katalanskt hån

Headlines Blogg

ENGLAND eng2

Daily Telegraph är bara ett exempel på att man i dag behöver förstoringsglas för att hitta fotbollsnyheter på engelska sportettor. Lewis Hamilton och framför allt Andy Murray regerar. Wimbledontriumfen blåser till och med bort de flesta andra nyheter på tidningarnas förstasidor. Men ett ”Tårar förvandlas till jubel för Ronaldo när Portugal vinner EM” (1-0 mot Frankrike) pressar sig i alla fall fram på Telegraph. Bläddrar man vidare finns fler EM-rubriker, som ”’Vi svek nationen’, säger Deschamps efter Frankrikes chockförlust”.

Daily Mail har Pepe som Matchens lirare i EM-finalen med nio av tio i betyg. Samma betyg får förbundskapten Fernando Santos. Lägst betyg av alla får Pogba, en femma. Griezmann och Giroud är inte mycket bättre med 5,5.

Annons

The Times, som använde nyhets- och sportettan till en enda bild av Murrays triumf, har också blickarna riktade mot Premier League. ”Exklusivt: Chelsea håller andan inför Contes bootcamp”. Italiens succéförbundskapten inleder i dag ”vad som väntas bli den hårdaste försäsongen i spelarnas karriärer”.

Daily Mirror har också kliniskt avlägsnat fotbollen från sportettan, men försöker lite tafatt med en egen ”exklusivitet”: ”Tottenhams önskespelare Wijnaldum redo för att be om CL-fotboll”, vilket betyder att holländaren tänker vädja till Newcastle att sänka prislappen på 25 miljoner pund, så att övergången till Spurs kan bli av.

 

ITALIEN ita2

La Gazzetta dello Sport ändrar landsnamnet till ”Porto-Bello”, för att beskriva Portugals storslagna triumf. I den påföljande texten om matchen lyckas tidningen också trycka in ”Pogba var osynlig, men Mou erbjuder 123 miljoner euro”. Pogba utses för övrigt till Frankrikes sämsta spelare i finalen och får 4,5 i betyg. Eder utses till Portugals bästa spelare. Han får, tillsammans med Pepe och Rui Patricio, 7,5 i betyg. Mercaton då. En rubrik är ”Pjaca – ’ja’ till Juve, som tar över täten från Milan” i jakten på kroaten. En annan är ”Icardi – Det finns en orkan som heter Wanda. Frostigt med Inter”. Anledningen är att ”argentinarens hustru-manager twittrar: ’de vill sälja honom’. Klubben svarar: ’Sanslöst’. Spänningen kvarstår”.

Annons

Corriere dello Sport ser det som ”Portogallissmo!” (från ”bellissimo”, här typ ”storartat”). Tidningen sätter också strålkastarljusen på Icardi-affären, ser Udineses Zielinski närma sig Milan och Zenits Witzel hamna i Napoli.

Tuttosport skiljer sig från de andra sporttidningarna genom att ge Portugals EM-guld en mer undanskymd roll. I stället är det triumferande ”Pjacca är Juventus” som tar störst plats. ”Kroaten har bestämt sig, överenskommelse klar. Ett avtal med Dinamo närmar sig”. Tidningen sätter också Icardi-affären i nytt ljus. ”Icardis klubbrelation sönder? Juve är redo”.

 

SPANIEN spa2

Marca tycks ha en elegant dubbelmening i stora EM-rubriken ”Portugal, ya no es un sueño: Es Real” (”Det är inte en dröm längre, Portugal: Det är verklighet”), som i Real Madrid. För där står Cristiano Ronaldo med bucklan, flankerad av klubbkollegan Pepe. Där finns också en pil till ytterligare en av de jublande spelarna och separata rubriken ”Avgörande vecka för André Gomes”, som Real Madrid uppges ute efter. ”Valencia vill ha 65 miljoner euro”, skriver Marca vidare.

Annons

AS levererar som brev på posten till de italienska Icardi-rubrikerna (se ovan) ”Mauro Icardi är nu Simeones prioriterade mål”, det vill säga Atléticos inringade anfallsvärvning.

Sport verkar inte ens i denna stund släppa rivaliteten med Real Madrid och föraktet för dess fixstjärna. Det går knappast att ta miste på undertonen i beskrivningen av Portugals EM-triumf ifeta rubriken ”Ära utan Cristiano”. Som om det inte var nog så är underrubriken ”Portugal behövde inte skadade CR7 för att skriva historia i Paris”. Tidningen uppmärksammar på nätet på morgonen ”Cope: Messi överväger att lämna 2018”, när hans nuvarande kontrakt går ut. Den argentinske stjärnan uppges känna sig trakasserad efter skattedomen. Enligt radiostationen har Messi också reagerat med ”kyla och likgiltighet” inför Barcelonas (kritiserade) kampanj till stöd för honom efter domen, och snarare haft motsatt effekt på honom.

Annons

Mundo Deportivo har samma småaktiga sätt att behandla EM-finalen som Sport. ”Utan CR7 – Portugal mästare”. Om man nu inte vill inbilla sig att det är en hyllning av MD till Portugal för att ha klarat sig så bra utan den underbara, fantastiske Cristiano Ronaldo.

La Voz de Galicia blickar framåt mot Celta Vigos kommande säsong med bland annat rubriken ”Guidetti ses som en blivande nyckelspelare inför andra säsongen”. Tränare Berizzo förklarar beslutet att inte låta Guidetti spela OS med att ”Vi tyckte att han säsong skulle bli för lång och att det skulle komplicera saker. Vi ser det som viktigt med bra förberedelser inför vad som komma skall”, och även ha understrukit att svensken hade förståelse för Celtas beslut. Guidetti var under säsongen in och ut ur Celtas startelva, men La Voz de Galicia tolkar bland annat tränarens uttalande som att situationen håller på att förändras. ”Det verkar som om Berizzo ser honom (Guidetti) som en av nyckelspelarna inför kommande säsong”.

Annons

FRANKRIKE fra2

L’Equipe sörjer med det franska landslaget i rubriken ”Bedrövade” efter EM-finalförlusten (0-1 mot Portugal). Men den tillhörande texten, en krönika, har rubriken ”Potential” och försöker blicka framåt med det unga laget mot det stundande VM-kvalet. Inne i tidningen är matchrubriken ”Ett knivhugg i hjärtat”. Portugals målvakt är Rui Patricio får hela nio av tio i betyg. Pepe och Frankrikes Moussa Sissoko är närmaste efter med sju. Det får också Portugals förbundskapten Fernando Santos. Lägst betyg får Payet med tre (Portugals Adrien Silva och Frankrikes Giroud, Pogba och Gignac får alla fyra). Ex-domaten Bruno Derrien anser att Cristiano Ronaldo möjligen kunde fått frispark i den omdiskuterade situation där han blev knäskadad, men inte att det var något överfall från Payet eller förtjänade gult kort. Av exakt samma åsikt var även engelske ex-domaren Graham Poll i Daily Mail.

Annons

Le Parisien viker hela förstasidan åt EM med rubriken ”Det var inte vår dag”. På första uppslaget är huvudrubriken ”Så grymt”. En intilliggande krönika avslutas med orden ”Frankrike vann inte EM, men vi vill tro att ett lag föddes”. I en intervju grämer sig Griezmann över den missade chansen. ”Vi borde ha vunnit EM”, menar han och retar sig på Frankrikes missar i finalen samtidigt som han hyllar Portugal. Han får dock ingen nåd hos tidningen för sin insats. Tillsammans med Koscielny får ha fyra i betyg, endast Payet får sämre, tre. Le Parisien uppger vidare att ett 40-tal personer greps i samband med oroligheter utanför fan zone på Champ-de-Mars i Paris.

La Provence menar också att det var ”Grymt”, slutet för Frankrike på EM. En krönika på förstasidan har rubriken ”Tack trots allt”.

 

TYSKLAND tys2

Annons

Bild summerar på förstasidan EM-finalen med ”Tårar och triumf”. Det finns också en annan finalrubrik: ”Pokalnaldo”. Suck. Men tidningens huvudnummer i dag är en intervju med Carlo Ancelotti under rubriken ”Pep lämnade ett meddelade till mig”. Det visar sig vara ett lycka-till-meddelande skrivet på italienska. På fråga om lagkaptensrollen svarar Ancelotti ”Självklart kommer Lahm att fortsätta att vara lagkapten”, och tillägger sedan angående ledarrollen, ”Vi har Lahm, Vidal, Xabi, Neuer, Müller, Lewandowski. Det är inget problem att finna ledare”. Från rykteskarusellen märks bland annat ”Wolfsburg jagar Real-talang”. Det handlar om anfallaren Borja Mayoral, och uppgifterna tycks mest baserade på information från Marca.

Kicker har Tysklands EM i fokus med ”de tre 23 landslagsspelarna synade”. Tidningen redovisar också resultat från en stor läsarundersökning om Joachim Löw. 58 procent vill att förbundskaptenen stannar. Mer EM. Kicker har också tagit 30 utländska journalister till sin hjälp för att utvärdera EM både sportsligt och organisatoriskt. ”Svaren varierade starkt”, skriver tidningen.

Annons

ÖVRIGT portugal2
A Bola
(Portugal) jublar med Cristiano Ronaldo i ”Portugals stolthet” efter EM-guldet (1-0 mot Frankrike), landets första stora titel i fotboll. Record låter en och samma bild breda ut sig över fram- och baksida på tidningen, till rubriken ”Episkt”. O Jogo är inne på liknande tema, och även den Portobaserade tidningen använder sig av ett ord, ”Evigt”. Correio de Mañha utropar ”EM är vårt!”, vilket leder fram till huvudrubriken ”Vi är mästare”. Med tidningen följer också ett guldcitat från förbundskapten Fernando Santos. ”Vi var anspråkslösa som duvor och smarta som ormar”.

Ekstra Bladet (Danmark) plockar fram ”Portu-guld”. Tidningens krönikör Allan Olsen passar i hyllningarna också på att vädja om att ändra formatet tillbaka till 16 lag igen. ”För många lag har inget att bidra med – annat än med entusiastiska fans – och hela strukturen med bästa treorna är ett misslyckande”.

Annons

La Dernière Heure hyllar de nyblivna Europamästarna med ”Äntligen en titel till Portugal!”.

Publicerad 2016-07-11 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto